Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Το «τρικ» της κυβέρνησης με τουριστική επένδυση στην Ηλεία ( στο Κάστρο)


Το «τρικ» της κυβέρνησης με τουριστική επένδυση στην Ηλεία ( στο Κάστρο)


Προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «κάτι κινείται» στον επενδυτικό τομέα, παρά το βαρύ – και λόγω πανδημίας – οικονομικό κλίμα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώσει εγκρίσεις «νέων» επενδυτικών σχεδίων. Τα οποία όμως είναι… παλιά και είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση!

Πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε με διθυραμβικούς τόνους την έγκριση 8 νέων Στρατηγικών επενδύσεων συνολικού ποσού 1,1 δισ ευρώ. Αφορούν  ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές εγκαταστάσεις  στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στη Δυτική Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών είναι και η επένδυση από αναγγέλθηκε  :«Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα και παραθεριστική κατοικία στη θέση «Κάστρο» Κυλλήνης στην Ηλεία, από την «TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.» Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 630 θέσεις εργασίας.»

Για αυτή την επένδυση για τις  τουριστικές-ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κυλλήνη και 2 συγκροτήματα ξενοδοχείων -παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο) είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προετοιμασίας των φακέλων τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβαν να περάσουν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων λόγω προκήρυξης εκλογών. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη έμειναν έναν χρόνο στα συρτάρια ή στα «μαγειρεία» και «ξεφουρνίστηκαν» τώρα..

Είναι «επένδυση» από το από το γερμανικό fund «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» (με έδρα το Μόναχο ( έχει εξαγοράσει  επίσης το 2018 τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης /ΟΛΘ), σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Ελληνογερμανό τενόρο Γιάννη Οικονόμου( που του ανήκει η έκταση ) . Το γερμανικό fund σε συνεργασία με άλλους επενδυτές εξαγόρασε το 2018 τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Κουτοπονηριές της κυβέρνησης…

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλες οι νέες Στρατηγικές Επενδύσεις είναι στον τομέα του τουρισμού, κάτι που προφανώς δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, απεγκλωβισμού από τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης που προσφέρει περιβαλλοντικές αλλοιώσεις και τους Έλληνες υπαμειβόμενους σε θέσεις γκαρσονιών και καμαριέρας και αίωλες εργασιακά όπως απόδειξε η επιδημία του Κοροναϊού με χιλιάδες ανέργους και επαίσχυντες συνθήκες εργασίας.

Το Φεβρουάριο του 2019 και όπως έγραφε η εφημερίδα «Real News»:

«Το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Arcadia Cultural Resort & Spa θα δημιουργηθεί στην Κυλλήνη του νομού Ηλείας από το γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH με έδρα το Μόναχο, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Ελληνογερμανό τενόρο Γιάννη Οικονόμου. Το γερμανικό fund σε συνεργασία με άλλους επενδυτές εξαγόρασε το 2018 τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).Η έκταση όπου θα υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση ανήκει στο Γιάννη Οικονόμου, ξεπερνά τα 300 στρέμματα και βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα Robinson Club, ενώ λόγω της προνομιακής της θέσης πληροί όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει ένα 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα με spa, μαρίνα, παραθαλάσσιο θέατρο και εγκαταστάσεις για θεματικές αθλητικές/ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Το project βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξη του στις στρατηγικές επενδύσεις, αφού έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.»

Οι υπόλοιπες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν

Παρουσιάζει επίσης ως μεγάλη επιτυχία(;) την έγκριση επενδυτικών σχεδίων που προκαλούν την έντονη αντίδραση τοπικών κοινωνιών και φορέων, λόγω των τεράστιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε άλλη περίπτωση, επιμέρους επενδυτικά σχέδια «πακετάρονται» σε ενιαίο σύνολο, προκειμένου να ευνοηθεί  ο επιχειρηματίας-επενδυτής.
Αλλά..
- Η ανακοινωθείσα επένδυση ξενοδοχείων-κατοικιών στην Ελούντα Κρήτης δεν είναι και τόσο… «νέα»: Είχε εγκριθεί το… 2016 (ΦΕΚ 13.7.2016) και υλοποιείται έκτοτε! Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ανακοινώσει άλλη μία φορά την «έγκριση» της.
Ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης  την εγκρίνει… τρίτη φορά(!) Εχει όμως τους λόγους του: Με τη νέα απόφαση, δύο τουριστικές επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες απομακρυσμένες μεταξύ τους, εγκρίνονται ως ενιαία επένδυση, προκειμένου να τύχουν των ευεργεσιών του νόμου.
- Για άλλα τρία επενδυτικά projects (μαρίνα στη Λευκάδα, τουριστικές-ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κυλλήνη και 2 συγκροτήματα ξενοδοχείων -παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο) είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προετοιμασίας των φακέλων τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβαν να περάσουν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων λόγω προκήρυξης εκλογών. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη έμειναν έναν χρόνο στα συρτάρια ή στα «μαγειρεία» και «ξεφουρνίστηκαν» τώρα
- «Προβληματικά» είναι τα νέα  Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που ανακοινώθηκαν.
Τα τρία αφορούν τουριστική επένδυση στην Ίο (από τρεις διαφορετικές εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη), η οποία προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση σε ένα τουριστικά «υγιές» νησί.
 Το τέταρτο ΕΣΧΑΣΕ αφορά κατασκευή ξενοδοχείου-μαμούθ στην Μύκονο (500 κλινών), που θα  επιβαρύνει περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ένα ήδη επιβαρυμένο νησί. Ηδη έχουν εκδηλωθεί μεγάλες αντιδράσεις, ενώ ο Δήμος Μυκόνου έχει καταθέσει προσφυγή κατά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.»

Με στοιχεία από το sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου