Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Οι πυρκαγιές και η γελοιότητα των «επί τόπου», των συμπαριστάμενων, των συντονιστών, των επικοινωνούντων


Οι πυρκαγιές και η γελοιότητα των «επί τόπου», των συμπαριστάμενων, των συντονιστών, των επικοινωνούντων


Η γελοιότητα δεν είναι η βλακεία, ούτε η ανικανότητα ούτε η έλλειψη κατανόησης και αίσθησης των πραγμάτων. Είναι η προσποίηση πως η πραγματικότητα είναι αλλιώς, χωρίς να ντρέπεσαι ότι αισθητικά και πολίτικά καταπέφτεις στα μάτια των πολιτών.

Εν προκειμένω της Ηλειακής  πολιτικής σκηνής.
Γελοιότητα είναι το αστείο και φαιδρό ταυτόχρονα, το ασήμαντο και παράλογο, η προσβολή και απαξίωση της κοινής λογικής, ο κακός θεατρινισμός σε τραγικές στιγμές, όπως αυτή των πρόσφατων πυρκαγιών που χάθηκε φυσικό περιβάλλον, καταστράφηκαν περιουσίες, κινδύνευσαν συνάνθρωποί μας και χωριά.

Συνέβη  το κακό ( οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή από το Λαντζόι έως τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Χελιδόνι και Πουρνάρι),  
μας καταπλάκωσε και πολιτική καπηλεία, η καπηλεία πολιτικών της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειάρχη, βουλευτών, Δημάρχων( κυρίως του Πύργου), αντιδημάρχων, παρατρεχάμενων, θυμιατών, υπηρεσιακών παραγόντων.

Παρίσταναν ότι συντόνιζαν την κατάσβεση, ότι κατηύθυναν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εμφανίζονταν σαν «στρατηγοί», ότι ήταν ήρωες και ήταν στο μέτωπο της φωτιάς, ήταν «επί τόπου», συ…παρίστανται   και ενεργούσαν «κατόπιν ενεργειών» στις κρατικές υπηρεσίες.

…με τις κάμερες και τις ορντινάντσες τους, με τις φωτογραφίες και τα  ενσταντανέ, με τις δηλώσεις,  για την προβολή τους, με τα μηνύματα τους ότι συμπάσχουν και είναι σε επαφή με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής..

Ύαινες πολιτικές που εκμεταλλεύονται την καταστροφή και τον πόνο για την πολιτική τους ανέλιξη ή εδραίωση.

Όλο αυτό το τσούρμο που εκ του θεσμικού τους ρόλου δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση των πυρκαγιών καμία, μα καμία παριστάνουν τους «Κάπτεν Ηλεία», τους «Σούπερμαν».

…«Δεν γίνεται κανένας γελοίος με αυτό που είναι, αλλά με αυτό που προσποιείται ότι είναι»…

Όταν ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός πριν το καταστροφικό γεγονός ( καθαρισμοί, σχέδιο εκκένωσης, μηχανήματα υδροφόρες κλπ), κατά την διάρκεια του συμβάντος να βοηθούν μόνο ( να στέλνουν μηχανήματα, υδροφόρες, να ετοιμάζουν πιθανές αναγκαίες εκκενώσεις οικισμών, κατοικιών κλπ) και μετά την  καταστροφή να βοηθούν στην αποκατάσταση, στην αρωγή των πληγέντων να καταγράφουν τις ζημιές κλπ.

Ο ρόλος και ευθύνη αντιμετώπισης του καταστροφικού συμβάντος είναι αποκλειστική ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  όπως απορρέει από τον  Νόμο 4662/2020 - ΦΕΚ 27/Α/7-2-2020 και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τα επιχειρησιακά μνημόνια.


Όλος αυτός ο εσμός δεν έκανε ούτε τα ελάχιστα …

Ούτε νερό δεν πήγε στους πυροσβέστες, ούτε ένα κάτι να φάνε, δεν μερίμνησε να οργανώσει την προφύλαξη των χωριών( αυτοργανώθηκαν οι κάτοικοι), δεν προετοίμασαν την εκκένωση ( με πρωτοβουλία κατοίκων πήγαν Λεωφορεία..), δεν καθάρισαν τα δάση, δεν ….( αναλυτικά στο τέλος του παρόντος κειμένου σε ανάρτηση του «Ιάσονας Θηλυκός»

Αλλά φωτογραφίες πολλές…και video..
Φωτογραφίες με φόντο, τη φωτιά… με σηκωμένα τα μανίκια, με το χέρι να δείχνει ως σούπερ  στρατηγοί, με σινιέ ρούχα … καπέλα πολιτικής προστασίας.. με την αυλή και τα θυμιατά από κοντά τους, με φωτογραφίες «συσκέψεων» σε καφενεία, με φωτογραφίες στο περπατητό( αλλά με πολύ σοβαρό ύφος), με φωτογραφίες και 4 είναι υπέροχοι, με φωτογραφίες σε διάφορες πόζες…

Με video  όπως του δήμαρχου Πύργου
  ( που μόνο πικρό γέλιο προκαλεί…. https://www.facebook.com/CityofPyrgos/videos/919537981843499/ ) από την έμμισθη ορντινάντσα του λέγοντας απίθανες κουταμάρες… «Μάχη σώμα με σώμα, σε έναν άνισο αγώνα με τις φλόγες. Ο Δήμος Πύργου πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, βρέθηκε με τις υπηρεσίες του, από τη πρώτη στιγμή της φωτιάς στο Λαντζόι

Με δηλώσεις και καταχωρήσεις του στυλ …
·         «Είμαι από νωρίς σήμερα σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τους κατοίκους όσο και με την πυροσβεστική. Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της φωτιάς.»/ Δ. Θ. Αυγερινοπούλου
·         «Στην Ηλεία ξαναζούμε τον πύρινο εφιάλτη. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι πυροσβέστες με σημαντική εναέρια βοήθεια επιχειρούν . Θα το αντιμετωπίσουμε. @ Χελιδόνι Ηλείας»/Ανδρέας Νικολακόπουλος

Με αναρτήσεις στο Facebook υπηρεσιακών παραγόντων
που παραλείπουν τις ευθύνες τους ( καθαρισμοί δασών, αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι) προβάλλοντας την φωτογραφία τους ( Δασάρχης Πύργου..)
Όλοι τους και όλα για την προβολή τους και τον πολιτικαντισμό

Η πλέον προκλητική εκδήλωση της πολιτικής γελοιότητας είναι ότι διεκδικεί την κατάφασή μας.

Και η πολιτική γελοιότητα αναπτύσσεται και διακλαδώνεται, όσο ως πολίτες είτε ξεχνάμε με το πέρασμα του χρόνου τις εκδηλώσεις της, είτε αρνούμαστε να παραμερίσουμε την επικαιροποιημένη πολιτική γελοιότητα και εκ των πραγμάτων τη δημοσιογραφική γελοιότητα…

Η αποκαλυπτική ανάρτηση του «Ιάσονας Θηλυκός»
«Για την ανεξέλεγκτη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία
(Via Lake-Demon)
Λοιπόν για όποιον τον ενδιαφέρει η αλήθεια για την περιοχή και όχι αυτά που λένε τα κανάλια και αναπαράγουν τα μέσα.

Πρώτον. Σε κανένα ασφαλές μέρος δεν έχουν πάει οι κάτοικοι που γράφουν και λένε ορισμένοι. Μέσα στο χωριό Χελιδόνι είναι στα σπίτια τους οι οικογένειες και οι άντρες με ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ μηχανήματα και υδροφόρες έχουν δημιουργήσει μία ζώνη και επιτηρούν την φωτιά για να μην πάει προς το χωριό, όπως κάνουν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ (και το 2007) και το έσωσαν.

Δεύτερον. Δύο λεωφορεία που είναι στο χωριό σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν οι ηλικιωμένοι (και δεκάδες αυτοκίνητα ταυτόχρονα),είναι από ιδιωτική πρωτοβουλία κάτοικου του χωριού που εργάζεται στα ΚΤΕΛ του νομού. ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ.

Τρίτον. Δεν καίει μόνο αναγεννημένο δάσος. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα δάσους που δεν είχε καεί το 2007 και είναι σαν ζούγκλα. Μιας και το δασαρχείο, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ο ΔΗΜΟΣ, δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ διαχρονικά για τον καθαρισμό των δασών. Να μου πεις συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αυτό.

Τέταρτον. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο ποτάμι, στην περιοχή Γραμματικού, λίγες δεκάδες μέτρα από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα και κινήθηκε προς περιοχή που δεν είχε κάψει το 2007 και σε περιοχή επίσης που ο μεγάλος καταπατητής της περιοχής έχει βάλει ελαιόδεντρα και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τον έχει βάλει μέσα εδώ και χρόνια. Ενώ υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις κτλ

Πέμπτον. Η φωτιά του 2007 δεν ξεκίνησε από αυτή την περιοχή που ακούσαμε στις ειδήσεις. Αλλά χιλιόμετρα μακριά για μέρες. Μέχρι που έφτασε κοντά στο χωριό Λατζόι και 3 τα ξημερώματα "μπήκε" νέα εστία κοντά στο ποτάμι. Το γράφω μιας και τα κανάλια παίζουν ότι να ναι για να το κάνουν πιο δραματικό και να ξυπνήσουν μνήμες, ώστε είτε αν τα καταφέρουν στην κατάσβεση να πουν τι καλά που το έκαναν, είτε για να δικαιολογηθούν ότι η περιοχή είναι πολύ δύσκολη. Ναι είναι πολύ δύσκολη η περιοχή για κατάσβεση, καθώς είναι γεμάτη ρέματα, χαράδρες και ανάγλυφο μη προσβάσιμο.

Έκτον. Η περιοχή που κάηκε ή καίγεται, την εκτιμώ άνω των 20 χιλιάδων στρεμμάτων. Βρίσκεται στο ενδιάμεσο των εξής χωριών. Γραμματικού, Χελιδονίου, Καυκανιάς, Πουρνάρι, Ηράκλειας.https://prnt.sc/to3dmw


Για όποιον δεν γνωρίζει το μέρος, είναι ένα απίστευτης ομορφιάς τοπίο, όπου φαίνεται πώς ήταν ο πυθμένας της θάλασσας πριν 10 χιλιάδες χρόνια. Γι αυτό και το ανάγλυφο είναι ιδιαίτερο και δύσκολα προσβάσιμο.Κάπου στο κέντρο της φωτογραφίας, έχουν βρεθεί Μυκηναϊκοί τάφοι.



Πιστεύω (ή θέλω να πιστεύω) ότι οι κάτοικοι του Χελιδονίου θα σώσουν για ακόμα μία φορά την περιοχή τους, όπως έχουν κάνει κατ’ επανάληψη, μιας και είναι από τους πιο ενεργούς κατοίκους χωριού που έχω συναντήσει (από προσωπική πείρα το γράφω).»


Οι ευχές μου είναι μαζί τους.Και επιτέλους,ας μπει το δασαρχείο να τσεκάρει τους δασικούς χάρτες και ποιοι έχουν κάνει καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων να τους χώσει μέσα.Η οργή με όσους μίλησα είναι απίστευτη.Προσθέτω και την δική μου.
ΥΓ. Δεν έχει ρεύμα το χωριό μιας και η κεντρική γραμμή έρχεται από την διαδρομή που έχει ακολουθήσει η φωτιά.Πρέπει να το λύσουν αυτό ΑΜΕΣΑ.»
«Ιάσονας Θηλυκός»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου