Σάββατο 4 Ιουλίου 2020


Στους ιδιώτες και η Αρχαία Ολυμπία ?


  • ·
            
    Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού  Κ. Μητσοτάκη που απαιτούν εξηγήσεις !
  • ·         Τα μεγάλα έργα στην Ηλεία ( Δρόμος Πάτρα-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία –Μεσσηνία και Σιδηρόδρομος ) ΔΕΝ θα υλοποιηθούν….


Πολλοί άκουσαν κάποιοι κατάλαβαν και δεν μίλησαν, κάποιοι κατάλαβαν  και χειροκρότησαν, κάποιοι ωραιοποίησαν τις ανακοινώσεις και κάποιοι άλλοι, οι πολλοί,  οι Ηλείοι όπως και κάθε φορά ( χρόνια τώρα…) είναι στην πλευρά των εμπαιζόμενων….

Πολλά είπε ο Πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκη » στον χαιρετισμό του, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «8th Regional Growth Conference» που διοργανώθηκε στην Πάτρα(ολοκληρώνεται σήμερα 4 Ιουλίου). Μίλησε για  την ανάπτυξη που θα έλθει, για μεγάλα έργα  και άλλα πολλά θαυμαστά και ωραία.. για την Δυτική Ελλάδα και την Ηλεία ( παρεμπιπτόντως..), για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος», για τον Σιδηρόδρομο, για το Φυσικό Αέριο, και για την Αρχαία Ολυμπία και άλλα πολλά και νόστιμα, δροσερά και ευφάνταστα…

 Στους ιδιώτες και η Αρχαία Ολυμπία ?

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός στο συνέδριο αυτό είπε κατά λέξη: «Και τη σύμπραξη δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού αποθέματος της μοναδικής αρχαίας Ολυμπίας.»

Αντιπαρερχόμενος την αδόκιμη έκφραση περί αποθέματος  που βέβαια εκφράζει την νεοφιλελεύθερη αξιακή  αντίληψη για το άυλη και υλική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά (  ως μια ποσότητα αγαθών -εμπορευμάτων ή χρημάτων-, που έχουν φυλαχτεί για μελλοντική χρήση και κατανάλωση…),

προξενεί αποτροπιασμό ο κυνισμός της κυβέρνηση να καταστήσει εμπορεύσιμη το όλον της Αρχαίας Ολύμπιας, την  Ολυμπία, τον κάλλιστο της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, την ευλογημένη από τους Θεούς και προικισμένη από τη φύση.
Να δοθεί με ΣΔΙΤ/» σύμπραξη δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών» η Αρχαία Ολυμπία να την διαχειριστούν επενδυτικά κεφάλαια ( που μόνο το κέρδος κοιτούν) και  να την ισοπεδώσουν…

Βέβαια κατά την γνώμη μου αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με το «Microsoft Olympia project» που ξεκίνησε ως πολιτιστική χορηγία και μπορεί να εξελιχθεί ως εκμετάλλευση του τεράστιου brand name της Αρχαίας Ολυμπίας…

Ενδεικτικό είναι η αποστροφή του χαιρετισμού στο ίδιο συνέδριο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλδα Τζέφρι Πάιατ «O κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και στην παρουσία της Microsoft στην Δυτική Ελλάδα, όπου έχει επενδύσει στην δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, για τους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας.» (cnn.gr/04.07.20)

Η παράδοση της  του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος  και κληρονομιάς της Ολυμπίας αλλά των πανανθρώπινων  αξιών και ιδανικών του Ολυμπισμού στον ιδιωτικό και κερδοσκοπικό τομέα  πρέπει να αποτραπεί !

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει εμφαντικά σε παλαιότερη ανακοίνωση του, ότι «οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι και τα κάθε είδους κινητά και ακίνητα μνημεία, όντας ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και πολύτιμα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν δημόσια περιουσία αναπαλλοτρίωτη και εκτός συναλλαγής». «Αποτελούν φορείς της ιστορικής μνήμης και συνείδησης. Δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όποιους «επενδυτές» δεν αποτελούν αντικείμενα για ιδιωτικοποίηση, ούτε πεδίο κερδοφορίας για κανέναν ιδιώτη», τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλώντας όλους «να υπερασπιστούν τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον πολιτισμό και να βροντοφωνάξει ότι δεν πωλούνται».

Τα μεγάλα έργα στην Ηλεία  ΔΕΝ θα υλοποιηθούν….

Συνεχίζοντας όπως και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις τον εμπαιγμό των Ηλείων,
έτσι και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον προέκτεινε, λέγοντας στο χαιρετισμό του ..

Αυτοκινητόδρομος «Πάτρα – Πύργος»

«Εμβληματική, ανάμεσά τους, είναι η κατασκευή του δρόμου Πάτρας – Πύργου που βρίσκεται ήδη προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο και να ολοκληρωθεί το 2023
καμία δέσμευση απλά αποτελεί στόχο «με στόχο να ξεκινήσει»,
ξεχνώντας την δήλωσή του κατά την περιοδεία του στην Ηλεία στις 12.09.2020 « ο δρόμος Πύργος-Πάτρα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα»
 καθιστάμενος ο ίδιος  όχι μόνο ανακόλουθος δηλώσεων του αλλά και  προφανής ψεύτης..

Βέβαια ούτε λέξη από τον πρωθυπουργό για το τμήματα του αυτοκινητόδρομου «Πύργος- Μεσσηνία(Τσακώνα)», « Πύργος-Αρχαία Ολυμπία»,« Παράκαμψη Πύργου», «Χανάκια-Πύργος» ( αυτοκινητόδρομος σταματά λίγο μετά από τα Χανάκια)
Κουβέντα για την σύνδεση με οδικό άξονα με την Αρκαδία..
…και οι Ηλείοι θα διαβαίνουν επί χρόνια την καρμανιόλα Πατρών –Πύργου κα θα πληρώνουν φόρο αίματος…

  
Σιδηρόδρομος

Για τον σιδηρόδρομο ο πρωθυπουργός είπε
«Και αυτό, όχι μόνο γιατί το τραίνο πρέπει να ξαναφτάσει στην Πάτρα και από εκεί στον Πύργο.
Αλλά γιατί ο σιδηρόδρομος -ιδίως το πολύπαθο δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου- είναι κινητήριος μοχλός αυτού που ονομάζουμε συνδυασμένες μεταφορές
Είναι προφανές ότι στην Ηλεία ο σύγχρονος Σιδηρόδρομος θα «έλθει»  σε 10 με 15 χρόνια…
Πρέπει να φτάσει στην Πάτρα ( τώρα είναι μέχρι το Αίγιο ..), να διαπεράσει την αχαϊκή πρωτεύουσα ( υπόγεια και υπέργεια..) με υπερβολική κοστολόγιο (5,5 χιλ. υπογειοποίηση ..) και μετά…μετά  να έλθει Πύργο… ( και όχι σύνδεση με Καλαμάτα…)

Στο ενδιάμεσο μπορεί να βρουν μια εμβαλωματική λύση με επανεκκίνηση της υπάρχουσας εγκαταλελειμμένης  γραμμής αφού κόψουν τα χόρτα που έχουν φυτρώσει σε αυτήν, έτσι ώστε να φτιάξουν μπόλικο σανό και να ταΐσουν τους Ηλείους…

Μην περιμένετε μεγάλα έργα υποδομής, μεγάλα λόγια ( και παχιά) να περιμένετε…
Τουλάχιστον ας ενωθούμε ν αποτρέψουμε το ξεπούλημα της Αρχαίας Ολυμπίας… !

Το θέμα είναι απλό και έχει αποδειχτεί διαχρονικώς…

Την Ηλεία την έχουν του παραπεταμού…

·         Το πολιτικό σύστημα είναι δεδομένο, επιρρίπτει ό ένας στον άλλον, ο νυν στον προηγούμενο, τα ένα κυβερνητικό κόμμα στο άλλο, ο ένας Δήμαρχος στον άλλο Δήμαρχο ( πχ Πύργος ..Αμαλιάδα), αλλάζουν ρόλους ( βουλευτής, δήμαρχος κλπ)
·         Όλοι τους όταν ξεκινούν κάποια θητεία τους εξαγγέλλουν έργα, «πράματα και θάματα», αγώνες και μετά δια της σαλαμοποιήσεως περνούν στην λήθη και  κάποιος άλλος φταίει ( δεν υπάρχουν μελέτες, δεν υπάρχουν χρήματα και άλλα τέτοια..).
·         Όλοι τους λένε ωσαννά στους αρχηγούς και τους υπουργούς, περιφερειάρχες, χαμογελούν, φωτογραφίζονται  και μετά ξεχνούν τα πάντα….
·        
Και οι Ηλείοι συνεχίζουν να τους επιλέγουν …να τους χειροκροτούν, να τους ψηφίζουν και βεβαίως να κατηγορούν τους άλλους ( ποτέ τους δικούς τους, το κόμμα τους, τον βουλευτή τους, τον Δήμαρχό τους, τον Περιφερειάρχη τους …)
·         Τα Μέσα ενημέρωσης της Ηλείας, αβανταδόροι της εξουσίας και εξυπηρετητές των παράλληλων οικονομικών συμφερόντων τους…

Όλο το σύστημα λειτουργεί ως μέσο παραπλάνησης  και χειραγώγησης των Ηλείων
Πάντα έτσι ήταν και αν δεν αλλάξει κάτι ( εμείς δηλαδή..) έτσι θα συνεχίσουμε….
Αυτά λοιπόν …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου