Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η ζοφερή πραγματικότητα της Ηλείας και οι «σκιές» της

Η ζοφερή  πραγματικότητα της  Ηλείας  και οι «σκιές» της



















Το μαύρο σκοτάδι της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της Ηλείας, που το συνθέτουν οι σκιές των ηγούμενων εξουσιαστών της (βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφέρεια κλπ )  της ενδύομενοι το σκότος  του σήμερα και του αύριο  μας συνεχίζει ακάθεκτο.

Αφορμή του σημειώματος μου τέσσερα σημερινά γεγονότα ειδήσεις, που απλά επιβεβαιώνουν  τον  ζόφο της Ηλείας  

Σκιά πρώτη:

Η κατάντια ορισμένων μέσων ενημέρωσης της Ηλείας  έχει υπερβεί τα συνήθη όρια.
Δεν βλέπουν  προβλήματα, αλλά μόνο όλα καλά καμωμένα από τους ηγούμενους της και αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων για να τους χειροκροτούν και να τους επιβραβεύουν για την ανυπαρξία τους.
Αλλά δεν φτάνει αυτό, παίζουν και τον ρόλο του «πνίχτη» των ειδήσεων και της ασκούμενης κριτικής κατά των αρχόντων.
Χτεσινό παράδειγμα: Παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι Ηλείοι συνεταιριστές  για τις τεράστιες απώλειες των ελαιοπαραγωγών ( τις υπολογίζουν στα 120 εκ ευρώ) και απέδωσαν τις ευθύνες  για αυτό στον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα  και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο, αλλά οι εφημερίδες το «έπνιξαν»  και έγραψαν ότι «άσκησαν κριτική» ή «εκδήλωσαν έντονο προβληματισμό».
Όλοι ξέρουν πως «Η ελαιοπαραγωγή καταστράφηκε λόγω ασθενειών, η δακοπροστασία έγινε λειψή (μειωμένες πιστώσεις) και μισή (δεν ολοκληρώθηκε και τα χρήματα της Ηλείας πήγαν στην Μεσσηνία) και ο κρατικός (κράτος και Περιφέρεια) μηχανισμός δεν αντιμετώπισε ως όφειλε και υποχρεούτο τις νέες ασθένειες.»
Η αλήθεια πνίγεται χάριν των οικονομικών συμφερόντων και σχέσεων με την Περιφέρεια.
Κατάντια και ντροπή!

Σκιά δεύτερη:

Ανακοίνωσε  περιχαρής ο εν Ηλεία αντιπρόσωπος του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα  ο  Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, 36 έργα του Ταμείου Μολυβιάτη προϋπολογισμού 14.200.000 ευρώ και από κοντά  και ο θλιβερός και ανίκανος Δήμαρχος Πύργου (που ….κατάφερε να πάρει το 5% των έργων, ενώ δικαιούτο το 30% !).

Ανακοινώθηκαν  έργα αλλά ξέχασαν να πουν :
1. Ότι αυτά θα ξεκινήσουν 9 χρόνια με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ναι ανακοινώνουν έργα 9 χρόνια  μετά και πανηγυρίζουν!
2. Ότι η Ηλεία που είχε 63% των ζημιών από τις πανελλαδικές ζημιές των πυρκαγιών του 2008, από τα 215.614.554 € του «Ταμείου Μολυβιάτη/ Ε.Τ.Α.Ε.Α.» έχει λάβει  το 35% των χρημάτων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (εκτιμήσεις γιατί απολογισμός δεν έχει γίνει).
3.Ότι η Ηλεία που είχε 86,24% των ζημιών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τις  πυρκαγιές του 2008, λαμβάνει το 68,2% και η διαφορά να οδηγείται  σε Αχαΐα(11,76% των ζημιών) και Αιτωλοακαρνανία (2% των ζημιών)
Πανηγυρισμός για το ρίξιμο της Ηλείας  και την άρνηση απολογισμού για «Ταμείο Μολυβιάτη/ Ε.Τ.Α.Ε.Α.»… Τι να πεις...

Σκιά τρίτη:

Ανακοίνωσε ο αποτυχημένος Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής  (ειρωνευόμενος του πολίτες που παλεύαν ενάντια στην βρώμα , στην χολέρα και τις αρρώστιες , λέγοντας τους «γκρινιάριδες», ο άθλιος   )την ιδιωτικοποίηση της  αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου  με  επιχείρημα την  μείωση του κόστους στο 50% και επειδή :

Είναι «πεπαλαιωμένος ο στόλος των αυτοκινήτων του δήμου που μας δίνει κόστη συντήρησης μεγαλύτερη από την αξία των αυτοκινήτων», χωρίς  να κάνει καμία ενέργεια αντικατάστασής του μέσα από ενεργά κοινοτικά προγράμματα.
Οι «οδηγοί  δεν έχουν το μέγιστο δυνατό δείκτη ευθύνης για τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και τους δίνουν ψωμί να φάνε» ρίχνοντας έτσι  τις ευθύνες στο προσωπικό… α  άνανδρος..
 Είναι  «ένα σύστημα που έχει χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια με λογικές μη καλής οργάνωσης», αυτό το σύστημα που είχε χτίσει αυτός ως Δήμαρχος και δεν κάνει καμία ενέργεια να το εκσυγχρονίσει.

Δεν ανέφερε βέβαια  ο Δήμαρχος Πύργου πως:
Όπου πανελλαδικά και παγκόσμια η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει ιδιωτικοποιηθεί:
1. Έχουν αυξηθεί τα τέλη καθαριότητας και που στο Πύργο σε συνδυασμό με την επερχόμενη λειτουργία του εργοστασίου καύσης θα υπερδιπλασιαστούν.
2.Οι δαπάνες του Δήμου θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν. Στην  αρχή και ως δέλεαρ πιθανόν, αλλά αμεσοπροοπτικά θα αυξηθούν.
3. Το επίπεδο καθαριότητας  θα πέσει και ο Δήμος θα ζέχνει.
4.Θα απολυθούν εργαζόμενοι γιατί θα εκλείψουν οι οργανικές τους θέσεις.
5.Οι νέοι εργαζόμενοι στον ιδιώτη θα δουλεύουν με μισθούς πείνας και σε καθεστώς γαλέρας.

Βέβαια μπορεί να κάνω λάθος και να έχει δίκιο ο Γαβρίλης Λιατσής λόγω της ανάλογης  … εμπειρίας του (ιδιωτικοποίηση καθαριότητας Νοσοκομείου Ρίου ως Πρόεδρος του)….. Γαβρίλης είναι αυτός ξέρει…

Σκιά τέταρτη:

Σε λίγες μέρες θα δημοπρατηθούν το τέταρτο και το πέμπτο τμήμα του οδικού έργου της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, ανακοίνωσε, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο  Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρα πήρε τα άρματα ( με προσοχή μην σκίσει τίποτα ..) μέσω facebook και έγραψε «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να ολοκληρωθεί και το τελευταίο χιλιόμετρο της Ολυμπίας Οδού».

 Μα δεν ντρέπονται και ο μεν Σπίρτζης και ο δε, Κατσιφάρας ;

Δεν ντρέπονται να μας κοροϊδεύουν τόσο ξεδιάντροπα όταν:
1. Δύο  χρόνια στην κυβέρνηση και έχουν γίνει μόνο τρεις από τις οκτώ  δημοπρασίες, δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία, δεν υπάρχει μελέτη, δεν έχει λήξει το θέμα της  Νότιας Χάραξης στην Αχαΐα  δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ/ΣΕΣ 2014-2020, και  δεν υπάρχει έγκριση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή δεν προβλέπεται  έναρξη εργασιών (αν ποτέ..) πριν το τέλος του 2017 και με τέλος… άγνωστο..
2. Το τμήμα  «Πύργος –  Τσακώνα»  κόπηκε με συμφωνία και του κ. Κατσιφάρα από τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων και ειδικά του άξονα «Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα», αυτός που έλεγε πως δεν θα δεχτεί καμία περικοπή του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου, όπως ήταν και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία και καταπάτησε .
3.Το τμήμα  «Πάτρα - Πύργος» της « Ολυμπίας Οδού» έχει κατασκευαστικό τέλος στα Χανάκια και είναι σε απόσταση 8 χιλιομέτρων  από τον Πύργο που  δεν τον συνδέει τίποτα παρά  μόνο η υπάρχουσα άθλια εθνική οδός  και δεν έχει προβλεφθεί έργο σύνδεσης με Αρχαία Ολυμπία και Επαρχία Ολυμπόας και Μεσσηνία.
4. Ο νομός Ηλείας είναι ο μοναδικός νομός της Πελοποννήσου που δεν συνδέεται και δεν διατρέχεται με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Όλοι θα εχουν από την άνοιξη του 2017 που παραδίνονται σε πλήρη χρήση οι  μεγάλοι οδικοί άξονες..

Σκοτεινοί πολιτικοί, σκιές διαγράφουν.

Έτσι  όπως οι σκιές  είναι η περιοχή του χώρου πίσω από ένα εμπόδιο (αδιαφανές) που διακόπτει την πορεία του φωτός, έτσι και αυτοί  εμποδίζουν την πορεία προς την ανάπτυξη της Ηλείας.


…να φύγουν τα εμπόδια που δημιουργούν τις σκιές στον τόπο μας…

1 σχόλιο: