Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΤΕΙ Πύργου: Ιστορία τους, Αμαρτία τους, Λάθος τους («εγκληματικό») Μεγάλο

ΤΕΙ Πύργου:  Ιστορία τους, Αμαρτία τους, Λάθος  τους («εγκληματικό») Μεγάλο



Όταν σε άλλες περιοχές κάτι κινείται, διεκδικείται και κατακτιέται  στον χώρο (και) της Παιδείας το τοπικό πολιτικό σύστημα  της Ηλείας και του Πύργου πηγαίνει από ήττα σε ήττα - και στο ζήτημα του ΤΕΙ Πύργου- ,  αποτελεί  ουρά των εξελίξεων και  όταν τα πάντα αλλάζουν, αυτοί ..αμέριμνα πορεύονται ανίκανοι και μοιραίοι.

Αυτό αποδεικνύει η πρόσφατη  εξέλιξη στο ζήτημα του ΤΕΙ Πύργου, που  δεν ήρθη το καθεστώς μεταβατικότητας για το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ  ( η λειτουργεία του οποίου παύει οριστικά το 2018) όπως έγινε με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα που είναι ανταγωνιστικό σε αυτό του Πύργου και για αυτό προεβλέπετο η κατάργηση του , ενώ τώρα θα λειτουργούν πλέον δύο τμήματα με συναφή γνωστικά αντικείμενα με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του τμήματος  το Πύργου.
Μια εξέλιξη  για την οποία πολλοί είχαν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» και είχαν προειδοποιήσει για τις εξελίξεις.

Η βασικές αιτίες  και ευθύνες σε  τοπικό επίπεδο διαχείρισης (στην πόλη του Πύργου), ήταν ότι:

Το   ΤΕΙ Πύργου κυνηγήθηκε  και λοιδορήθηκε ανηλεώς  από τον πρώτο που έπρεπε να το υπερασπίσει τον Δήμαρχο Πύργου και την παράταξη του.
Δεν  έγινε καμία προσπάθεια μελετημένη και συντονισμένη να συγκροτηθεί πρόταση επαρκής ( για την επαναλειτουργία του Τμήματος  Πληροφορικής και την μη άρση της μεταβατικότητάς το Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα), με ευθύνη και πάλι του Γαβρίλη Λιατσή και της παράταξης του.
Η αντιπολίτευση στον Δήμο Πύργου εκτός από προτάσεις ψηφισμάτων και δηλώσεις στις κάμερες, δεν έκανε τίποτα άλλο, αδράνησε  και επιχαίρει για την ήττα Λιατσή( και ως εκ τούτου τα δικά της μικροκομματικά οφέλη).

Υπάρχουν αιτίες  και ευθύνες σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων ( βουλευτών, υπουργών κλπ ) που είναι :

Η ανικανότητα των βουλευτών Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του  Δημήτρη Μπαξεβανάκη  υφυπουργού  Παιδείας ( το Υπουργείο που αποφάσισε για το ΤΕΙ Πύργου) που δεν απέτρεψε αυτές τις δυσάρεστες και μειωτικές για τον Πύργο και την Ηλεία εξελίξεις και που αποδεικνύει ότι  αποτελεί ένα υπουργό «γλάστρα», αλλά και ότι πρόκειται περί ψευδολόγων που μας κό(ι)μιζαν με υποσχέσεις, για ασφαλή λειτουργία των Τμημάτων του ΤΕΙ  στον Πύργο και την άρση της μεταβατικότητας-επαναλειτουργία του Τμήματος  Πληροφορικής .

Η υποκρισία των Ηλείων   βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ διότι επί συγκυβέρνησης (Σαμαρά) καταργήθηκαν (και με τη ψήφο τους )   τα δυο τμήματα «Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»  και  το μοναδικό σε προπτυχιακό επίπεδο πανελλαδικά τμήμα «Μουσειολογίας»  στο ΤΕΙ Πύργου όταν ο κ. Κ. Τζαβάρας ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης (που τα κατάργησε ) και  από 1.600 φοιτητές βρέθηκε να ξεκινά  το ΤΕΙ Πύργου από το μηδέν.
Και δεν φτάνει η υποκρισία τους, αλλά συνδυάστηκε με τη αδράνεια τους, την μηδενική ενέργεια τους  αποτροπής αυτών των εξελίξεων, εκτός αν πιστεύουν πως ο ρόλος τους είναι η εκ των υστέρων κριτική και καταγγελία. Τι να πει κανείς..

Η παντελής απουσία από αυτά τα γεγονότα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δεν αναφέρομαι στον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα ( γιατί αυτός είναι αντί-ηλείος  και τα βλέπει πατρινοκεντρικά) αλλά στους Ηλείους Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους. Απλά δεν υπάρχουν..

Και μετά τα γεγονότα, ζώστηκαν  τα άρματα οι προεστοί …

Ο Γαβρίλης Λιατσής έκανε …επαναστατική ενέργεια και  έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργό Παιδείας …και αυτός φοβήθηκε..), όταν ο Δήμαρχος Πύργου είχε δηλώσει για το ΤΕΙ Πύργου: «Να τα μαζέψουν και να φύγουν», «Με τα απολιθώματα του ΤΕΙ Πύργου δεν πρόκειται να ασχοληθώ», «Του χρόνου θα πρέπει να ψάξουν και για κτίριο». Μα πόσο κάλπικος ,μπορεί  να είναι κάποιος ;
Αυτή την υποκριτική και «προφάσεις εν αμαρτίαις»  επιστολή  την πρόβαλε δουλικά και διαστρεβλωτικά ως «Επιστολή δυσαρέσκειας από Λιατσή για το ΤΕΙ Πύργου», μια εφημερίδα σε υπόκλιση και ένας «ελάχιστος» εκδότης  που έχει διοριστεί από τον δήμαρχο προεδράκος . Δανικαριές…

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλε και αυτό επιστολή, αφού όλοι έβγαλαν λόγους δεκάρικους, ρίχνοντας  ο ένας τις  ευθύνες στον άλλον και να κοκορευτούν ότι είχαν δίκιο ( σε μια πόλη που καταστρέφεται)  και για να πουν ότι αυτοί θα ήταν καλύτεροι ως δήμαρχοι (πόθος μεγάλος και γλυκός), η Αριστερά να είναι αλλού ( είτε  η μια παράταξη ως παρουσία/απουσία είτε η άλλη ως λόγο και προσέγγιση ), η δε ακροδεξιά ..μην της πειράξουν τον  δήμαρχο της…Αυτοί μας εκπροσωπούν και «διαφεντεύουν» την πόλη.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας  μίλησε για «Θανάσιμο πλήγμα στο Τμήμα του Πύργου η απόφαση Γαβρόγλου για ουσιαστικό επανα-ΠΑΤΡ(Α)-ισμο του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων» και  «παίχτηκε στο “πάγκο του χασάπη” η τύχη των σχολών του Τ.Ε.Ι. Πύργου», ξεχνώντας  τις δικές του πομπές και  την χατζάρα του που καθάρισε το 2013 τα δύο τμήματά του ΤΕΙ Πύργου. Προφανώς έχει ξεχάσει το αρχαίο γνωμικό «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»…

Ο κ. Δ. Μπαξεβανάκης (υφυπουργός  Παιδείας υπενθυμίζω) είπε κάτι μεταξύ διάφορων ακατάληπτων λόγων   και «το ΠΛΗ&ΜΜΕ θα εξεταστεί  σε επόμενη συζήτηση που θα αφορά τα τμήματα που θα αλλάξουν αντικείμενο».
Το μαθαίνει το παιγνίδι ο υπουργός και την γνωστή μέθοδο  « τυλίγουμε το πρόβλημα με ένα ‘’θα’’ και το ξαποστέλνουμε στο μέλλον..». Εύγε !


Μίλησαν λοιπόν  και πάλι τα κάθε είδους πολιτικά  υβρίδια (άλλα λένε, άλλο είναι και άλλα κάνουν)  επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον, ωραιοποιώντας οι μεν , καταγγέλλοντας οι δε  και το αποτέλεσμα είναι το γνωστό: Άλλη μια ήττα για τον Πύργο και την Ηλεία και ο τόπος οπισθοδρομεί.   

Η περίπτωση του ΤΕΙ Πύργου είναι χαρακτηριστική της κατάστασης των πολιτικών πράγματων  στην Ηλεία και τον Πύργο και   εκφράζει τα όρια, το ποιόν και τις δυνατότητες των  «εκπροσωπούντων» τα Ηλειακά και Πυργιώτικα πράγματα και υποθέσεις και παρουσιάζει ανάγλυφα την κακοδαιμονία που κατατρέχει τον τόπο μας  και τις αιτίες αυτής.
Το ίδιο δεν συμβαίνει με την «Ολυμπία Οδό», τον Σιδηρόδρομο, το Αεροδρόμιο, την Βιομηχανική Ζώνη, που είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει αυτόνομη Σχολή ΤΕΙ  και  Πανεπιστημιακή Σχολή και τόσα άλλα  .. ?

 Αυτοί  που χειρίζονται  τα δημόσια πράγματα του  τόπου είναι ελάχιστοι και ανίκανοι και ως εκ τούτου  εύκολα χειραγωγούμενοι και για αυτό πλήρως υποταγμένοι στο κομματικό σύστημα που υπηρετούν, τους  θρέφει και το χρειάζονται  για να τους αναπαραγάγει.
Για αυτό πάντα λένε «ναι» και συμφωνούν  με τις κυβερνητικές αποφάσεις όταν το κόμματους είναι στην εξουσία και διαμαρτύρονται εντόνως όταν είναι στην αντιπολίτευση.
Ποτέ δεν υπήρξαν ανεξάρτητοι και ελευθερογνώμονες για το καλό και την πρόοδο του τόπου
   
Ποτέ δεν υπήρξε κοινός τόπος αναγκών διεκδικήσεων,  ολοκληρωμένου σχεδίου και προετοιμασίας , πραγματικού ενδιαφέροντος για τα τοπικά ζητήματα,
αλλά υπήρξε απουσία πολιτικής βούλησης, πολιτικών δράσεων και
το μόνο επιδιωκόμενο ήταν και είναι η πάση θυσία στρογγυλοκάθιση στην εξουσιαστικές καρέκλες.

Από κοντά τους διαχρονικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης-ιδιαίτερα η αρχαιοτέρα…- που ωραιοποιούν την οπισθοδρόμηση,  φτιασιδώνουν τις ήττες και τις κάνουν νίκες και δεν λειτουργούν ως πρέπει και ως ελεγκτές της εξουσίας, κριτικάροντας την, για τις αβελτηρίες της ,τις παραλείψεις της, ενημερώνοντας σωστά τους Ηλείους και τους Πυργιώτες. Προτάσσουν προφανώς τις δικές τους ωφέλειες και σχέσεις…

Η Ηλεία και ο Πύργος ουρά των εξελίξεων όταν τα πάντα αλλάζουν,
 και αυτοί (οι αρχόντοι) ...αμέριμνα πορεύονται, ανίκανοι και μοιραίοι….
Και εμείς  ?

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΜΦΩΝΟ,,,,,ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ,, ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ,,,ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ,/ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ / ΜΕΓΑΛΟ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ΤΕΛΟΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή