Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ανεπιθύμητες πασχαλινές ευχές

Ανεπιθύμητες πασχαλινές ευχές


Συχνά οι εορταστικές ημέρες με στενοχωρούν. Ειδικά τελευταία.
Δεν έχει να κάνει με την πολυτέλεια του αλλοτινών εποχών σχετικής ευημερίας, να μελαγχολεί δηλαδή κανείς τις ημέρες της χαράς, όταν όλοι επιβάλλεται να είναι ευτυχισμένοι και να γλεντούν, τρώγοντας, πίνοντας, διασκεδάζοντας, ανταλλάσσοντας δώρα και ευχές.

Δύο τινά υψώνονται, το ένα είναι βάρος ασήκωτο και το έτερον, ο περιπαιγμός των δημοσίων προσώπων προς το  ψηφίζοντα λαό.

Αυτό που με βαρύνει περισσότερο είναι ότι οι εορταστικές ημέρες είναι δυσκολότερες πολλούς ανθρώπους απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο και η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη, πιο απελπιστική και ανυπόφορη όσο ο καιρός περνά. Το φετινό Πάσχα είναι πιο θλιμμένο από τα περασμένα Χριστούγεννα, όπως και τα Χριστούγεννα υπήρξαν δυσκολότερα από το Πάσχα του 2016. Ο τόπος μας, η Ηλεία, ο Πύργος, η Ολυμπία, η… εξακολουθητικά λοιδορούνται, εκπίπτουν αναπτυξιακά, καταπίπτουν σε οικονομικό βάραθρο, καθίσταται ερειπιώνας  υποδομών.
Και το αύριο (μετά το Πάσχα) πολύ δύσκολο θα είναι. Φτώχεια, λογαριασμοί, ανεργία, τα παιδιά στα ξένα, μειώσεις συνάξεων, φόροι,  εξευτελιστικά  και απλήρωτα μεροκάματα, καμία  σταθερότητα, αγωνία, άγχος, αδιεξοδα..

Και σε αυτό το απεχθές και τραγικό φόντο, προκαλούν  (και με τις δύο έννοιες)  το νου και την λογική, αλλά ταυτόχρονα αποστροφή τα «εθιμικά» μηνύματα, ευχές, φωτογραφήσεις, επίδειξη επιδεικνυόμενης φιλανθρωπίας των κάθε είδους δημοσίων προσώπων (κάτι σαν τα Δ.Χ. φορτηγά), με λόγια κενά, με πράξεις δήθεν, με ευχές ψεύτικες και υποκριτικές που η  μόνο χρησιμότητα τους είναι η επίδειξη/υπόμνηση  πολιτικής διαθεσιμότητας.

Κοροϊδευτές, περι(λαο)μπαίχτες , χωρίς καμία ντροπή μιλούν για το άσχημο παρόν, την αγάπη, το λαμπρό μέλλον.
Κρύβουν πίσω από το χαμογελαστό  ποζάρισμα τους  τις ευθύνες τους για την κατάντια της χώρας και της Ηλείας.

Έχει το θράσος ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας  να συμπαρίσταται σε «όσους καθημερινά υπόκεινται στην προσωπική τους «σταύρωση» από την κοινωνική και οικονομική κρίση, από τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.» όταν είναι αυτός που ως βουλευτής και υπουργός ψήφισε και έφερε  το πρώτο μνημόνιο. Όταν η ΠΔΕ εντάσσεται στις 20 φτωχότερες και στις 10 λιγότερες ανταγωνιστικές περιφέρειες ολόκληρης της της Ε.Ε. με ποσοστό ανεργίας 28,9% και κανένα έργο υποδομής στην Ηλεία.

Είναι πρόκληση το τρίο ΠΑΣΟΚ (Μ. Κατρίνης, Γ. Αργυρόπουλος, Τ. Αντωνακόπουλος) να μας εύχονται  «Χρόνια Πολλά» οι δύο πρώτοι μάλιστα χρησιμοποιώντας τις οικογένειες τους, φωτογραφιζόμενοι με αυτές,  με τα παιδιά τους (!!!)  (είναι οι αμερικανιές που μετέρχονται κατά το Πατρίς- Θρησκεία -Οικογένεια)  και ο τρίτος με ένα εξυπνακίστικο- ανόητο μήνυμα,   αυτό το τρίο που υπηρέτησε και ψήφισε αντιλαϊκές πολιτικές και μνημόνια ( πρώτο και δεύτερο)  και ουδέν, μηδέν, τίποτα, δεν πρόσφεραν στην Ηλεία. Μας εύχονται, οι καταστροφείς μας  θέλοντας και πάλι την ψήφο για να μας αποτελειώσουν…

Είναι χλευασμός προς την κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας και  ο Ηλείος να απευθύνουν μηνύματα οι  του κόμματος της  «Νέα Δημοκρατία» και ο μεν βουλευτής Κ. Τζαβάρας να μας μηνύει «την ελπίδα για το καλύτερο αύριο που μας ανήκει δικαιωματικά, με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη καθημερινότητά μας και με αγάπη για τον συνάνθρωπο αλλά και για τον τόπο μας.»  αποσιωπώντας τις μεγάλες  του ευθύνες ως υπουργός της καταστροφικής μνημονιακής κυβέρνησης  Σαμαρά, η δε ΝΟ.Δ.Ε. Ηλείας   της Ν.Δ. να « μιλά» «για μια κοινωνία Αγάπης, Σεβασμού και Αλληλεγγύης στον Συνάνθρωπο» όταν  είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι(ως παράταξη) για τα δεινά που  υπόκειται  η χώρα και για την καθυστέρηση της Ηλείας.

Είναι περιπαιγμός  που τινές,
είτε  περηφανεύονται ως μέγα κατόρθωμα τους που μετά από τρία χρόνια θητείας τους ( δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής)  είναι χωρίς σκουπίδια  ο Δήμος λέγοντας «Ο Δήμος μας ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ για πρώτη φορά μετά από χρόνια» και ότι « Προσπαθούμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ να κρατήσουμε ζωντανό το όνειρό  μας για καλύτερες μέρες.» και όλα αυτά σε μια πόλη σε ένα Δήμο που είναι σε κώμα,
είτε χρησιμοποιούν το δημόσιο χρήμα για  καταχωρήσεις  στον τοπικό τύπο  παριστάνοντας τους παράγοντες ( οι ολίγιστοι και διορισμένοι) όπως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου,
είτε  χρησιμοποιώντας ως μέσο την φιλανθρωπία  για να προβληθούν.

Όλοι τους δεν αισχύνονται, εύχονται, με γεμάτα λόγια πνευματικής και εθνικής ανάτασης, καθώς μιλούν συνήθως για ανάσταση και αναγέννηση της ίδιας της χώρας και της Ηλείας, ,μηνύματα ξύλινα, χωρίς νόημα, υποκριτικά και ανειλικρινή.

Πασχαλινές ευχές, πασπαλισμένες με τη χρυσόσκονη ψευδεπίγραφων επιτυχιών, ψευδών υποσχέσεων, όταν  πλάι σε αυτές, υπάρχει η άνοδος της φτώχειας, η ανεργία που καλπάζει, οι χιλιάδες των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τον μπούσουλα και μια Ηλεία που καταρρέει.

Δεν είναι δεκτές  οι ευχές τους, γιατί  είναι ευχές των ατομικών και ιδιοτελών τους πολιτικών εξουσιαστικών επιδιώξεων  ( και άλλων πχ οικονομικών), είναι ευχές ..«Χρόνια Πολλά» και «μακροημέρευσης» για αυτούς (αρκεί να τους ψηφίσει ο λαός που τον «πονάνε») είναι οι ευχές  που κρύβουν όλη την φρίκη υπολογιστικής της γελοιότητάς τους.

Είναι ανεπιθύμητες  ευχές (όπως και αυτοί) γιατί περιέχουν  την προσδοκία (τους)  για συνέχιση του ζοφερού παρόντος και στο μέλλον, η επανάληψη πολιτικών (προσώπων,  μέτρων, μεθόδων και διαδικασιών) ως φάρσα (τραγική για του Έλληνες και τους Ηλείους)  και στο μέλλον.


Επιστρέφονται ως απαράδεκτες  γιατί με αυτούς (που μας εύχονται) δεν έχουμε τίποτα κοινό, δεν  βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, έχουμε διαφορετικές επιδιώξεις και ελπίζω και δρόμους και επιλογές (αγώνα και ψήφου) από τον λαό και τους Ηλείους  …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου