Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Το «Αρχοντικό Πετραλιά», κάποιες αλήθειες, μπόλικα ψέματα, αρκετή υποκρισία και πολλές πολιτικές σκοπιμότητες

Το «Αρχοντικό Πετραλιά», κάποιες αλήθειες, μπόλικα ψέματα, αρκετή υποκρισία και πολλές πολιτικές σκοπιμότητες
Πολλά θετικά ειπώθηκαν, δυνατά  μπράβο αναφωνήθηκαν,  τα συγχαρητήρια περίσσεψαν  πριν, κατά και μετά τα εγκαίνια του «Αρχοντικού Πετραλιά» από το Προέδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για την σημασία της δωρεάς,  την αποκατάσταση του αρχοντικού και  για το ωραίο και το εντυπωσιακό του αποτελέσματος και του περιεχομένου του μουσείου.  

«Αρχοντικό» των αρχόντων Πετραλιά , «Κιβωτός της Ιστορίας,  «Κέντρο Έμπνευσης» και άλλα τέτοια πομπώδη ειπώθηκαν από τον Πρώτο Πολίτη της χώρας  κι από την δωρήτρια Φάνη Πετραλιά και άλλους ακόλουθους των αρχόντων και αρχονταρικιού.
Ειπώθηκαν και άλλα τινά περί  «Ηγηθείτε» (προς τον ΠτΔ),  «Τα δίνουμε όλα» (από τον ΠτΔ) και για  «παραγωγική ανασυγκρότηση» (από τον Περιφερειάρχη).
Το ποια ήταν όμως δωρεά, πόσo στοίχησε η αποκατάσταση, ποιος την πλήρωσε αυτήν ήταν εκτός κουβέντας και κριτικής…

Προκαταβολικά δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος, αλλά τουναντίον πρέπει να επικροτεί ενέργειες αποκατάστασης παλαιών κτισμάτων, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και την δημιουργία Κέντρων  Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (έτσι  και αυτό είναι το «Αρχοντικό») που  προβάλλουν και εκθέτουν  το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της  κάθε περιοχής.
Σωστές είναι οι τελετές ανάδειξής και μάλιστα με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί  δείχνει το ενδιαφέρον της πολιτείας  για το περιβάλλον  την ιστορία και τον πολιτισμό μας αλλά και επειδή η δημοσιότητα είναι ωφέλιμη και αναγκαία  για τον τόπο.

Όμως
Άλλο είναι να προβάλλεται  κυρίως η δωρεά/παραχώρηση  ενός  πέτρινου παραδοσιακό κτίριο που ουσιαστικά ήταν εγκαταλελειμμένο (με στάβλο στο υπόγειο) και άλλο να ξεχνιέται- αποκρύβεται το κόστος και ο χρηματοδότης του έργου.

Το έργο στοίχησε  1.624.000 €  και αφορούσε   κατά 90% (1,5 εκατ. ευρώ) το ) Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Δίβρης και β) Κέντρο Ενημέρωσης Οικοτουρισμού Ορεινής ( τα ποσά που διατέθηκαν σε αυτό είναι ελάχιστα.. .)

Τα ποσά προήλθαν από :
Τα 1.235.028 € από το ΕΣΠΑ για την  μορφολογική αποκατάσταση και διαμόρφωση των χώρων των κτιρίων.

Τα 209.000 € και πάλι από το ΕΣΠΑ  για την «Παραγωγή και εγκατάσταση υλικού ερμηνείας περιβάλλοντος»
Τα 180.000 € 180.000 ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη που ήταν για τους πυρόπληκτους, για την κατασκευή ενός πλακόστρωτου.


Πρίν την αποκατάσταση
Ο χρηματοδότης  όπως είναι κατανοητό είναι Έλληνας πολίτης. Δωρήθηκε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, δαπάνησε το δημόσιο 1.500.000 ευρώ και μέγας δωρητής ποιος είναι ? Οι αδελφές Πετραλιά !
Ναι μπράβο τους αλλά στο κομμάτι που τους πρέπει και αρμόζει.


Ο Έλληνες πολίτες είναι δωρητές που μάλιστα δεν ρωτήθηκαν όπως και οι πυρόπληκτοι που τους  υφαρπάχθηκαν τα χρήματα( Η Δίβρη δεν επλήγη από τις  καταστροφικές πυρκαγιές του 2007).


Το  «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Δίβρης» που ονομάσθηκε  «Αρχοντικό» (των αρχόντων Πετραλιά) σε επίδειξη μεγαλειότητας αρχοντικής των αδελφών Πετραλιά ( και με οικόσημο ! ) και  τη συνηγορία του ΠτΔ και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πρέπει να λειτουργήσει ως «πρότυπη οικοτουριστική υποδομή ενημέρωσης των επισκεπτών για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της της περιοχής» όπως καθορίστηκε  από την προκήρυξή του έργου.
Σε αυτή την κληρονομιά εντάσσεται  και ιστορία των προσωπικοτήτων που έδρασαν και κατάγονται από την περιοχή (Πετραλιάς, αλλά και πολλοί άλλοι ) σε όλη την ιστορική της πορεία.
Θέμα που οι κάτοικοι της Δίβρης έπρεπε να ρωτηθούν και να έχουν το πρώτο και αποφασιστικό ρόλο και λόγο.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά για τέθηκαν δια των λόγων πολλά και περίεργααπό τα οποία τα εγκαίνια έπρεπε να  διαφυλαχτούν,

·        
από την Προεδρία της Δημοκρατίας οι πολιτικές στοχεύσεις και συστοιχίσεις ( όπως αυτών ακολουθητικής συμπεριφοράς πολιτευτών της ΝΔ) και  της εμφανούς θερμότητας του ΠτΔ με την  Φάνη Πετραλιά (προφανώς από την κοινή του πορεία στη ΝΔ  ως κομματικά στελέχη και Υπουργοί),


·         από την πολιτική ανισομέρεια καθώς δεν μίλησε κανείς από την κυβέρνηση (υπήρχε παρών Υπουργός)

·         από επιδείξεις παραγοντισμού και προβολής από διαφόρους όπως, αυτών της Περιφέρειας, βουλευτών και παρατρεχάμενων  καθώς και του εκδότη της αρχαιοτέρας που πάση θυσία θέλει να προβάλλεται  φωτογραφίζοντας την ματαιοδοξία του ,
·         από φληναφήματα όπως αυτά εκτόξευσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας που ύμνησε τις αδελφές Πετραλιά που «ανακαίνισαν το αρχοντικό  και το παρεχώρησαν» (θυμίζουμε δεν ανακαίνισαν τίποτα !) και «ο ΠτΔ με την παρουσία του αποδεικνύει ότι πιστεύει πως η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη ξεκινά από την επαρχία» ( τι απίθανη κενολογία μετά κολακείας !) και

·     
    από την πολιτική υποκρισία και σπέκουλα  καθώς η  κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απευθυνόμενη  προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε :  «Ηγηθείτε για ν’ αναδειχθούν οι αρετές της φυλής μας»! , χωρίς να επεξηγεί  η πρώην υπουργός αν η ανάγκη «να ηγηθεί» ο ΠτΔ σημαίνει πως δεν υπάρχει ηγεσία στην Ελλάδα που εκ του συντάγματος είναι η νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση και χωρίς επίσης να διευκρινίζει ενάντια σε ποιους…
  και  επιπλέον είπε ότι  «… σε ιδιαίτερη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, οικονομική και κοινωνική που εξουθενώνει ανθρώπους και δημιουργεί εκατοντάδες νεομετανάστες. Ιδιαίτερα νέους Έλληνες.», χωρίς πάλι να  θέσει το εαυτό της στο κάδρο των ευθυνών ως  μέρος αυτών που κατέστρεψαν την Ελλάδα (βουλευτής και υπουργός πολλές φορές από το 1985 έως το 2009)   

Από τα εγκαίνια έπρεπε  να αποφευχθούν  υποκριτικές  ρήσεις που προσβάλουν και  προκαλούν.
Είπε ο Προέδρος της Δημοκρατίας  κ. Προκόπης Παυλόπουλος :
«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, ακόμα και όταν χειμάζεται ο λαός μας, ακόμα και όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιβίωσης, όταν είναι να κάνουμε με την υπεράσπιση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, τα δίνουμε όλα».
«Τα παίρνουμε όλα», μάλλον εννοούσε ο ΠτΔ, τα παίρνουν όλα από τον λαό,  με τα μνημόνια  τους φόρους την λιτότητα, τις μειώσεις  κλπ  και μάλιστα χωρίς να τον ρωτούν (και όταν τον ρωτούν (Δημοψήφισμα 2015)να πετούν στο καλάθι των αχρηστών την απόφαση του) και να τα πληρώνει  όλα μόνο ο λαός.
Ο  ΠτΔ  και το πολιτικό και οικονομικό  σύστημα που εκπροσωπεί δεν έδωσε τίποτα, μόνο έπαιρνε και παίρνει.. από τον λαό !

Το «Αρχοντικό Πετραλιά», χωρίς την  πλήρη αλήθεια,  με μπόλικα ψέματα, αρκετή υποκρισία και πολλές πολιτικές σκοπιμότητες…


Υστερόγραφο:


Ελπίζω το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Δίβρης» να λειτουργήσει και να είναι ανοικτό, όχι όπως το «Περιβαλλοντικό Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης Πληροφόρησης Δρυοδάσους Φολόης» (που βρίσκεται στην διασταύρωση Επαρχιακής οδού Αρχαίας Ολυμπίας - Λάλα -ΙΙΙ & Δ.Δ. Κούμανι) που  είναι κλειστό με ευθύνη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (όπως και αυτό το νέο της Δίβρης ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου