Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η ελαιοπαραγωγή (και) της Ηλείας εν μέγα κινδύνω (ξανά)

Η ελαιοπαραγωγή (και) της Ηλείας εν μέγα κινδύνω (ξανά)


Η περυσινή  τραγωδία/καταστροφή της ελαιοπαραγωγής της Ηλείας από την επέλαση του δάκου είναι πολύ πιθανόν   να επαναληφθεί  και φέτος λόγω του ίδιου προβλήματος (καθυστερημένοι χρονικά και ανεπαρκείς ποσοτικά ψεκασμοί) από τους ίδιους «εγκληματικά» υπεύθυνους ( την Κυβέρνηση και  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/ΠΔΕ).

Ενώ έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της Ηλείας και μέχρι τέλος του μηνός Ιουνίου-αρχές Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί ό πρώτος ψεκασμός σε όλο τον νομό για να μην υπάρξει πρόβλημα(όσο είναι δυνατόν λόγω των ελλειπών πιστώσεων και μη κάλυψης του συνόλου των περιοχών τομέων του νομού)  αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει.

Δεν είναι δυνατόν διότι τα υποταγμένα «αστροπελέκια» της Κυβέρνησης  μέσα στις μνημονιακές διατάξεις που ψήφισαν κατήργησαν τη δυνατότητα στις Περιφέρειες( και στην ΠΔΕ) να προχωρούν νομίμως στην υλοποίηση των αναγκαίων ψεκασμών με τους εργολάβους που έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι όπως  ίσχυε τα έτη 2015 και 2016.
Αυτό σημαίνει για την Ηλεία,  που πρόσφατα ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές των εργολάβων δακοκτονίας, πρέπει να περάσουν από προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο με χρόνο απαιτούμενο ένα μήνα περίπου, να υπογραφούν οι συμβάσεις (με τους εργολάβους)  και να αρχίσουν  να αρχίσουν οι ψεκασμοί περί τα  Ιουλίου.
Τέλη Ιουλίου ψεκασμοί για τον δάκο, σημαίνει καταστροφή για τους ελαιοπαραγωγούς και την ελαιοπαραγωγή.

Αυτό που  απαιτείται για να σωθεί ότι δύναται να περισωθεί από την φετινή  ελαιοπαραγωγή  είναι η υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση που να παρέχει την δυνατότητά στις Περιφέρειες να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εργασίες για τη δακοκτονία μέσω των προσωρινών αναδόχων.

Μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να σωθεί εισόδημα / να μην υπήρξε οικονομική απώλεια για τον νομό μας 100.000.000 €.
Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση  πρέπει να δοθεί  η δυνατότητα στο Υπουργείο να προμηθευτεί τα υλικά δακοκτονίας ( φάρμακα κλπ)  καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας των (προβλέπεται οι εν λόγω συμβάσεις να έχουν υπογραφεί πριν το τέλος Αυγούστου).
Σημειώνουμε πως η Ηλεία (λόγω σωστής λειτουργίας και μέριμνας των υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας της ΠΔΕ) έχει επάρκεια φαρμάκων για  3- 4 ψεκασμούς που όμως το Υπουργείο πιέζει( και διατάσσει!) να δοθούν σε άλλες Περιφέρειες ( πχ Κρήτη) και να μείνει  ακάλυπτη η  ηλειακή ελαιοπαραγωγή !

Δύο  λοιπόν τα άσχημα και καταστροφικά:
1. Αργεί έναρξη της δακοκτονίας ( λόγω αδυνατότητας να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους εργολάβους).
2.Έλλειψη  φαρμάκων  λόγω μη έγκαιρης προμήθειας ( που για την Ηλεία που υπάρχει επάρκεια για τους πρώτους ψεκασμούς  εξελίσσεται  υφαρπαγή τους…)

Μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να σωθεί  η ελαιοπαραγωγή της Ηλείας….
Μα είναι δυνατόν να μην προωθείται,  επειδή το λέει το μνημόνιο ( το τέταρτο…) ?

Είναι τόσο ανάλγητοι,  τόσο δεν μας νοιάζει ?
Μα αυτοί  οι Βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, Μάκης Μπαλαούρας και Δημ. Μπαξεβανάκης,  τι κάνουν, γιατί δεν κάνουν κάτι ? ( εκτός από το να ψηφίζουν μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμου..)    

§  Είναι δυνατόν οι άλλες Περιφέρειες να έχουν ξεσηκωθεί και να έχουν ζητήσει επίλυση του προβλήματος που αν δεν επιλυθεί θα είναι καταστροφικό για ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,  ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ( ο γνωστός εχθρός της Ηλείας), ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος ( αυτός που δεν υπάρχει- και με τις δύο έννοιες) και  ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μητρόπουλος (αυτός που ξέρει μόνο να φωτογραφίζεται..)   να μην κάνουν τίποτα?
§  Είναι δυνατόν, να μην διαμαρτύρονται, να μην διεκδικούν?
§  Είναι δυνατόν σε  άλλες Περιφέρειες  να δίνεται εντολή για δακοκτονία ( παραβλέποντας με ευελιξία(….)   τα νομικά προβλήματα (  όπως την Κρήτη που με εντολή του Περιφερειάρχη  Σταύρου  Αρναουτάκη να ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης του προγράμματος  της δακοκτονίας προς όφελος των παραγωγών του νησιού και της τοπικής οικονομίας) και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να παρακολουθούν απαθείς, άτολμοι, άβουλοι και μοιραίοι  την επερχόμενη καταστροφή των ελαιοπαραγωγών( όπως και πέρυσι…)  ?

Η περυσινή καταστροφή «δεν τους είπε τίποτα» ?
Οι ευθύνες  όλων αυτών ( Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Βουλευτών ) εφόσον ζημιωθεί  και πάλι η ελαιοπαραγωγή, δηλαδή να έχουμε εκτεταμένη προσβολή δάκου θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ !


Υστερόγραφο :
1.
Θυμίζουμε πέρυσι το 2016 η ελαιοπαραγωγή  της Ηλείας  καταστράφηκε σε ποσοστό άνω του 70%, με τεράστια ευθύνη της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης  λόγω ελλιπών (και αναξιοποίητων) πιστώσεων για την προστασία από τον δάκο και  φέτος  πανηγύριζαν επειδή εξασφάλισαν πιστώσεις που είναι το 1/3 των αντίστοιχων πιστώσεων νομών με τα ίδιο αριθμό ελαιόδεντρων.
2.  
Με το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ηλείας θα καλυφθούν  Έξι από τους επτά συνολικά τομείς (δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τον τομέα της ορεινής ζώνης της Ολυμπίας)  και επίσης  μένουν ακάλυπτες και άλλες περιοχές  ( πχ περιοχή Ωλένης ) διότι οι πιστώσεις είναι ανεπαρκείς ( 530.000  συν 100.000 €).
3. 
Αναλυτικά για το θέμα της δακοκτονίας είχα αναφερθεί με άρθρο μου «Χειρότεροι από τον δάκο οι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οικυβερνητικοί (και) του ΣΥΡΙΖΑ Κατά συρροή "έγκλημα" κατά της Ηλείας» που ισχύει απολύτως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου