Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η κατάρρευση της αγροτιάς, καταστροφή της Ηλείας

Η  κατάρρευση της αγροτιάς, καταστροφή  της Ηλείας





Στο σύνολο της Ελλάδας η συνολική έκταση γης συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων, που χρησιμοποιείται σε διάφορες αγροτικές δραστηριότητες, διατηρείται σταθερά μεταξύ 40 και 42 εκ. στρεμμάτων και η μη καλλιεργήσιμη γη  είναι το 20-22%
Στην Ηλεία η καλλιεργήσιμη έκταση είναι 1.264.150.000 στρέμματα εκ των οποίων καλλιεργείται το 1.015.000( η μη καλλιεργήσιμη γης είναι το 20% στατιστικώς άνω του 40 % πραγματικά )

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας από 23,1% το 1960, 14,5% το 1980 και 11,6% το 1990 συρρικνώθηκε μόλις σε 3,7% το 2015 ή  5,9 δις ευρώ (€) (σε τρέχουσες 6,3 δις €.)

Στην Ηλεία, στον  πρωτογενή τομέα παράγεται το 15,8 % του Ακαθάριστου Εγχώριου  προϊόντος  του νομού μας (στοιχεία 2010), στο δευτερογενή το 11,2% και στον τριτογενή τομέα το 73%.
Το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν του νομού μας , είναι 1.834.000.000 €.
Το συνολικό παραγόμενο προϊόν από τον πρωτογενή τομέα  στην Ηλεία  είναι ύψους  300.000.000 € χωρίς τις επιδοτήσεις, ενισχύσεις που αντιπροσωπεύουν ένα ποσό 80-90.000.000 € και  παραγόμενη και μετασχηματιζόμενη (στους άλλους παραγωγικούς  τομείς)προστιθέμενη αξία 42 % περίπου.

Η αναφορά στα παραπάνω νούμερα και ποσοστά έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι  στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα και στην Ηλεία και κατά την γνώμη με το προδιαγραφόμενο τέλος των μικρών παραγωγών(που στη Ηλεία είναι περίπου τ0 70 % του συνόλου των παραγωγών ) με τα μέτρα των κυβερνήσεων των μνημονίων.

 Δεν έχουν απολύτως καμία σημασία τα όσα λένε τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για τον αγροτικό κόσμο.
Εκείνο που έχει σημασία είναι η πολιτική που υλοποιούν, με τους νόμους που ψηφίζουν, τις υπουργικές αποφάσεις που παίρνουν και τα άλλα διοικητικά μέτρα (μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα μέτρα που είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ) οδηγούν σε ταχύτατη καταστροφή το σύνολο των φτωχών και μεσαίων αγροτών της χώρας.

Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 στο 22%), τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% , κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, περικοπή των συντάξεων, νέο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» που «πετά» εκτός επιδοτήσεων και ενισχύσεων το 50% των αγροτών, δεσμεύσεις λογαριασμών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, μείωση του αφορολόγητου καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, όσοι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από δραστηριότητες που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ θα υποστούν περικοπή 60% στις συντάξεις..

Σύμφωνα με τη νέες ρυθμίσεις, εάν ένας φορολογούμενος που διατηρεί καφενείο σε χωριό Ηλείας  ή δουλεύει εποχιακά (σερβιτόρος, οικοδόμος κλπ )και παράλληλα είναι αγρότης , αποκτήσει φέτος εισόδημα 18.000 ευρώ και το 49% του εισοδήματος προέρχεται από την πώληση γάλακτος και κρέατος, ενώ το υπόλοιπο 51% από την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα φορολογηθεί με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και θα κληθεί να καταβάλει φόρο  από το πρώτο ευρώ για το σύνολο του εισοδήματός του.

Και αν αυτά αφορούν όλους τους αγρότες της Ελλάδας στην Ηλεία έχουμε και τα επιπλέον…  

Είναι η ψεύτικη και ελλιπής Δακοκτονία , μόνο στο  1/3 των ελαιόδεντρων και  άρα  στην επανάληψη της περσινής καταστροφής - οι άθλιοι- λόγω χαμηλών πιστώσεων (που επαναλαμβάνεται και φέτος)και εγκληματικής έναρξης της δακοκτονίας αλλά και το θέμα της μερικής ή ολικής ακαρπίας στα ελαιόδεντρα
Είναι  το μαράζωμα  της σταφίδας με μια άγνωστη αρρώστια(?).
Είναι  ο  διαλευρώδης/καπνιά  που απαξιώνει τα  εσπεριδοειδή.
Είναι συνολικά οι ασθένειες που πλήττουν τις καλλιεργείς και που οι αγρότες εισπράττουν ενδιαφέρον  και συμπάθεια.
Είναι οι μειώσεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων (φράουλα, ντομάτα, καλαμπόκι, γάλα, ζωοκομικά προϊόντα).
Είναι  που οι παραγωγοί περιμένουν  ακόμη τις αποζημιώσεως και τους εκτιμητές για να δουν την ζημιά.
Είναι  που οι νέοι αγρότες αναμένουν  ακόμη την έγκριση των σχεδίων  βελτίωσης αλλά και εξαιρούνται από το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας,
Είναι  που οι δασικοί  χάρτες τους ενέπλεξαν σε δαιδαλώδη, κοστοβόρα και επικίνδυνη διαδικασία (να δημευτούν αγροτικές περιουσίες),
Είναι  που οι περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις(λόγω τριπλασιασμού των δικαιούχων χωρίς αύξηση του διανεμόμενου ποσού ).
Είναι το νέο χαράτσι που έρχεται  για το νερό( ο αέρας έμεινε αφορολόγητος ….)  
Είναι απουσία προστασίας του εισοδήματος των αγροτών, λόγω κλιματικών αλλαγών και των συνεπακόλουθων έντονων καιρικών φαινομένων

Και δεν είναι μόνο αυτά..

Είναι  που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  
την μια προγραμματίζει ,το «Αγροτικό Καλάθι της ΠΔΕ»,  
την άλλη διατυμπανίζει το «Καλλιεργητικό Πλάνο της ΠΔΕ»,
την παράλλη εξαγγέλλει το « Δημοπρατήριο της ΠΔΕ» (αλήθεια τα  θυμάται  κανείς )
και πρόσφατα την  λειτουργία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»,
και όλα να  καταντούν πομφόλυγες, φούσκες,  επικοινωνιακός χαρτοπόλεμος δηλαδή.

Είναι  που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
δεν εκσυγχρονίζει τον απαρχαιωμένο και καταρρέον αρδευτικό δίκτυο  ούτε το επεκτείνει στην περιοχή της Βουπρασίας, αλλά υπερπηδώντας (…) αυτήν θέλει να δώσει νερό στην εκλογική πελατεία τους στην Αχαΐα ( χωρίς να υπάρχει ανάλογη μελέτη επάρκειας για τις ανάγκες της Ηλίας.)
ούτε παίρνει ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας από τα πλυμμηρικά φαινόμενα που τόσο ζημίωσαν τους αγρότες ( και όχι μόνο),
και καταστρέφει την ελαιοπαραγωγή δια της ανεπάρκειάς στο θέμα της δακοκτονίας.

Είναι τόσα πολλά που διαλύουν την αγροτιά,
 τόσοι πολλοί και τόσο πολύ που επανειλημμένα την  κοροϊδεύουν .

… και αντί βοήθειας , φόρους, περικοπές, αυξήσεις.
…και που τους αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες , Ναι !, επιχειρηματίες, αυτούς που η επιχείρηση τους έχει οροφή την βροχή και το ήλιο, περιβάλλον το κρύο και την ζέστη,  και δάπεδο την λάσπη, το νερό και τις γαλότσες .

Που είναι το κράτος, που είναι οι γεωπόνοι, που είναι η προστασία, που είναι η έρευνα, που είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι αυτοί όλοι όταν ο αγρότης νιώθει απροστάτευτος ?   


Και το αποτέλεσμα εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος -που είναι  λειτούργημα κατά την γνώμη μου-, οι μισές Αγροτικές εκτάσεις στην Ηλεία ακαλλιέργητες,  

Αυτός ο ευλογημένος  τόπος,  η γης μας, η αγροτιά μας που έθρεψε γενιές και γενιές, βοήθησε τα μέγιστα την χώρα,  μεγάλωσε επιστήμονες, αυτή η  γη της επαγγελίας είναι άδικο και εγκληματικό  να αφεθεί στη τύχη του και να καταστραφεί.

Από τα συνδυαστικά νέα μέτρα και οι επιπτώσεις των τοπικών ανεπαρκειών στην Ηλεία των  161.226 κατοίκων  και του  35,6% στον αγροτικό τομέα (58.000 κάτοικοι) ή  15.000-18.000 οικογένειας/νοικοκυριά   θα πληγεί το 45-50 % των αγροτών ( κατά κύριο επάγγελμα και μη) .

Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για τη Ηλεία αφού θα πληγούν από 8-9.000 οικογένειες/νοικοκυριά (29.000 περίπου άτομα)
από την  απώλεια εισοδήματος από επιδοτήσεις (περίπου 40εκ. €) και
από την εγκατάλειψη ως ασύμφορων των καλλιεργειών και εκμεταλλεύσεων (κτηνοτροφικές κ.α. ) από τους φτωχομεσαίους αγρότες,
και με μεταβιβαστικές συνέπειες  στην αγορά του νομού (οι αγρότες ως καταναλωτές) και στην δευτερογενή παραγωγή (συσκευαστήρια κλπ) και στην συνολικά απασχόληση του νομού μας.

Ένας νομός που αν χάσει και την αγροτική  και σε συνδυασμό  με παντελή έλλειψη υποδομών, χωρίς «Ολυμπία Οδό», χωρίς τραίνο, αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο, χωρίς αξιοποίηση της Αρχ. Ολυμπίας, και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της  θα οδηγηθεί σε  πλήρη κατάρρευση.

Η ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης όχι μόνο των αγροτών αλλά και των υπολοίπων κατηγοριών πληθυσμού όπως έμποροι, επαγγελματίες κλπ ) λόγω συνεπαγόμενων επιπτώσεων σε αυτούς) του  νομού μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.


1 σχόλιο:

  1. ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΜΕΝΟ,, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ,,,,, ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή