Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η καμένη γη της Ηλείας, τα δάκρυα των κροκοδείλων και των ανικάνων και το ενδιαφέρον των αρπακτικών…

Η καμένη γη της Ηλείας, τα δάκρυα των κροκοδείλων και των ανικάνων και το ενδιαφέρον των αρπακτικών…


Μια ακόμη πύρινη καταστροφή χτύπησε την Ηλεία  καταστροφή - και  η επικίνδυνη για τις πυρκαγιές περίοδος δεν έχει τελειώσει…- και ανέδειξε  τις εγκληματικές αδυναμίες για τον τόπο, του πολιτικού προσωπικού, τις κακουργηματικές επιπτώσεις των μνημονιακών περικοπών (λιγότερα μέσα, πιστώσεις  και προσωπικό), αλλά και τις εμφανείς ασυμβατότητες του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυρκαγιές  πάντα θα υπάρχουν και θα καίνε είτε από απροσεξίες πολιτών(άγνοια), είτε από εμπρησμούς(σκοπιμότητα ή διαστροφή), είτε ως παράγωγες άλλων αιτιών (ηλεκτρισμός- γραμμές ΔΕΗ, σπινθήρες κλπ), που συνεπικουρούνται και από άλλες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, αυξημένη καύσιμη ύλη, άνεμοι…),

 αλλά  η πολιτεία, οι διαχειριστές της ( το πολιτικό σύστημα) και το κράτος πρέπει( πρέπει….) να λαμβάνει μέτρα ώστε να προλαμβάνει, επιχειρεί και επεμβαίνει αποτελεσματικά και να επουλώνει (όπως και  σε κάθε φυσική  καταστροφή- πλημμύρες, σεισμοί )

Αποδείχτηκαν –άλλη μιά φορά-ανίκανοι να προστατέψουν τα δάση μας, αύριο τις πόλεις και τις αγροτικές καλλιέργειες από τις πλημμύρες, όλους μας από τους σεισμούς (..έλεγχος δημοσίων κτιρίων και δη των σχολείων…).

Η εικόνα τους

Βλάβες, απαρχαιωμένος στόλος, ελλείψεις προσωπικού, ελάχιστα εναέρια μέσα, πολλά από αυτά καθηλωμένα από βλάβες, έλλειψη κατάλληλων μέσων δασοπυρόσβεσης, σε σημείο που τα δασαρχεία να μην έχουν καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα, οι δήμοι να μην έχουν προσωπικό για να οδηγήσει ένα αυτοκίνητα και μηχανήματα,  δρόμοι από τους οποίους χρησιμοποιούν  τα οχήματα πυρόσβεσης δύσβατοι, ελάχιστες πιστώσεις .
Και οι πυροσβέστες (λίγοι, κακοπληρωμένοι και κατάκοποι) να δίνουν απάντηση σε αυτούς που λένε ταβλαδόρους και τεμπέληδες..

Το μοτίβο τους

Το γνωστό μοτίβο επαναλήφθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στον τόπο μας (και θα επαναληφθεί δυστυχώς) στα θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία που,  είτε αφορά την αντιπυρική, είτε την αντιπλημμυρική ή αντισεισμική προστασία.
Συσκέψεις, επί συσκέψεων Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π,  Σ.ΤΟ. κλπ) που καταλήγουν σε μακρείς και παχείς λόγους  και σχέδια, που δεν αποτρέπουν τις φυσικές καταστροφές (μηδέ τις μετριάζουν),
στην εξέλιξη αυτών είναι οι ίδιοι οι γνωστοί ως «επί  τόπου» και με ένα τηλέφωνο στο χέρι τάχαμου συντονίζουν, συμπάσχουν και προτάσσουν τα στήθη τους στις φωτιές και
μετά από αυτές ξανασυσκέπτονται για να ενδιαφερθούν για τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές, να πάρουν μέτρα βοήθειας που είτε δεν υλοποιούνται, είτε  αργούν να εφαρμοστούν(χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πλημμυροπαθείς, του 2017, του 2016, του 2015 που ακόμη περιμένουν βοήθεια και αποζημιώσεις…).

Ένα τσούρμο ανικάνων(Πολιτικοί, Περιφέρεια, Δήμοι) «μπλέκει στα πόδια» των Δυνάμεων Πυρόσβεσης που με αυτοθυσία και επαγγελματισμό επιτελούν το έργο τους (όχι χωρίς αδυναμίες στον επιχειρησιακό συντονισμό) για να φωτογραφηθούν και να πουλήσουν πονοψυχιά.
Μια θλιβερή ομάδα πολιτικών παραγόντων που αντιμετωπίζει  τις φυσικές καταστροφές ως μέσο προσωπικής τους προβολής και παραγοντισμού αλλά και εκμετάλλευσης κάθε είδους, όπως πολιτικής, αλλά και οικονομικής( ας θυμηθούμε τα σεισμοδάνεια, τα ΤΑΣ, το γραφεία απέναντι από αυτά, του Διευθυντές που έγιναν Δήμαρχοι κλπ).

Οι παχυλογάδες

Ένας εσμός μεγαλόστομων μπουρδολόγων που και… ο πισινός τους να πιάσει φωτιά δεν μπορέσουν να την σβήσουν και θα καούν.

Στις 14  Ιουνίου φέτος,  στο  Περιφερειακό Συμβούλιο, εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που όπως είπε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας «Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχεδιασμό, σχετικά με την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, ο οποίος απαντά στις πραγματικές ανάγκες που έχει η περιοχή μας»
Το αποτέλεσμα το ξέρουμε.

Στις 19 Αυγούστου (αφού η φωτιά μαινόταν για πέντε μέρες και κατέκαψε 6-7.000 στρέμματα και απειλήθηκαν χωριά) σε νέα σύσκεψη μετά  την καταστροφή στον Δήμο Ήλιδα και πάλι είπε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας «Με σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα και με αποτελεσματικό συντονισμό αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη πυρκαγιά σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή,… καταφέραμε να έχουμε τις ελάχιστες απώλειες σε φυτική και ζωική παραγωγή και σε δασικές εκτάσεις» και «επιδιώκουμε την  θωράκιση και πρόληψη για να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα»
Άλαλα τα χείλη των Ηλείων από τις ανοησίες του Περιφερειάρχη πάνω από τα αποκαΐδια .

Όσον αφορά τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο στις 16/ 05/ 2017 στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας ο δήμαρχος Χρήστος είχε πει: «Σε κάθε περίπτωση ο δήμος και οι υπηρεσίες του είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό» και στις 15/08/2017-τρείς μήνες μετά και κατά την διάρκεια της καταστροφής να λέει: πως «Δεν μπορώ να καταλάβω πως φτάσαμε εδώ»

Οι αιτίες

Πως αλήθεια να καταλάβουν όλοι αυτοί(για να διαμαρτυρηθούν,  ποτέ !)   πως η μάχη για την πυρόσβεση είναι άνιση γιατί οι αίτιες έχουν σχέση κυρίως με:
1.
Την αποψίλωση του μηχανισμού πυρόσβεσης μέσα από τις γενναίες περικοπές, από το 2011 και έπειτα, ως αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής. Έτσι, από τότε όχι μόνο καταργήθηκαν πάνω από 4.000 οργανικές θέσεις και έπαψε η ανανέωση και συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων, αλλά οι εναπομείναντες πυροσβέστες (με 700 πυροσβέστες λιγότερους επιχειρεί φέτος το Σώμα,)τοποθετούνται εκεί όπου πρέπει να προστατεύονται οι επενδύσεις των... επενδυτών. Δηλαδή στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, στους ιδιωτικούς οδικούς άξονες – μην τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από διόδια οι εργολάβοι...αιώνια».
2.Την «αιώνια» σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής εξουσίας, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιοι είναι αρμόδιοι; Και με ποιους πόρους – οι οποίοι προέρχονται από πού – μπορούν να αναληφθούν έγκαιρα όλες εκείνες οι αυτονόητες προληπτικές εργασίες που θα αποτρέψουν τις πυρκαγιές;
3.
Τα ανεπαρκή  μέσα πυρόσβεσης και το ακαθόριστο για τα υπάρχοντα  μέσα(κυρίως εναέρια),ποιοι και με ποια κριτήρια αποφασίζουν τη χρήση τους. και στις τραγικές οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και μηχανολογικό εξοπλισμό.
4.

Τον ελλειμματικό σχεδιασμό και στον συντονισμό άμεσης αντίδρασης και στον συντονισμό το πρώτο κρίσιμο χρονικό διάστημα, καθώς είναι φανερό πως ορισμένες φωτιές ξέφυγαν το πρώτο μισάωρο, είναι δύσκολο να τιθασευτούν. Το δυσκολότερο μέρος της επιχείρησης είναι ο συντονισμός. Και εδώ είναι που γίνεται το «μπάχαλο» στη χώρα μας, γιατί ο καθένας, υπουργός, γενικός γραμματεύς, περιφερειάρχης, δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης , στρατηγός θεωρεί τον εαυτό του ως αυτονοήτως ικανό να συντονίσει μια τόσο δύσκολη και σύνθετη επιχείρηση. Οι γελοιότητες του τύπου ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης και λοιποί  να φωτογραφίζονται ενώ συντονίζουν, προσβάλει τη τραγικότητα και επικινδυνότητα των στιγμών είναι αστειότητες για επικοινωνιακούς λόγους. Κανείς πολιτικός δεν έχει το υπόβαθρο να "συντονίσει". Η δουλειά των πολιτικών είναι να διασφαλίσουν να υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και προσωπικό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές όταν αυτές ξεσπάσουν. Τίποτα  άλλο

5.
Με τους  Εθελοντές έτοιμους, αλλά χωρίς προστασία και χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες παραμένουν πρακτικά ανασφάλιστοι και περιμένουν την πλήρη αξιοποίησή τους στο σύστημα δασοπροστασίας.
6.
Με δάση έτοιμα για πυρκαγιά, ακαθάριστα από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και χωρίς τους υλοτόμους που παλιά ζούσαν καθαρίζοντας με διαχειριστικό σχέδιο δέντρα και έδαφος, μια σπίθα πλέον αρκεί…
7.
Της τελευταίας στιγμής… Φέτος, η απόφαση κατανομής πυροπροστασίας δόθηκε στους δήμους για ακόμα μια χρονιά στα τέλη Απριλίου, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής, ενώ η Δασική Υπηρεσία πήρε καθυστερημένα το 50% των κονδυλίων που έχει ανάγκη για συντηρήσεις δρόμων και υποδομών.
8.
Την αλησμόνητη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία το 1998 κατήργησε τις μονάδες δασοπυρόσβεσης και τις ενοποίησε με την Πυροσβεστική, που ως γνωστόν ειδικεύεται σε αστικές και όχι σε δασικές φωτιές.
Σε όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το ποιες δυνάμεις μετέχουν στη δασοπυρόσβεση, την ευθύνη συντονισμού την έχει ο τοπικός δασάρχης. Αυτός γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το ανάγλυφο της περιοχής του, το οδικό δίκτυο, τις θέσεις υδροληψίας, την ευφλεκτότητα των οικοσυστημάτων της περιοχής δικαιοδοσίας του, τις πιθανές κατάλληλες θέσεις αναχαίτισης της πυρκαγιάς, τις θέσεις που επιδέχονται την εφαρμογή του αντίπυρος, το διαθέσιμο προσωπικό σε δασικούς υπαλλήλους, δασοπυροσβέστες και δασεργάτες, τις τυχόν απειλούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και οικισμούς ενώ γνωρίζει την οικολογία και τις ιδιαιτερότητες των δασικών πυρκαγιών.
9.
Στις ευθύνες των πολιτών με την έννοια ότι οι  πάσης φύσεως εμπρηστές, των μικρών ή των μεγάλων συμφερόντων, κάνουν τη «δουλειά» τους και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα και κυρίως με περιφρούρηση της δημόσιας δασικής περιουσίας και την αντιμετώπιση της   την αυθαίρετης ή... ημιαυθαίρετης δόμησης.

Η αιτία και οι αίτιοι

Έπειτα από κάθε πυρκαγιά οι γνωστοί – θεσμικοί – πραγματικοί υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί για την καταστροφή φροντίζουν να κρύβονται πίσω από τους πάντα άγνωστους φυσικούς δράστες.
Έτσι οι καταστροφές αποδίδονται άλλες φορές στον «στρατηγό άνεμο» και την κακή μας μοίρα, που μας τοποθέτησε στον ευρωπαϊκό (καυτό το καλοκαίρι) Νότο.
Άλλες φορές φταίει η απροσεξία με την οποία γίνονται κάποιες αγροτικές εργασίες.
Κάποιες άλλες, οι κυβερνώντες αποδίδουν την καταστροφή σε οργανωμένα σχέδια αποσταθεροποίησης είτε από εσωτερικά κέντρα είτε από κέντρα του εξωτερικού.

Αναζητώντας, ωστόσο, τους άγνωστους δράστες, εύκολα κάποιος πέφτει επάνω στους ολοφάνερους ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι με πράξεις ή παραλείψεις τους δημιουργούν όλο εκείνο το εύφλεκτο πλαίσιο που περιμένει τη σπίθα από το χέρι του εμπρηστή να κάνει δασικές εκτάσεις παρανάλωμα του πυρός.

Και αυτοί οι ηθικοί αυτουργοί δεν είναι  άλλοι από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική των περικοπών, του αποδυναμωμένου δημόσιου τομέα,  των ανικάνων πολιτικών που «συντονίζουν» και της εμφανούς αδυναμίας του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, διαχείριση  και αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών.

…και αν κάποιοι διαφωνούν να βγουν ευθαρσώς και να διαμαρτυρηθούν, να πάψουν να υποστηρίζουν μνημόνια και αν δεν μπορούν να παραιτηθούν… 

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ,,,,, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΗΣΟΥΝ ΕΝΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΤΗ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή