Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ο ξεριζωμός ή υπέρ βωμών και εστιών

Ο ξεριζωμός ή υπέρ βωμών και εστιών



Σε καιρούς που ο άνθρωπος, στην Ελλάδα και αλλού, νιώθει όλο και πιο πολύ «ριγμένος στον κόσμο», ανεπιθύμητος μετανάστης, φερέοικος επαίτης, το να μιλάς για τον δεσμό του ανθρώπου, του καθενός μας, με σπίτια μοιάζει ίσως με μια έννοια παράκαιρο.

Είναι όμως έτσι;
 Το σπίτι όπου είχε γεννηθεί ήταν για τον Παλαμά, που θα επιστρέφει όλο και πιο πολύ, σε καιρούς που έχουν τόση ανάγκη από γενναίες φωνές, ένα στοιχειό που περιμένει την επιστροφή μας.
Ποια επιστροφή, θα μου πεις, για τον πρόσφυγα, για τον άστεγο παλαιάς και νέας κοπής;
Όχι ίσως αυτό που του γκρέμισαν οι βόμβες ή που του 'κλεψαν οι τοκογλύφοι.
Αλλά το άλλο, το σπίτι της ψυχής, που είναι μαζί πραγματικός και συμβολικός χώρος, περισσότερο συμβολικός είναι αλήθεια, γιατί συμβολίζει μαζί τη μήτρα που μας γέννησε, την αγκαλιά που έχουμε ή αποζητούμε και τη γη που μας περιμένει.

Τι γίνεται, όμως, με τα «κανονικά» σπίτια, αυτά με τους τέσσερις τοίχους και, θεού επιτρέποντος, το ταβάνι που μας φυλάει από τις μπόρες;
Οι Έλληνες είναι δεμένοι με την εικόνα και με την πραγματικότητα του σπιτιού.
Σε αντίθεση με τον Βορειοευρωπαίο, που έχει εθιστεί περισσότερο στη λογική του ενοικίου, οι Έλληνες είναι ακόμη βαθιά συνδεδεμένοι με τη γη και το σπίτι τους.
Το «υπέρ βωμών και εστιών», δηλαδή σπιτιών, μοιάζει να έχει αψηφήσει τις όποιες αλλαγές, χάσματα και χαλάσματα, που σώριασε ο καιρός στο σώμα της Ελλάδας.

Αυτήν τη σύνδεση, ψυχική, οικονομική και τελικά επίσης πολιτική, θέλουν να σκοτώσουν οι τρόικες, τα μνημόνια, οι συμβάσεις και τα νομοθετήματα που εφαρμόζουν τη βούληση όλων αυτών στο πετσί μας.

Με τις παρανοϊκές φορολογήσεις που χρήζουν τον άπορο ιδιοκτήτη πρώτης κατοικίας φορολογητέο κεφαλαιούχο, με το άνοιγμα της δυνατότητας για πλειστηριασμούς των πρώτων τους κατοικιών για χρέη, οι Έλληνες προγραμματίζονται για να καταστούν συλλήβδην, πλην των όποιων καρχαριών, έθνος νεοαστέγων.

Θεωρώντας ότι τα όσα συμβαίνουν εμπίπτουν στο πεδίο της επιδημίας (ανθρωποφαγίας) ή της (πολιτικής) νόσου, θεωρείται ότι οι πλειστηριασμοί των κατοικιών θα αναζωογονήσουν το τραπεζικό  κύκλωμα(και ας καταστραφούν χιλιάδες Ελλήνων) , αυτό που με δεκάδες δισεκατομμύρια ενίσχυσε ο ελληνικός λαός δια των ανακεφαλαιοποιήσεων.  

Πόσες περιουσίες  ετοιμάζονται  να καταπιούν κοψοχρονιάς τα σπίτια των οφειλετών τα κοράκια μερικές δεκάδες, ή μάλλον εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, με ηλεκτρονικό τρόπο πιά.

Και μαζί με αυτό που έρχεται, είναι και η παρούσα φρίκη της φτώχειας, της ανεργίας, των μειωμένων συντάξεων και μισθών, της ελαστικής και κακοπληρωμένης  ( και απλήρωτη..) εργασίας, των  νέων χωρίς μέλλον και των μεγαλύτερων χωρίς παρόν.  

Και όλα αυτά από άθλιους κυβερνητικούς που πήραν,
 την ελπίδα του λαού και την έκαναν καρέκλα,
τον στεναγμό των Ελλήνων και πάνω του οικοδόμησαν την πολιτική τους καριέρα κα βόλεψη,
την αντίσταση και την αριστερή επιλογή των πολιτών και την μετέτρεψαν σε  κυβίστηση και επίκυψη,
την σταθερή αλήθεια  σε κινούμενο και συνεχές ψέμα
το νέο σε παλιό(και ανοίγουν δρόμο και στο άλλο παλιό)


Ο στόχος είναι σαφής.
Ένας -ακόμα- υλικός και ψυχικός ξεριζωμός του Ελληνισμού έρχεται, μέρες που είναι, να προστεθεί στους άλλους.
Θα το επιτρέψουμε;


1 σχόλιο:

  1. ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΗ , ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΑΙΤΕ Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ... Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΕΧΝΙΔΗ,,,,, ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΙΜΙΑ ΖΗΣΕ ΜΑ'Ι' ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΙΛΗ ,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή