Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πανηγυρίζουν αντί να κρύβονται ( περί εξόδου από τα μνημόνια και άλλα παραμύθια…)


Πανηγυρίζουν αντί να κρύβονται
( περί εξόδου από τα μνημόνια και άλλα παραμύθια…)


Αλέξης Τσίπρας έξι χρόνια πριν(είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά):
«Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε τον ολισθηρό δρόμο τη καταστροφής».
«Οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα, επιμένοντας σε μία λάθος πολιτική».
«Αλλά το μόνο που κάνει με την επιμήκυνση είναι να μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε».

Τώρα….
Πανηγυρίζουν…
·         Όταν το μόνο που έλαβε η Ελλάδα  είναι χρονική επιμήκυνση για την αποπληρωμή των δανείων( θα πληρωθούν στο ακέραιο κεφάλαια και τόκοι) χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά ονομαστική μείωση του χρέους και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα κοστίσει, τελικά, περισσότερο στον ελληνικό λαό, αφού θα πληρώσει συνολικά περισσότερους τόκους αποπληρωμής.
·         Όταν αποφασίστηκε παράταση των λήξεων των δανείων του δεύτερου Μνημονίου κατά 10 χρόνια και επίσης δεκαετής περίοδος χάριτος για τους τόκους (δε διαγράφονται, θα τρέχουν αλλά θα πληρωθούν αργότερα). Στο τέλος της δεκαετίας (δηλαδή το 2032) θα εξεταστεί αν χρειάζονται νέα μέτρα για το χρέος, «με την προϋπόθεση ότι τηρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, εάν χρειαστεί».
·         Το περιβόητο «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ένας αυτόματος μηχανισμός αναδιάρθρωσης του χρέους, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, πετάχτηκε σε μια εργαλειοθήκη για να σκουριάσει με την ησυχία του, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο. Το χρέος ρυθμίζεται μόνο μεσοπρόθεσμα…
·         Όταν χαρακτηρίστηκε  το χρέος βιώσιμο όταν το 2010 το χρέος ήταν το 120% του ΑΕΠ και δεν ήταν βιώσιμο ενώ τώρα το 2018 που είναι 180% θεωρείται βιώσιμο!.
·         Όταν  η κατάργηση του περιθωρίου στο κυμαινόμενο επιτόκιο επαναγοράς χρέους του δεύτερου Μνημονίου και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, σε εξαμηνιαία βάση από το 2018 μέχρι το 2022,έχει όρους: «Τα δύο μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω υπόκεινται στην τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων και της παρακολούθησης, όπως περιγράφεται παρακάτω».

·         Όταν η κυβέρνηση προβάλλει τη συμφωνία ως «επιβεβαίωση» οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια και «καθαρής εξόδου στις αγορές» ενώ στην πραγματικότητα η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του γ’ δανείου, στοχεύει στην εξασφάλιση των δανειστών. Από τα 15 δις τα 5,5 δις θα πάνε για αποπληρωμή χρέους (!), ενώ τα υπόλοιπα 9,5 δις στο γενικότερο «μαξιλαράκι» (συνολικά 24,1 δις) για εγγύηση στις αγορές ως το 2022, ενώ η μελλοντική χρήση τους θα γίνει με σύμφωνη γνώμη των δανειστών.!!


Αντί να κρύβονται από τις δεσμεύσεις και μέτρα μέχρι το 2060 που αποδέχτηκαν και που είναι :
1.       Τη δέσμευση της κυβέρνησης για «διατηρησιμότητα και συνέχιση» των «μεταρρυθμίσεων» στο διηνεκές, δηλαδή των μνημονίων
2.      Τα αιματηρά «πλεονάσματα» 3,5% ως το 2023 και 2,2% ως το 2060(συνεχής σκληρή λιτότητα σε βάρος του εργαζόμενου λαού και βαρύτατη φορολογία, συνέχιση της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, η παραγωγική παρακμή) προκειμένου να επιτυγχάνονται τέτοιες πρωτοφανείς δημοσιονομικές επιδόσεις
3.      Τη νέα μείωση των συντάξεων από 1/1/2019
4.      Τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου  το 2020
5.      Την ασφυκτική επιτροπεία της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα στον αιώνα τον άπαντα
6.      Την άρνηση διαγραφής του χρέους, έστω και ένα ευρώ και την (με κόστος) μεταχρονολόγηση  των δόσεων πληρωμής
7.      Την συμφωνία της κυβέρνησης ότι τα ετήσια ποσά αποπληρωμής του χρέους, μπορούν να φτάνουν και στο 15% ή και στο 20% του ΑΕΠ
8.     Τη λήψη της τελευταίας δόσης των 15 δις, εκ των οποίων 5,5 δις θα δοθούν άμεσα πίσω για το χρέος και τα υπόλοιπα 9,5 δις θα κρατηθούν στην άκρη για μελλοντικές πληρωμές του χρέους
9.      9.Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και τη μείωση των κόκκινων δανείων (η Ελλάδα μεταβάλλεται σε ένα απέραντο πεδίο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ρευστοποίησης τής ιδιωτικής-οικογενειακής και επαγγελματικής περιουσίας των Ελλήνων)
10.  Τη συμφωνία της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων(η Ελλάδα υποχρεώνεται να απαλλοτριώσει με ταχύτατες διαδικασίες όσες δημόσιες και κοινωνικές επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία του κράτους και των ΝΠΔΔ που απομένουν,
11.   Περικοπές επιδομάτων, μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, περικοπές επιδομάτων (η Ελλάδα δεσμεύεται να εμβαθύνει στις προηγούμενες κοινωνικές, ασφαλιστικές, εργασιακές “μεταρρυθμίσεις”)
12.  Μέχρι και το 2022, λοιπόν, τίποτα δε θ' αλλάξει ούτε στο τυπικό επίπεδο. Η τρόικα θα κάνει το κουμάντο φανερά. Επιβάλλεται  αυστηρή εποπτεία και δεσμεύσεις στην οικονομική πολιτική, διαψεύδοντας τις κούφιες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για κοινωνικό μέρισμα, αντισταθμιστικά μέτρα, κά.
13.  Οτιδήποτε ξεχάστηκε να συμφωνηθεί ρητά στην συμφωνία και μπορεί να συμπληρωθεί άνετα εκ των υστέρων ως συμπληρωματικό μέτρο «μεταρρυθμίσεων», στο πλαίσιο του τριμηνιαίου ελέγχου της ενισχυμένης εποπτείας
14.  Γίνεται μια προκλητική αμφισβήτηση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης και της συγκάλυψης της πλαστογράφησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (από Α.Γεωργίου), προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη της χώρας στα Μνημόνια. Η υπερεθνική Επιτροπεία …«αναθέτει στα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτές τις υποθέσεις και τις υποστηρικτικές δράσεις των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών δράσεων εάν χρειαστεί»… Δηλ. η χώρα αντιμετωπίζεται καθαρά ως προτεκτοράτο.!

15.   Το ΔΝΤ παραμένει ως επικεφαλής της τρόικας: «Η διοίκηση του ΔΝΤ χαιρέτισε την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη-μέλη. Αν και δεν μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί η Stand-By Arrangement (SBA) του Ταμείου, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Με άλλα λόγια
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δήλωσε πίστη στη συνέχιση των πολιτικών εξαθλίωσης του ελληνικού λαού μέσω της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία και δεσμεύτηκε ότι από το ξεπούλημα της τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των δανείων.
Οι αποφάσεις δεν εμπεριέχουν ούτε ένα ευρώ κούρεμα του χρέους, παρατείνεται το βασανιστήριο της χρεοδουλείας για τη χώρα και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα κοστίσει, τελικά, περισσότερο στον ελληνικό λαό, αφού θα πληρώσει συνολικά περισσότερους τόκους αποπληρωμής.
….έσφιξαν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού «επιμηκύνοντας» το σχοινί…
Και επιχαίρουν οι καταστροφείς αντί να κρύβονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου