Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

S O.S ..... Φράγμα Πηνειού


S O.S ..... Φράγμα Πηνειού


Η πλήρης εγκατάλειψη του Φράγματος Πηνειού  που αναδεικνύεται από τον φωτογραφικό φακό και το κείμενο παρέμβασης(S O.S ..... Φράγμα Πηνειού)  του «Vaggelis Dimitropoulos» στο facebook (https://www.facebook.com/drvaggos/media_set?set=a.1851997178193561.1073743132.100001498903313&type=3 ) επανατοποθετεί το μέγα πρόβλημα και τον μέγα κίνδυνο για την οικονομία και τις ζωές κατοίκων της Ηλείας.
Αναφέρει ο  Vaggelis Dimitropoulos στην αναρτηση του:

«Γροθια στο στομαχι καθενος η εικονα που συνανταει καποιος στο Φραγμα Πηνειου..Δεν θελει προσπαθεια να δεις τα χαλια και τους κινδυνους,στους οποιους εχει περιελθει πλεον η τροφοδοτηση,με νερο του καμπου της Ηλειας,απο τον συγκεκριμενο αποθηκευτικο χωρο.

Ε
γκαταστασεις απαρχιομενες ,κατεστραμμενες,χωροι παραβιασμενοι ,κλεμμενοι,πιεστικα,μανομετρα,μηχανες,γεννητριες ,ηλεκτρολογικος εξοπλισμος,δεικτες πιεσης ,δεικτες σταθμης κλεμενοι,οι
χωροι του εγιναν WC,και χωροι ερωτικης συνευρεσης ,

αλλα και χρησης ναρκωτικων ουσιων.ο υπεχειλιστης με την πορτα του να εμφανιζει διαρροη εδω και τεσσερα ,η στατικοτητα της γεφυρας αμφιβολη,η υπογεια συρραγγα δυτικα του φραγματος εχει κρυφτει απο τα βατα και τις ιτιες,


το οδικο δικτυο επι της κοιτης κατεστραμμενο,οι πλευρικες μπαρες και τα κιγκλιδωματα κατεστραμενα ,οσα εχουν μεινει,κολωνες φωτισμου,κατεσραμμενες, γερμενες και σπασμενες με ηλεκτροφορα
καλωδια στο εδαφος.

Ποιος φταιει για ολα αυτα...Ολοι μας..μα ολοι μας.ολοι εμεις που μενουμε αδιαφοροι σε καθε παραβατικη πραξη,ολοι εμεις που βλεπουμε και αδιαφορουμε.ολοι εσεις που εχετε σε ντουλαπια κρυμμενα σχεδια και μελετες λειτουργιας και διαχειρησης του φραγματος αυτου,και το εχετε εγκαταλειψει...

Δεν θα φταιει μονο ο σεισμος και ο χρονος για οτι συμβει αυριο...ντροπη μας....καντε μια βολτα ,δειτε και ξαναμιλαμεεεεεε"


Εγώ να προσθέσω τα εξής :

Το φράγμα καταρρέει και κανείς, δεν έχει δώσει λύση
Από το 2008 (μετά τον σεισμό του Ιουνίου 2008)  η Νομαρχία Ηλείας έθεσε το θέμα στη ΔΕΚΕ/ΠΔΕ-ως υπεύθυνη για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου – αλλά δεν αντιμετωπίστηκε και από το 2010 η Διεύθυνση Έργων της Περιφέρειας/ΠΔΕ- αιρετή Περιφέρεια/Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας , 8 χρόνια τώρα εγκληματικά αδιαφορεί.

Η ΠΔΕ και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επί οκτώ χρόνια «παλεύουν» να ολοκληρώσουν την αναγκαία μελέτη επισκευής(Μελέτη  επισκευής και αποκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Φράγματος Πηνειού, 2.749 εκατ. Ευρώ €), να δημοπρατήσουν το έργο και να το εκτελέσουν αλλά ο συνδυασμός της ανικανότητας και της αδιαφορίας του Περιφερειάρχη και των Ηλείων Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων , ναι!, επί 8 χρόνια είναι ακόμη στο σχεδιασμό…
Τα μηχανήματα στο φράγμα δεν λειτουργούν και απαιτείται αντικατάσταση καθώς πρόκειται για τεχνολογία του 1960 ενώ παράλληλα παραμένει ασυντήρητο επί 45 χρόνια
Το φράγμα δεν παρακολουθείται και δεν ελέγχεται όπως πρέπει ώστε να είναι ελεγχόμενη και η συμπεριφορά του, οι μετακινήσεις που αντικειμενικά υπάρχουν, και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Το σύστημα λειτουργίας και καθορισμού των υδραυλικών παροχών είναι εγκαταλελειμμένο. Στην κεντρική διώρυγα υπάρχουν δύο θυροφράγματα, ένα μέσα στον ταμιευτήρα ορθογωνικής διατομής το οποίο είναι και το κυρίως θυρόφραγμα και ένα στην έξοδο τύπου πεταλούδας, το οποίο είναι στον οικίσκο κατάντη του φράγματος. Το πρώτο δεν λειτουργεί καθόλου και το δεύτερο υπολειτουργεί, ενώ δεν λειτουργούν και οιπόρτες του υπερχειλιστή.
Το θυρόφραγμα του υπερχειλιστή δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και απλώς το φράγμα ξεχειλίζει.
Η κεντρική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του φράγματος είναι αχρηστεμένη .
Δεν λειτουργούν οι Η/Μ εγκαταστάσεις τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, δηλαδή από τότε που συνταξιοδοτήθηκεο τελευταίος φύλακας.

Υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλημμύρας, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει το θυρόφραγμα εξόδου με αποτέλεσμα την αλόγιστη σπατάλη νερού, υπάρχει κίνδυνος από το ρήγμα του σεισμού της Ιουνίου 2008, το οποίο έχει φτάσει μέσα στον ταμιευτήρα και υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση που χρειαστεί να αδειάσει το φράγμα να μην υπάρχει η δυνατότητα.

Απαιτείται συντήρηση και επιδιόρθωση των θυρίδων παροχέτευσης υδάτων για ύδρευση, του θυροφράγματος  του υπερχειλιστή .

Συντήρηση και εκσυγχρονισμός συνολικά όλων των υδραυλικών , μηχανικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Και βέβαια μελέτη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό καθαυτό το φράγμα όσο αναφορά την αντοχή του.
Είναι αναγκαία η εκπόνηση της στατικής μελέτης για το Φράγμα Πηνειού(πρόταση του  Δρ. Γεωλόγου Σεισμολόγου, Αθανάσιου Γκανά) διότι στο φράγμα του Πηνειού, πέρα από το ρήγμα της Ανδραβίδας, που εντοπίστηκε μετά το σεισμό του 2008, υπάρχουν ακόμα δύο με φορά προς την Αμαλιάδα.

Ουσιαστικά το φράγμα είναι σε οριακή κατάσταση Αντιμετωπίζει  ακόμα και τον κίνδυνο διάλυσης και υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα που μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μέχρι και την καταστροφή του φράγματος και των συνεπακόλουθων κινδύνων για τους κατοίκους της περιοχής. 

Εκτός  του τεραστίου προβλήματος και μέγα κινδύνου της επικινδυνότητας του Φράγματος Πηνειού υπάρχουν και άλλα δύο ζητήματα ,πολύ σοβαρά… 
    
1.Υπάρχει και το απορρέων σκάνδαλο σε σχέση με το Φράγμα του Πηνειού που αφορά το  την  Αμαλιάδα και τον Κάμπος που υδρευόταν   με ακατάλληλο νερό  από το φράγμα του Πηνειού (μέγα σκάνδαλο και κοροϊδία) και  διακοπής  υδροδότησης της Αμαλιάδας και του Κάμπου (που υδροδοτούνται  ανεπαρκώς από ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ  ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ  ή από το Κακοτάρι ) λόγω της αναστολής λειτουργίας  του Διυλιστηρίου νερού  στο Φράγμα Πηνειού (ενός έργου 22 εκ  εύρω!), αιτία της έντονης  τοξικότητας του νερού .

2.Υπάρχει και αχαΐοκεντρική  εμμονή της Περιφέρειας/ΠΔΕκαι του Περιφερειάρχη  Απόστολου Κατσιφάρα για την «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού στους Δήμους της Δυτικής Αχαΐας» χωρίς να έχει προβεί:
Στον  εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου στην Ηλεία, σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή να εκλείψουν οι σπατάλες και να είναι δεδομένη η περίσσεια νερού και κατά τις κρίσιμες περιόδους ξηρασίας.
Στην επέκταση του αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Βουπρασίας με την εγκατάσταση και λειτουργία του αντλιοστασίου Α17 όπως ακριβώς προβλεπόταν από την αρχική μελέτη, καθώς και η ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου Λεχαινών για άρδευση (επέκταση) εκτάσεων στα Ανατολικά Δ.Δ του Δήμου (Μπόρσι, Αγ. Χαράλαμπος, Μέλισσα, Αγ. Θεόδωροι).
Στην αντικατάσταση των καναλλέτων με υπόγειους αγωγούς (καταιονισμό) στο 20% του συνολικού έργου.

Κατά τα άλλα το πολιτικό σύστημα της Ηλείας… χαίρεται και χαμογελά και τα μεν  Μέσα Ενημέρωσης προσκυνούν τον Κατσιφάρα για να έχουν οφέλη για τις πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες τους.. και οι δε  Δήμοι (Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας - Κυλλήνης ) μιλιά και προσο(ευ)χή

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι του «Vaggelis Dimitropoulos» στο facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου