Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ο κενός και εμπαθής δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσή κατά της «ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ» πολιτισμού


Ο κενός και εμπαθής δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσή κατά της «ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ» πολιτισμού
... το μίσος του προς τον πολιτισμό, την χαρά, την δημιουργία…



Μία δράση πρωτοπόρα, ανθρώπινη, αλληλέγγυα, εθελοντική, φωτιά πολιτισμού και μάθησης, ουράνιο τόξο στην πολιτιστική καταχνιά του Πύργου, ο «Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ», ο μοχθηρός , κακός και ρυπαρός Δήμαρχος του Πύργου, συνεπικουρούμενος από το καρκατσουλιό και καρακιτσαριό αντιδήμαρχο Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, θέλουν να τον κλείσουν, να τον εξαφανίσουν.

Γιατί τους ενοχλεί, γιατί η πρωτοπόρα δράση της «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» είναι αντίθετη στα σκοτάδια τους.


Αφού έχουν κλείσει όλους τους αθλητικούς χώρους, 
αφού στη αρχή της θητείας έκλεισαν το Θέατρο «Απόλλων»,
αφού αντιπάλεψαν στο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και για νέους» ( και μετά την κατακραυγή υποκριτικά λένε λόγια συμπάθειας», 
αφού εχθρεύθηκε τις Θεατρικές Ομάδες (και αυτές μόνες τους είναι αχτίδα φωτός στην πόλη μας ),
 αφού καμία εκδήλωση πολιτισμού, διασκέδασης και ψυχαγωγίας δεν πραγματοποίησαν ( μόνο τώρα εσχάτως κάποιες-για ολίγους- κυρίως για την προβολή του κομψευόμενου συμβούλου και για ξεκάρφωμα ), 
αφού είπαν ανοησίες για θέατρο στο βουνό του Κατακόλου,

Τώρα θέλουν
 να καταστρέψουν και μια αυτοδημιούργητη κυψέλη πολιτισμού, με πολυποίκιλες πρωτοπόρες δράσης την «ΔΕΞΑΜΕΝΗ», που αντί να χαίρεται που υπάρχει ( όπως θα έκανε ο κάθε φυσιολογικός Δήμαρχος) την πολέμα..  ο ανευφυής.. ο κενός …ο  εμπαθής 

Ο Πύργος  μας είναι μια άζωη  και μίζερη πόλη,  μια πόλη που δεν έχει ταυτότητα, χαμόγελο που ο πολιτισμός η διασκέδαση, η χαρά και η δημιουργία είναι υπό διωγμό που απουσιάζουν τα καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα, Συνέδρια, Εκθέσεις , ανοικτά και κλειστά θέατρα …

Για αυτό ότι έχει σχέση με τον Πολιτισμό, την Χαρά, την Διασκέδαση, τον Χορό, την Μουσική, το βιβλίο πρέπει να μην υπάρχει.. η πόλη να γίνει σαν την ψυχή τους: « Μαύρη, μοχθηρή, ζηλόφθονη, εχθρική..»

Κάποτε ο Πύργος είχε καρναβαλικές εκδηλώσεις με χορούς στο Θέατρο Απόλλων, Ανθεστήρια, ατελείωτα τσικνίσματα, είχε πολλαπλές  δράσεις πολιτισμού με θεατρικές ομάδες και παραστάσεις, κυψέλες δημιουργίας χαράς και ζωντάνιας, είχε πινακοθήκη ( την έκλεισε  και αυτή ο Λιατσής),  είχε αίθουσες εκδηλώσεων ( αυτήν που κατήργησε ο ανθρωποδιώκτης  δήμαρχος ), ενίσχυε ( ο Δήμος) δράσεις και πανηγύρια στα χωριά,  προσπαθούσαν οι τοπικοί «άρχοντες»  να ζωντανέψουν( έστω και πρόσκαιρα)  την πόλη  και τα χωριά, οι δημότες, οι Πυργιώτες , οι επισκέπτες να κάνουν ένα διάλειμμα χαράς και ξεγνοιασιάς.

Μισεί  Λιατσής ότι έχει σχέση και αφορά τον Πολιτισμό, την παιδεία, τον στοχασμό, τον πολιτισμό, την διασκέδαση το γέλιο, την χαρά, την ζωή.
Για αυτό θέλουν να καταστρέψουν και μια αυτοδημιούργητη κυψέλη πολιτισμού, την «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» δια του στραγγαλισμού ..
Για αυτό πρέπει να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και όλοι μας να τους αντιπαλέψουμε

Αλήθεια γιατί δεν διαμαρτύρονται,
οι παρατάξεις και οι κάθε λογής υποψήφιοι Δήμαρχοι, Σύμβουλοι, Περιφέρεια κλπ.  ?
Μήπως για να τα έχουν καλά μαζί του, για να καρπωθούν μέρος της κληρονομιάς του Λιατσή και συν αυτώ ?

Τα  μέλη του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου» (Πρόεδρος στο Δ.Σ. ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής και αντιπρόεδρος ο Νίκος Λαινόπουλος ) που έλαβε  την απόφαση εκπαραθύρωσης του  ο «Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ» και που διαφωνούν με αυτήν την απόφαση γιατί δεν δημοσιοποιούν την αντίθεση τους , γιατί δεν παραιτούνται ?

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  γιατί δεν προβάλουν το θέμα, γιατί δεν αντιδρούν ? Μήπως επειδή είναι εντός του κυκλώματος (Λιατσής, εκδότες, το πολιτικό σύστημα, υποψήφιοι …) ?

Τα εννιά  χρόνια της «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» πρέπει να γίνου πολλά !

Τα δικά τους πολιτικά χρόνια πρέπει να γίνουν χτες !

Παραθέτω δύο ανακοινώσεις του  «Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ» 

«Για να παραμείνει «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» πολιτισμού, κοινωνικής και πολιτικής δράσης
01/04/2019
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την απόφαση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
για την παραχώρηση του χώρου της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ στο Σύλλογο «Πυργιώτισσες» με προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, οι οποίες συμπίπτουν μάλιστα με τις ώρες που στο χώρο γίνονται δραστηριότητες του Συλλόγου μας (παραδοσιακοί χοροί) που έχουν καθοριστεί από την αρχή του έτους.
Στη τελευταία μας επιστολή που δημοσιοποιήσαμε καλούσαμε:
• «Όποιον θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή να χρησιμοποιήσει το χώρο να το κάνει αφιλοκερδώς και με σεβασμό στις αρχές λειτουργίας του.
• Τον Δήμο να προχωρήσει άμεσα σε δημιουργία χώρων για τις δημιουργικές συλλογικότητες της πόλης. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσει να ανακαινίσει εγκαταλελειμμένα κτίρια (πχ ΣΠΚ, Κούβελο) και να εγκαταλείψει την ιδέα να στριμώξει όπως - όπως όποιους συλλόγους μπορεί στα λίγα τετραγωνικά του χώρου της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ.»
Το ΔΣ του ΔΟΠ αδιαφόρησε επιδεικτικά για όλα τα παραπάνω μη σεβόμενος την ιστορία και το έργο που επιτελείται εδώ και αρκετά χρόνια με πρωτοβουλία των πολιτών (κατοίκων της γειτονιάς).
Ο χώρος της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ είναι λειτουργικός, ζωντανός και δημιουργικός, γιατί είναι δημιούργημα της αυτενέργειας ανθρώπων της γειτονιάς, και όχι μόνο, που με δικά τους έξοδα και προσωπική εργασία τον ανακαίνισαν και από το 2012 λειτουργεί με την ευθύνη του ΔΣ του Συλλόγου «Δεξαμενής» και του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ηλείας, έχοντας ως αρχές λειτουργίας την αυτοοργάνωση, την προσφορά και την αλληλεγγύη, καθώς όσοι παρέχουν κάποια εργασία ή μάθημα στη Δεξαμενή θα συνεχίσουν να το κάνουν σε εθελοντική βάση και αμισθί.
Ως ΔΣ αποφασίζουμε να μην δεχτούμε αυτή την απόφαση του Δήμου, παραμένουμε και λειτουργούμε στο χώρο σαν να μην άλλαξε τίποτα.
• Δεν δεχόμαστε να μοιραστούμε το χώρο ούτε για μια ώρα λειτουργίας με οποιονδήποτε (άτομο ή σύλλογο) που προσπαθεί αυθαίρετα, κάνοντας χρήση δημοτικών θεσμικών θέσεων, να επέμβει, προς ίδιον όφελος, στο έργο που επιτελείται στο χώρο της Δεξαμενής. Ήμασταν πάντοτε ανοιχτοί σε ανιδιοτελείς, δημιουργικές πρωτοβουλίες, όταν αυτές δεν προσπαθούσαν να «καπελώσουν» τις ήδη υφιστάμενες δραστηριότητες του χώρου. Κάνουμε λοιπόν έκκληση σε όσους κατέχουν θεσμικά αξιώματα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ανακαίνιση νέων χώρων και όχι να προσπαθούν να παρέμβουν διαλυτικά εκεί που ήδη λειτουργούν.
• Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να λογοδοτούμε για τις εκδηλώσεις μας στον ΔΟΠ, όταν ο ίδιος προσπαθεί να παρέμβει λογοκρίνοντας και επιβάλλοντας οι θεματικές τους να είναι μόνο πολιτιστικού περιεχομένου και όχι πολιτικού. Είναι ανεπίτρεπτο για πολιτικούς παράγοντες, να προσπαθούν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση πολιτικών εκδηλώσεων. Δεν μπορεί ένας πολιτιστικός οργανισμός να προωθεί το μοντέλο του μη σκεπτόμενου πολίτη. Στους βασικούς σκοπούς, του καταστατικού μας είναι, μεταξύ των άλλων, και η οργάνωση «κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού χαρακτήρα εκδηλώσεων», καθώς επίσης και «Η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας».
Δεν θα «ευνουχίσουμε» λοιπόν βασικές αρχές μας για να «χωρέσουμε» στα γραφειοκρατικά πλαίσια μιας αντιδραστικής νομιμοφάνειας. Επιδιώξαμε το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημά μας να είναι συμβατό με το νομικό πλαίσιο, αλλά με την προϋπόθεση να μην υπάρξει προσπάθεια αλλοίωσης.
Καλούμε τους πολίτες της γειτονιάς και όλου του Πύργου σε συσπείρωση για την διαφύλαξη του εγχειρήματος που λέγεται Κοινωνικός Πολυχώρος «ΔΕΞΑΜΕΝΗ».

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ !
Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ
16 Φεβρουαρίου 2018
Ο,ΤΙ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ!
ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ.

Αυτή είναι η απάντησή μας στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ για την μη παραχώρηση του Πολυχώρου της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δεξαμενής και στο Σύλλογο Ποντίων που εδώ και 8 χρόνια λειτουργούν αυτό τον χώρο με υπευθυνότητα και ζωντάνια.
Η Δεξαμενή ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος που ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» και του Συλλόγου Ποντίων Ηλείας με άτυπη συμφωνία του προηγούμενου δημάρχου και εν γνώσει του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα στεγάζονται στο χώρο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναπτύσσονται σε ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Με αφορμή το αίτημα του Συλλόγου μας ώστε να διευθετηθεί και τυπικά η παραχώρηση του χώρου, το Δ.Σ του ΔΟΠΠ αποφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» τον χώρο διαθέτοντάς τον προς όποιον ενδιαφέρεται να βρει στέγη, παρά την αντίθετη εισήγηση του αντιπροέδρου που φαίνεται να ήταν από τους λίγους που γνωρίζουν τι σημαίνει ο εν λόγω Κοινωνικός Πολυχώρος. Είναι ξεκάθαρο ότι ή υπάρχει άγνοια από τους αποφασίζοντες ή δόλος! Γιατί δεν μπορεί να απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση χρήσης για έναν μικρό σε τετραγωνικά και μεστό από δραστηριότητες χώρο. Δεν είναι δυνατό να αγνοούνται επιδεικτικά αυτοί που «ανάστησαν» το συγκεκριμένο χώρο με την προσωπική τους εργασία και με δικά τους έξοδα, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση από κανέναν. Ούτε είναι δυνατόν ο Δήμος, που έλαμψε δια της απουσίας του όλα αυτά τα χρόνια, να θέλει να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών όσων έχουν δημιουργήσει στο χώρο της Δεξαμενής ένα δραστήριο κύτταρο πολιτισμού με πρωτοβουλία κι ευθύνη της ίδιας της γειτονιάς.
Η κινητοποίηση δε των μελών του Συλλόγου μας στην είδηση ότι δεν μας παραχωρήθηκε ο χώρος ήταν αστραπιαία και ποικιλόμορφη. Έτσι μετά από συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα αποφασίστηκε να διαφυλάξουμε, με κάθε κόστος, αυτό που τόσα χρόνια χτίζουμε. Στο πλάι μας έχουμε και την κοινωνία του Πύργου, όπως φαίνεται κι από τις πολυάριθμες υπογραφές υποστήριξης που έχουν συγκεντρωθεί.
Γι’ αυτό κάνουμε γνωστό ότι συνεχίζουμε την λειτουργία στο χώρο με όλες τις δράσεις μας και οργανώνουμε και νέες, όπως Δανειστική βιβλιοθήκη για τη γειτονιά και όχι μόνο. Κρατάμε την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας αυτού του χώρου που βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοοργάνωσης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καθώς όσοι παρέχουν κάποια εργασία ή μάθημα στη Δεξαμενή θα συνεχίσουν να το κάνουν σε εθελοντική βάση και αμισθί.
ΚΑΛΟΥΜΕ:
• Όποιον Πολίτη θέλει να έρθει και να συμμετάσχει στις δράσεις μας στα υπάρχοντα τμήματα
• Όποιον θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή να χρησιμοποιήσει το χώρο να το κάνει αφιλοκερδώς και με σεβασμό στις αρχές λειτουργίας του.
• Τον Δήμο να προχωρήσει άμεσα σε δημιουργία χώρων για τις δημιουργικές συλλογικότητες της πόλης. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσει να ανακαινίσει εγκαταλελειμμένα κτήρια (πχ ΣΠΚ, Κούβελο) και να εγκαταλείψει την ιδέα να στριμώξει όπως - όπως όποιους συλλόγους μπορεί στα λίγα τετραγωνικά του χώρου της ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ.
Δεν υποχωρούμε! Δεν θα ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ!
Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ»

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ
27 Δεκεμβρίου 2018 ·
Απαράδεκτη απόφαση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου!! Αντί να παραχωρήσει το χώρο της Δεξαμενής στον πολιτιστικό σύλλογο "ΔΕΞΑΜΕΝΗ", απεφάσισε να προωθήσει "τη διενέργεια διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους συλλόγους-σωματεία που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το χώρο".
Η Δεξαμενή ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος που ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία των μελών του συλλόγου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» με άτυπη συμφωνία του προηγούμενη δημάρχου και εν γνώσει του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα στεγάζονται στο χώρο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Με αφορμή το αίτημα του συλλόγου ώστε να διευθετηθούν και τυπικά όλες αυτές οι διαδικασίες με την παραχώρηση του χώρου, το Δ.Σ του ΔΟΠΠ απεφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» τον χώρο προς όποιον ενδιαφέρεται να βρει στέγη, παρά την αντίθετη εισήγηση του αντιπροέδρου που φαίνεται να ήταν από τους λίγους που γνωρίζουν τι σημαίνει ο εν λόγω Κοινωνικός Πολυχώρος . Είναι ξεκάθαρο ότι ή υπάρχει άγνοια από τους αποφασίζοντες ή δόλος, γιατί δεν μπορεί να απευθύνεις ανοιχτή πρόσκληση για έναν μικρό σε τετραγωνικά και μεστό από δραστηριότητες χώρο. Δεν μπορείς να αγνοείς επιδεικτικά ποιος «ανάστησε» το συγκεκριμένο χώρο. Φυσικά νομότυπα μπορεί η χρήση να καθορίζεται από ένα ΔΣ ξεκομμένο από την εκεί πραγματικότητα, όμως υπάρχει και μια άτυπη ηθική που λέει ότι πρέπει να σέβεσαι τους πολίτες που δημιουργούν και να τους βοηθάς, καθότι δημοτικός πολιτιστικός οργανισμός και όχι να έρχεσαι να παίξεις το ρόλο « άσπονδου τροχονόμου».
Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε, με κάθε κόστος, αυτό που τόσα χρόνια χτίζουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου