Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Port Festival … και πως ο Δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείου Κατάκολου πνιγούν πνοές, χαμόγελα και χαρά


Port Festival … και πως ο Δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείου Κατάκολου πνιγούν  πνοές, χαμόγελα και χαρά




Είναι ανάσες δροσιάς, που χρωματίζουν με ήχους, μουσική –πολύ μουσική-. δρώμενα, εικαστικές δημιουργίες, μάθηση, …το Κατάκολο,
μια εξαετής προσπάθεια νέων ανθρώπων που εθελοντικά χωρίς κέρδος
ή όχι ναι !, με κέρδος την προσφορά προς όλους νέους και σε όσους νιώθουν νέοι, ασύμβατοι, ακανόνιστοι, ζωντανοί και συνυπάρχοντες..
και που κερδίζουμε (εμείς)  με αυτό το μουσικό και πολιτιστικό πλούτο σε πολλαπλές δραστηριότητες με χιλιάδες κόσμο στο άλσος Κατακόλου,
για ένα γεγονός που κοστίζει ελάχιστα, προσφέρεται δωρεάν, με ατελείωτη, σκληρή και επίμονη εθελοντική εργασία των διοργανωτών…

Ζήτησαν  οικονομική βοήθεια,  τους την υποσχέθηκαν,
και ένα χρόνο μετά αποδείχτηκαν μίζεροι, ανακόλουθοι και μπαταχτσήδες…
και αυτοί είναι Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου (αυτό που έχει που πρόεδρο τον Λ. Βαρουξή) που τους χρωστά 3000€ και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Δήμου Πύργου (αυτό που έχει που πρόεδρο τον δήμαρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και αντιπρόεδρο τον Νίκο Λαϊνόπουλο)που τους χρωστά  1500€

Αυτοί που δίνουν υπέρογκα ποσά (15.000 και 20.000 € )  για εκδηλώσεις για ολίγους, αυτοί που οργανώνουν πανηγυράκια απλώς για να δικαιολογούν έξοδα( για να πηγαίνουν αλλού..)
 κοροϊδεύουν νέους  ανθρώπους που προσφέρουν και μας προσφέρουν !
…και αντί να τους ευχαριστήσουν, αντί να  τους  ενισχύσουν, να αντί να  τους  βοηθήσουν μια προσπάθεια άλσους …αύξησης ..του πολιτισμού

Να απαιτήσουμε  να τους πληρώσουν τα χρωστούμενα,
να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα, 
ώστε το έβδομο Port Festival να πραγματοποιηθεί (και που θα…)
και από το  έβδομο (ουρανό κλπ) να μεσουρανήσει, να γίνει και να είναι πάντα μεγάλο και κάθε φορά πιο συναρπαστικό, ελκυστικό

Οι ίδιοι του Port Festival λένε:

«Βρισκόμαστε σχεδόν 2 μήνες πριν το 7th Port Festival και οι φορείς που το "συνδιοργανώνουν" και "χρηματοδοτούν" ακόμα δεν έχουν πληρώσει εργαζόμενους και καλλιτέχνες της προηγούμενης διοργάνωσης (δηλ από την 31/7/2018!!). Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μονάχα ολοκλήρωσε τις διαδικασίες πολύ καθυστερημένα (ακριβώς πριν το Πάσχα), ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι άφαντοι!

Τα μέλη της Collectiva Artenativa - Κολεκτίβα Αρτενατίβα ξεπληρώνουν από τσέπη τους χρωστούμενα αξίας €3000+, ενώ η συνολική οφειλή αγγίζει τα €4500. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα δικαστικά έξοδα που πρέπει να καταβληθούν για την αγωγή προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, καθώς και για μήνυση για Διατάραξη Κοινής Ησυχίας που μας έκανε ο ίδιος ο αστυνομικός που ήρθε στο χώρο, χωρίς καμία προηγούμενη σύσταση. 

Φυσικά κανένας καλλιτέχνης ή τεχνικός δεν επιθυμεί να πληρωθεί από φορέα, άρα να συνεργαστεί με το φεστιβάλ φέτος. Δε μπορούμε καν να πάρουμε προσφορές, για να προχωρήσει η γραφειοκρατική διαδικασία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχαμε ολοκληρώσει το βασικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ φέτος έχουμε βροχή αιτημάτων συμμετοχής από συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Αυτό αποδεικνύει πως στον καλλιτεχνικό χώρο το φεστιβάλ έχει ένα κύρος, αλλά στα μάτια των φορέων της περιοχής είναι ένα πανηγυράκι. Σπαταλώνται 5πλάσια ποσά για μια συναυλία ενός καλλιτέχνη και καταβάλλονται άμεσα, ενώ μια τριήμερη διοργάνωση με πλήθος καλλιτεχνών απαξιείται συστηματικά! Κι επειδή έρχονται εκλογές, αγαπητοί υποψήφιοι διεκδικούμε τα ίδια από όποιον και να κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας. Είναι δικαίωμά μας και τα χρήματα δε σας ανήκουν, απλά τα διαχειρίζεστε με πολύ κακό τρόπο! Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την διατήρηση και συνέχιση ενός εναλλακτικού φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο για το κοινό και για την αναβάθμισή του σε ένα πεθαμένο Κατάκολο!

Η φωτογραφία του Jimmys Georgiopoulos από την περασμένη διοργάνωση αποδεικνύει πόσο "πανηγυράκι" είναι το φεστιβάλ μας..»

Ποιοι είναι :
«Το Port Festival είναι μια πρωτοβουλία «των πολιτών για τους πολίτες». Πρόκειται για ένα Μουσικό Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια το καλοκαίρι στο αλσύλλιο Κατακόλου Ηλείας.

Ξεκίνησε το 2012 ως διήμερο και υπό τον τίτλο «Zero Port Festival», υποδηλώνοντας τον πειραματικό του χαρακτήρα. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή του κόσμου, την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το 1ο Port festival, με συνολική διάρκεια πέντε ημερών -το δε μουσικό κομμάτι είχε διάρκεια τριών ημερών και εμπλουτίστηκε με πολλές εκδηλώσεις, όπως: θέατρο, σινεμά, φωτογραφία, graffiti, Dj set, εικαστικά εργαστήρια, ακροβατικά, αναρρίχηση, camping και περιβαλλοντικές & καλλιτεχνικές δράσεις από ομάδες και συλλόγους.

Το Port Festival αποσκοπεί στην ανάδειξη των δραστηριοτήτων των πολιτών-εθελοντών και στην ενίσχυση κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες. Για αυτό το λόγο η είσοδος είναι δωρεάν. Αντί εισιτηρίου, οι θεατές καλούνται να φέρουν μαζί τους τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ρουχισμού, σχολικά βιβλία και γραφική ύλη.

Μέχρι στιγμής, το φεστιβάλ έχει ενισχύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πύργου (2012 & 2013), το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Πύργου (2013), το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου (2014) και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του 1ου Λυκείου Πύργου (2014-2015). Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη διεύρυνση του δικτύου εθελοντών για περαιτέρω δράσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, οι εθελοντές έχουμε αναλάβει εξολοκλήρου την διοργάνωση και χρηματοδότησή του. Συνεργαζόμαστε με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, πετυχαίνοντας το στόχό να ακολουθηθεί το παράδειγμα του 1ου Λυκείου Πύργου και να δημιουργήσουμε από κοινού μικρά κοινωνικά παντοπωλεία μέσα στα σχολεία του νομού, προκειμένου να ενισχύσουμε αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Σκοπός μας να διοχετεύσουμε τα αγαθά που θα συγκεντρώσουμε πιο άμεσα και σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Το Port Festival είναι ένα φεστιβάλ από τους πολίτες για τους πολίτες. Η επιτυχία του δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεών του, αλλά και από τη βοήθεια που θα συγκεντρώσει. Καλούμε λοιπόν την τοπική κοινωνία να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας.

Μέχρι στιγμής στο φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει:
Zero Port: Penny & The Swinging Cats - Μίλτος Πασχαλίδης
1o Port: Μωρά στη Φωτιά - Λεωνίδας Μπαλάφας - Imam Baildi
2o Port: Εισβολέας - Bandamadara - Μιχάλης Τζουγανάκης
3ο Port: 1000 Mods - Τα Χρώματα της Ήλιδας - Βασίλης Καζούλης, Νίκος Ζιώγαλας & Οn The Road»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου