Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Η εγκατάλειψη των Ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης, των φημισμένων Λουτρών «Λίτζι»


Η εγκατάλειψη των Ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης, των φημισμένων Λουτρών «Λίτζι»

Το μεγάλο προσόν και πλεονέκτημα της Ηλείας για την προσέλκυση επισκεπτών, οι Ιαματικές πηγές  της Κυλλήνης έχουν μετατραπεί σε προσβολή, σε απαξίωση και εγκατάλειψη …

Οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Αχιλλεόπουλου καταγγέλλουν…
Καλάμια στη θέση της καθαριότητας, καμία φροντίδα για φιλοξενήσει επισκέπτες  των τόσο φημισμένων Ιαματικών Πηγών… Την ιαματική πηγή στην Κυλλήνη η οποία είναι αναγνωρισμένη με ΦΕΚ εδώ και τέσσερα  χρόνια

Ο χώρος ανήκει στον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη ( που κατά τα άλλα νέμεται  τις ομορφιές, διαφημίζοντας τες,) μετά την υποδουλοτική σύμβαση του 1989 με τον ΕΟΤ που ναι μεν εκμεταλλεύεται το   Νέο Υδροθεραπευτήριο αλλά έχει εγκαταλείψει το Παλιό Υδροθεραπευτήριο ...


Το Νέο Υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στον χώρο της έκταση Δασκαλαντωνάκη, δεν λειτουργεί ουσιαστικά. Δεν προβάλλεται  απλώς το λειτουργεί επειδή υπάρχει υποχρέωση βάσει σύμβασης και δεν υπάρχει  κάποια ανάπτυξη του χώρου ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερη κίνηση επισκεπτών  η οποία είναι φθίνουσα..

Κατά καιρούς η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ»)  έχει υποσχεθεί την παραχώρηση του Παλιού Υδροθεραπευτηρίου και το Θεάτρου στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης αλλά υποσχέσεις έχουν μετατραπεί σε διαχρονική  κοροϊδία..

Η  περιοχή, η οποία είναι ιδιοκτησίας της Ε.Τ.Α. Α.Ε. έχει εκμισθωθεί στην εταιρεία με την επωνυμία « ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ Α.Ε.» με υποχρέωση να πραγματοποιήσει την ανάπλαση της λουτρόπολης, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί ο περιβάλλον χώρος και οι ιαματικές πηγές, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με σπάνια χλωρίδα και πανίδα η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από πλήρη εγκατάλειψης λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων.
Το  Παλιό Υδροθεραπευτήριο ίσα που στέκεται όρθιο με κίνδυνο να πέσει ανά πάσα στιγμή.

Στο εσωτερικό του κτιρίου η κατάσταση είναι τραγική, το υπάρχον παλαιό κτίριο, που υπήρχε είναι ετοιμόρροπο και εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών ενώ γενικότερα η όλη περιοχή φαίνεται εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη- αποκρουστική για τον επίδοξο τουρίστα- επισκέπτη.

Ίσως ο όμιλος Grecotel, να μην επιθυμεί τον λαό μέσα στην χλιδή του ….
Ένας τουριστικός πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν τον ιαματικό τουρισμό, μένει ανεκμετάλλευτος

Τα Λουτρά Κυλλήνης αυτό που χρειάζονται είναι  αναβάθμιση τους και η προστασία τους  και να παραχωρηθούν στο Δήμο ο χώρος των παλαιών Ρωμαϊκών λουτρών που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και  όταν τον επισκέπτονται εκεί λουόμενοι κάνουν την θεραπεία τους και το λουτρό ή το λασπόλουτρο κάτω από πρωτόγονες συνθήκες, χωρίς αποδυτήρια, χωρίς ντους, χωρίς ένα αναψυκτήριο, όλα στην ύπαιθρο….

«Τα τελευταία 15 χρόνια οι λουόμενοι στα Λασπόλουτρα - Κυλλήνης Ηλείας αναγκάζονται να είναι όρθιοι να στεγνώσουν, γιατί τα παγκάκια, οι καρέκλες, που υπήρχαν έχουν καταστραφεί κανένας δεν φρόντισε για την αντικατάσταση τους!!
Για να μπορούν οι λουόμενοι και οι επισκέπτες των Ιαματικών λουτρών Κυλλήνης - Κάστρου ( λασπόλουτρα ) Νομός Ηλείας, να εισπνέουν το 100% του θείου από τα ιαματικά νερά ( τις πηγές ) για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν και για να έρχονται κάθε χρόνο για την βελτίωση και προστασία της υγείας τους, θα πρέπει να κάθονται γύρω - γύρω από τις πηγές ή δίπλα από το χαντάκι!!»


..και όπως γράφει ο  Panagiotis Axilleopoulos: «Αφορά όλο το Νομό Ηλείας . Άμεσα επιβάλλεται να παρέμβουν για ν΄ αλλάξει η εικόνα των Δημόσιων Ιαματικών λουτρών Κυλλήνης, Νομός Ηλείας, Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Πηνειού.»

Το Υπουργείο Πολιτισμού
Ιδού πως περιγράφει το Υπουργείο Πολιτισμού τα Λουτρά
           
Στη θέση «Λίτζι» της Κυλλήνης, σε απόσταση περίπου 800μ από τα παράλια του Ιονίου, σώζεται σε καλή κατάσταση και σε μεγάλο ύψος μεγάλο συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών (βαλανείο ή θέρμη) επιμελημένης κατασκευής. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με οπτές πλίνθους (τούβλα) το εσωτερικό των οποίων είναι επιχρισμένο με παχύ κονίαμα, ιδιαίτερα προσεγμένο στους χώρους που δέχονταν νερό, τους λουτήρες.

Το κτίριο διέθετε χώρους θερμών και ψυχρών λουτρών καθώς και διαμερίσματα αναμονής και προετοιμασίας των λουομένων. Σε πολύ καλή κατάσταση διατηρούνται τα υπόκαυστα του λουτρού, απ? όπου ο θερμός αέρας διοχετευόταν στα δάπεδα και στους τοίχους των δωματίων των θερμών λουτρών (caldarium) ή της εφίδρωσης των λουομένων.

Το λουτρό ίσταται σε κοντινή απόσταση από τις φυσικές πηγές των ιαματικών υδάτων που εξακολουθούν και σήμερα να χρησιμοποιούνται από επισκέπτες. Αφού κάνουν «λασπόλουτρα» δηλ. επαλείψουν και καλύψουν το σώμα τους με την ιαματική ίλη αφήνοντάς την να δράσει για αρκετά λεπτά, στη συνέχεια καθαρίζονται με ιαματικό νερό που αναβλύζει στο ίδιο σημείο.

Η λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν φαίνεται προς το παρόν να συνδέονται ή να ανήκουν σε κάποια έπαυλη ή αρχαίο οικισμό, δείχνει ότι είχαν αναγνωριστεί ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους οι ιαματικές ιδιότητες των πηγών της περιοχής και προσείλκυαν πλήθος επισκεπτών που επιζητούσε την θεραπεία ή ανακούφισή του από τις διάφορες ασθένειες.

Όπως ήταν γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές, οι θειούχες ενώσεις που περιέχει το νερό των πηγών του Λίτζι του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες, κατάλληλες για την αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι ατμοί των θειούχων αυτών υδάτων, όταν εισπνέονται από ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, προκαλούν βρογχοδιαστολή και άφθονη απόχρεμψη. Επιπροσθέτως, λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς τους σε Υδρόθειο, έχει διαπιστωθεί η αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση των ατμών έπειτα από την εισπνοή και είσοδό τους στους πνεύμονες του ασθενούς.

Ο Γαληνός (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρεται στην χρησιμότητα της λουτροθεραπείας στις παθήσεις του αναπνευστικού, υποστηρίζοντας ότι "η ατμόσφαιρα στο λουτρό πρέπει να είναι πλήρης ατμών".
Το 1880, επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη, οι πηγές δόθηκαν για εκμετάλλευση στον Οργανισμό ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου) με αντάλλαγμα την κατασκευή δικτύου για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Η εταιρεία πράγματι, πλην της σιδηροδρομικής σύνδεσης, προχώρησε στον εξωραϊσμό όλης της περιοχής κατασκευάζοντας πολυτελή κτήρια και εγκαταστάσεις, πλατείες και λεωφόρους που αναβάθμισαν την περιοχή και την κατέστησαν σημαντικό ευρωπαϊκού επιπέδου λουτρικό κέντρο.

Το 1951, η εκμετάλλευση των πηγών πέρασε στον ΕΟΤ και σήμερα έχουν αποδοθεί στην εταιρεία "Λουτρά Κυλλήνης ΑΕ" του ομίλου της Grecotel. Ωστόσο ο άμεσος του ρωμαϊκού λουτρού και όχι μόνο χώρος με τις ιαματικές πηγές δείχνει εγκαταλελειμμένος και στερείται σύγχρονων εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των πολυάριθμων επισκεπτών του.
Το 2005 και το 2006 η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με την υποστήριξη του ομίλου Grecotel διενήργησε καθαρισμό των ρωμαϊκών λουτρών και του περιβάλλοντα χώρου με εκπληκτικά αποτελέσματα ενώ ήλθαν στο φως και άλλες εγκαταστάσεις ρωμαϊκών χρόνων που βρίσκονται βορείως του λουτρικού συγκροτήματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου