Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Περιβαλλοντικό ανοσιούργημα στα ορεινά της Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνία με την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών

 Περιβαλλοντικό ανοσιούργημα στα ορεινά της Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνία με την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών


  • 72 ανεμογεννήτριες ύψους 185 μ. περικυκλώνουν την Ανδρίτσαινα, την Νέδα, τον Επικούριο Απόλλωνα στις Βάσσες, την Ανδρίτσαινα,, την Φιγαλεία 
  • 72 ανεμογεννήτριες ύψους 185 μ. και ισχύος 5,8 MW στις δημοτικές ενότητες Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γόρτυνας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης και Φιγαλείας της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε.- Νέα αίτηση σε αξιολόγηση στη ΡΑΕ (16/12/2020)
  • 72 ανεμογεννήτριες  στη Φιγαλεία, την Μίνθη, το Βρεστό, στο Μάτεσι, στα Ρόβια


Ανεμογεννήτριες σε απόσταση 2 χλμ. από το φαράγγι και τους καταρράκτες της Νέδας

Δεκάδες ανεμογεννήτριες σε ακτίνα έως 5 χλμ. και ορατές από τον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο των  Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ανεμογεννήτριες σε ελάχιστη απόσταση από την Ανδρίτσαινα

Ανεμογεννήτριες δίπλα στη Φιγαλεία..

Προβλέπει την ισοπέδωση της κορυφογραμμής του όρους Μίνθη για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.


Το
όρος Μίνθη (1222 μ.) πήρε το όνομά του από τη νύμφη Μίνθη που την ερωτεύτηκε ο Πλούτωνας και την μετέτρεψε σε φυτό. Από τη ζήλεια της η Περσεφόνη έχει δώσει το όνομά της στο, στρατηγικής θέσεως, κατάφυτο από μέντα ομώνυμο βουνό. Από τα υψώματά του μπορεί κανείς να ελέγξει τους δρόμους που συνέδεαν την Ηλεία με την Μεσσηνία και την Αχαΐα.

 
Προβλέπει ισοπέδωση της κορυφογραμμής του όρους Λυκαίου για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το Λύκαιον, το βουνό στο οποίο ανατράφηκε ο Δίας, απλώνει ένα  κομμάτι του στη νότια Ηλεία.


Λ
ύκαιον σημαίνει φως. Φως χρυσό και λαμπρό, άφθονο και καθαρό, φως που σκορπιέται άφθονο από τον ελληνικό ήλιο. (Λυκ- = Λυκόφως, λυκαυγές, Λυκαβηττός, Λύκειο κλπ).

Στο Ηλειακό τμήμα του βρίσκεται η Ανδρίτσαινα και ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Σχηματίζει  κατάφυτες χαράδρες ενώ η ψηλότερη Ηλειακή κορφή του βρίσκεται πάνω από το Φανάρι (1346 μ.)


Στην ψηλότερη κορυφή του Λυκαίου, την Κρητέα, κατέφυγε η Ρέα, για να αποφύγει τον Κρόνο, ο οποίος καταβρόχθιζε τα παιδιά του. Εκεί και γέννησε τον Δία. Αμέσως μετά η Ρέα θέλησε να τον λούσει αλλά η Αρκαδία ήταν άνυδρη και δεν έβρισκε νερό, τότε κτύπησε στο χώμα και βγήκε νερό, το ποτάμι που δημιουργήθηκε ήταν η Νέδα, έτσι τον παρέδωσε στις νύμφες Αγνώ, Θεισόα και τη Νέδα οι οποίες τον έλουσαν εκεί. Η Νέδα αργότερα τον θήλασε και τον ανέθρεψε ( πρόκειται για την αρκαδική εκδοχή του μύθου, φίλοι από την Κρήτη δείξτε κατανόηση  ).

 
Στο όρος Λύκαιον τελούνταν λατρευτικές δραστηριότητες ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια. Στην περιοχή υπάρχουν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως το τέμενος του Δία στην Ιερά Κορυφή, ενώ οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι σε εξέλιξη (http://lykaionexcavation.org/).

 
Το 2018 εγκαινιάστηκε από την Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. στην περιοχή το  
Apollo Trails  , "ένα υπέροχο μικρό δίκτυο μονοπατιών με κύριο εφαλτήριο τον οικισμό της Αμπελιώνας. Το δίκτυο ενώνει τους οικισμούς Νέδα, Πέτρα, Άγιος Σώστη, Σκληρό με το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, αλλά και το ναό του Πανός, τις πηγές της Νέδας, αμέτρητα πέτρινα αλώνια, εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια κ.ά. Ταυτόχρονα, προσφέρει εξαιρετικές εναλλαγές τοπίου καθώς περνάει από καστανοδάση, ρεματιές με πλατάνια, χωράφια, αμπέλια, δρύες και κορυφές με θέα." (https://apollotrails.com/ -δείτε τον χάρτη στα σχόλια)


E
κτεταμένα τμήματα των αιτούμενων αιολικών σταθμών πατάνε επάνω στα μονοπάτια του δικτύου Apollo Trails!

 
Σχετικά με όρος Λύκαιον, η ομάδα δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών Apollo Trails αναφέρει:
"
Η θέα από την κορυφή του Λυκαίου είναι εκπληκτική. Φαίνονται τα τρία τέταρτα της Πελοποννήσου και ορισμένα Ιόνια νησιά. Δίπλα στα ίχνη της πανάρχαιας λατρείας του Διός και περιβαλλόμενος από τη σιωπή του επιβλητικού τοπίου, ο επισκέπτης, αν είναι τυχερός, ίσως να έχει την αίσθηση ότι ο χώρος δονείται από μια χθόνια και μυστηριακή ενέργεια."

 
Οι τοπικοί φορείς/σύλλογοι/δημοτικές αρχές πρέπει να ζητήσουν άμεσα από τη ΡΑΕ την ακύρωση των αιτήσεων (μέχρι 29.12.2021), καθώς:
ποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης (16.1.2021), κατά τα προβλεπόμενα στο αρθρ. 7 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και μέσω ΣΗΘΥΑ."
Πηγή : Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά

Πηγή εικόναςhttps://geo.rae.gr/

ΕΟΣ Καλαμάτας - EOS Kalamatas

ΕΟΣ Τρίπολης

Υ.Γ. Ευχαριστώ την φίλη Λ.Γ. για την ενημέρωση

Σημείωση: Οι τρεις φωτογραφίες που παραθέτω με τις ανεμογεννήτριες τοποθετούμενες και εγκατεστημένες είναι για φανεί το μέλλον των βουνών  μα και του τοπίου τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου