Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Αρχαίο Επιτάλιο (Πύργος Ηλείας) σε εγκατάλειψη και απαξίωση… (και αυτό..)

 Αρχαίο Επιτάλιο (Πύργος Ηλείας) σε εγκατάλειψη και απαξίωση… (και αυτό..)

  • Αρχές του 1967 κατά την κατασκευή του αρδευτικού έργου δίπλα στην εθνική οδό Πύργου Κυπαρισσίας τα μηχανήματα αποκαλύπτουν κάποιες λίθινες κατασκευές.
  • Η Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων (Αρχαία Ολυμπία), με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη βγάζουν το συμπέρασμα πως είναι το αρχαίο Επιτάλιο, που ο Αλφειός με τις προσχώσεις του είχε καλύψει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
  • Ανασκαφές που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και τελείωσαν την 30η Νοεμβρίου του 1967, βγάζουν στο φως 24 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου και χιλιάδες κινητά ευρήματα.
45 χρόνια μετά ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Επιταλίου βρίσκεται στη κατάσταση που τον άφησε ο Π. Θέμελης και είναι αφημένος στην τύχη του…
Χωρίς σήμανση, οι πινακίδες κατεύθυνσης δείχνουν ένα λιοστάσι, δύσκολη η προσπέλαση καγκελόπορτα ορθάνοιχτη (λουκέτο δεν υπάρχει), μια …ενημερωτική πινακίδα που την έχει διαλύσει ο καιρός (τίποτα, μα τίποτα δεν φαίνεται), … εισέρχεσαι στον αρχαιολογικό χώρο … σε ένα βατώνα, καλαμιώνα και θαμνώνα … πληροφόρηση στον επισκέπτη (..εξερευνητή..) καμία...
Πλήρης εγκατάλειψη …
  • Και ο Δήμος του Πύργου (διαχρονικά) μιλά για πολιτισμό …αλλά είπαμε ο Πολιτισμός στον Πύργο απουσιάζει βρίσκεται μόνο στα πανηγύρια, στις πόζες, στις φωτογραφήσεις…
Ντροπή !
ΑΡΧΑΙΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟ
  • Το Αρχαίο Επιτάλιο βρίσκεται στις νότιες εκβολές του Αλφειού ποταμού κοντά στον ομώνυμο οικισμό (νομό Ηλείας) και στο γνωστό πέρασμα του ποταμού "Αλφειοίο πόρον", που αναφέρετε στην Ομηρική Ιλιάδα. Για τον λόγο αυτό αποτελούσε στρατηγικό σημείο πάνω στο πέρασμα από την Τριφυλία προς την Ίλιδα. Η ακμή της, όπως δείχνουν τα ευρήματα, εντοπίζεται στο τέλος των Κλασσικών μέχρι τα Υστερωμαϊκά χρόνια, -4ος έως +4ος αιώνας. Ο Αρχαιολογικός χώρος αυτός, άν και έχει περιφραχτεί, παραμένει στην αφάνεια ενώ οι ανασκαφές δεν επαναλήφθηκαν μετά τις πρώτες του 1967.
  • Στην λοφώδη περιοχή βόρεια της σύγχρονης κοινότητας υπάρχουν προϊστορικά ευρήματα (οικίες, τάφοι και κεραμική) που αποδίδονται στο Ομηρικό Θρύον, την πόλη του Βασιλείου του Νέστορα στον Αλφειό ποταμό (https://aristomenismessinios.blogspot.com/2013/12/blog-post_1695.html)


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναφέρει στην ιστοσελίδα της:
«Επιτάλιο
Τα ερείπια του αρχαίου Επιταλίου, σημαντικής τριφυλιακής πόλης ιδρυθείσας τον 5ο αι. π.Χ. σώζονται νοτίως του Αλφειού, λίγο πριν ο ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.
  • Το όνομα είναι δηλωτικό της παράλιας θέσης που καταλάμβανε η πόλη στην αρχαιότητα, (επί της αλός) πριν οι επιχώσεις, οι γεωλογικές μεταβολές και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις μεταφέρουν την ακτογραμμή σε αρκετή απόσταση δυτικότερα. Κατά τις σωστικές ανασκαφές που διεξήχθησαν την δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο της κατασκευής αρδευτικού έργου, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών και ενός κεραμικού κλιβάνου (2ος-4ος αι. μ Χ) κτισμένα πάνω σε θεμέλια οικοδομημάτων ελληνιστικών χρόνων καθώς και σε λείψανα μεγάλου δημόσιου κτηρίου της ίδιας εποχής που πιθανόν ανήκουν σε ναό.
  • Μεταξύ πολλών κινητών ευρημάτων όπως νομίσματα, πήλινα αγγεία και ειδώλια, χάλκινα, υάλινα και σιδερένια μικροαντικείμενα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές συγκαταλέγεται και ένα μιλιάριο δηλ. οδόσημο των ρωμαϊκών χρόνων. Βρέθηκε εντοιχισμένο σε δεύτερη χρήση σε έναν μικρό τοίχο και σύμφωνα με την μακροσκελή λατινική επιγραφή που σώζει σε μεγάλο μέρος της κυλινδρικής επιφάνειάς του, την τοποθέτησή του διέταξε ο αυτοκράτωρ Tραϊανός έπειτα από σχετικές μετρήσεις των αποστάσεων. Στο τέλος της επιγραφής αναγράφεται η απόσταση των 9 μιλίων (αντιστοιχούν σε 13,5 χλμ) χωρίς να προσδιορίζεται η αφετηρία των μετρήσεων πιθανότατα όμως πρόκειται είτε για το παρακείμενο λιμάνι της Φειάς ή την Oλυμπία. Παρά το γεγονός της δεύτερης χρήσης του, το μιλιάριο του Επιταλίου δηλώνει την ύπαρξη κεντρικής οδικής αρτηρίας η οποία διερχόταν πλησίον του σημείου ανεύρεσής του.
Σήμερα εκτίθεται ανάμεσα σε πολλά ακόμη αξιόλογα ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου