Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Πέφτει «Ψαλίδι»….. σύριζα στις συντάξεις .

 Πέφτει «Ψαλίδι»….. σύριζα στις συντάξεις .
Υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» η κυβέρνηση έχει εγγράψει περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα που αποτιμώνται συνολικά στα 1,838 δισ. ευρώ. Από αυτά, 187,7 εκατ. αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και τα 1,651 δισ. ευρώ τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.
Αυτές θα γίνουν με  περικοπές, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών με την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί μέσα στο 2015, ως μέρος του 3ου μνημονίου και άλλων που αναμένεται να ψηφιστούν με το «νέο Ασφαλιστικό».
Από τα 1,651 δισ. ευρώ περικοπών στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, ένα  σημαντικό ποσό, 1,157 δισ. ευρώ, έχει ήδη θεσμοθετηθεί από τον Αύγουστο και στα οποία προστίθενται νέες περικοπές συντάξεων συνολικού ποσού 493,5 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει για το 2016 η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με όσα έχουν αναγραφεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και οι αυξήσεις των εισφορών ερμηνεύονται και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα συρρικνωθεί παραπέρα για έναν ακόμη χρόνο, φτάνοντας στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. ευρώ φέτος.

Στο Δημόσιο

Για  το Δημόσιο, οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις (αύξηση ορίων ηλικίας, πάγωμα κατώτερων συντάξεων, περιορισμός της κατώτερης μόνο στο ύψος του οργανικού ποσού μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους) θα αποφέρουν «όφελος» 15,7 εκατ. ευρώ, όταν η «νέα μεταρρύθμιση» των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα «εξοικονομήσει» 172 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει και τη σφοδρότητα των μέτρων που πρόκειται να παρθούν.

Στον  ιδιωτικό τομέα

Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα τα νέα μέτρα κοστολογούνται μόνο για το 2016 σε 493,5 εκατ. ευρώ,όταν τα ήδη ψηφισθέντα για την αύξηση των ορίων και το νέο καθεστώς στις κατώτερες θα «αποδώσουν» μόλις 45 εκατ. ευρώ (συνολικά 538,5 εκατομμύρια ευρώ).

Η αύξηση των εισφορών και η παραπέρα μείωση των παροχών, που δίνουν τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αποτιμώνται στα 1,112 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν και από μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά και από νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό πακέτο.
Πιο αναλυτικά:
1.
710,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών στην Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
2.
Περίπου 165 εκατ. ευρώ από την επίδραση στα εφάπαξ (καθυστέρηση συνταξιοδότησης και μικρότερα εφάπαξ).
3.
Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ (που πρόκειται να ψηφιστεί) αποτιμάται μόνο για το 2016 σε 102 εκατ. ευρώ.
4.
Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα αρχίσει μέσα στο 2016, θα αποφέρει «όφελος» στο σύστημα 223 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το ποσό αυτό από το εισόδημά τους.
5.

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν το 2016 κατά 394 εκατ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,506 δισ. ευρώ (μείωση 10,1%). Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος μειώσεων στις επικουρικές, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή θα βρεθούν ισοδύναμα! Μάλιστα, δεν αποκλείεται η μείωση να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη, αφού εδώ αναγράφεται η συνολική δαπάνη, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου