Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Οι «εκσυγχρονιστές» ξανάρχονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απαραίτητο συμπλήρωμα και άλλοθι και μια υπόθεση για τον χρήσιμο αριστερό και τον αδίστακτο εφαρμοστή

Οι «εκσυγχρονιστές» ξανάρχονται και  ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απαραίτητο συμπλήρωμα και άλλοθι  και μια υπόθεση για τον χρήσιμο αριστερό και τον αδίστακτο εφαρμοστή




Μια νέα αρχή και μια άλλη  “Νέα Δημοκρατία” προκύπτει μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της. Η νίκη του επί της καραμανλικής πτέρυγας, είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της διάθεσης συγκεκριμένων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που ενοχλούνται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν πως απαιτείται πλήρως η λεγόμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Τον Κ. Μητσοτάκη προσήλθαν να ψηφίσουν και άνθρωποι εκτός της ΝΔ, από τον λεγόμενο χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού του Κ. Σημίτη.

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της συνεχούς μεταλλαγής του πολιτικού συστήματος η οποία σηματοδοτήθηκε με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015.
 Εκείνη την στιγμή τα κόμματα σούπερ-μάρκετ, της εξυπηρέτησης των πάντων, είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

Η επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει πως η κοινωνία διαμορφώνει τα πολιτικά κόμματα, και όχι οι αποφάσεις των πολιτικών. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με το μικρό κόμμα της 6ης Μαΐου του 2012, ούτε καν με τον ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Ιουλίου.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα έχει καμία σχέση με την ΝΔ του καραμανλισμού αλλά και με την ΝΔ όπως την ξέραμε ως χθες.
Δεν θα είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα -όπως πολύ ακόμα φαντασιώνονται- παρά το γεγονός ότι θέλει να αποτελέσει την δύναμη ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος είναι ότι τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ψήφισε η λεγόμενη λαϊκή δεξιά – δηλαδή στρώματα χαμηλών εισοδημάτων- αλλά άνθρωποι υψηλότερων εισοδημάτων, μεσαίοι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που έχουν πληγεί λίγο από το Μνημόνιο.

Οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που θα ικανοποιεί τους πάντες.
Γι αυτό και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, προκειμένου να σηματοδοτήσει τη δική του διαφοροποιημένη πορεία.  Η μετάλλαξη της ΝΔ σ ένα κόμμα στραμμένο προς τον συντηρητισμό της κεντρικής Ευρώπης, δεν θα είναι παρ’  όλα αυτά μια τόσο εύκολη πορεία. Ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει να επικρατήσει θα πρέπει να συγκρουστεί μέσα στο κόμμα του. Η λογική λέει ότι πρέπει να διατηρήσει δύο πράγματα:
Τον κεντρώο χαρακτήρα της ΝΔ, δηλαδή να συγκρατήσει ένα κομμάτι της λαϊκής δεξιάς, των καραμανλικών κλπ.
Να επιβάλλει την άποψη του στο ακραιφνώς δεξιό κομμάτι του το οποίο περιμένει αξιώματα. αξιώματα.
Η άποψη ότι δια της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, θα συγκινήσει τα πλήθη είναι απλουστευτική, χωρίς κανείς να υποτιμά το ρεύμα ενθουσιασμού που δημιουργεί η εκλογή ενός νέου προσώπου στην ηγεσία της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει τον χαρακτήρα του κόμματος του θα επιδιώξει διεύρυνση προς τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (του σημιτικού ΠΑΣΟΚ) που σήμερα είναι διάσπαρτο.

Το ΠΟΤΑΜΙ είναι το πρώτο θύμα του κ. Μητσοτάκη αφού είναι το κόμμα που συγκεντρώνει σήμερα τους σημιτικούς.
Το ΠΑΣΟΚ είναι το δεύτερο θύμα, από το οποίο θα φύγουν κάποιοι να πάνε με τον κ. Μητσοτάκη. Το παράδειγμα του διαγραφέντος Γρηγοράκου είναι ενδεικτικό…(ακολουθούν  και άλλοι ..)
Είναι όλοι αυτοί , που θέλουν ένα καθαρά κεντροευρωπαϊκό προσανατολισμό, μακριά από τις αριστερολαικίστικες απόψεις, όπως υποστηρίζει και ο Κ. Σημίτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και Μητσοτάκης
                                            
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τα προβλήματα του είναι πολλά και είναι κυβερνητικά. Από την πορεία τους κρίνεται η πορεία του.
Όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας σαφής ιδεολογικός αντίπαλος που επιτρέπει συσπειρώσεις και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την βάση.
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη του δίνει τώρα την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί αντιμέτωπος ξανά με μια ρητορική που θα τον κατηγορεί ως «λαϊκιστή» και θα τον διευκολύνει να διαφοροποιείται, έστω και προσχηματικά, από τις –πολύ χειρότερες, θα λέει η «γραμμή»– νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θα εφαρμόσει η ΝΔ αν ξαναπάρει την εξουσία.

Η σαθρή, ως τώρα, επικοινωνιακή διχοτόμηση που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους άλλους, που εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές επειδή τις πιστεύουν, και στον εαυτό του, που τις εφαρμόζει αναγκαστικά αλλά θρηνώντας και παραμένοντας Αριστερά, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει νέα πνοή χάρη σε μια αντιπολίτευση που θα φωτίσει ξανά τον Τσίπρα με αντιμνημονιακό, φιλολαϊκό φως.
Το πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως η πολιτική του ρεαλισμού είναι πλέον ευκολότερα αποδεκτή, από την ώρα που έχασε και ο κ. Τσίπρας τη μάχη με τους δανειστές και υπέγραψε ένα Μνημόνιο.

Οι δρόμοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διανοίγει ρόδινους ορίζοντες και  προαναγγέλλουν στροφή του κόμματος της Ν.Δ.:

α) Στην αυστηρή πρόταξη των συμμαχικών (ατλαντικών) και συμβατικών ( Ε.Ε.-Μνημόνια) υποχρεώσεων στην εθνική δεοντολογία.
β) Στον καθαρό νεοφιλελευθερισμό, στην οικονομική πολιτική και
γ) Στην πάταξη του «λαϊκισμού» σε κάθε του έκφανση. Στο κοινωνικό πεδίο μπορεί έτσι να αναμένεται σκλήρυνση του αστυνομικού κράτους -την άρχισε ήδη ο Τσίπρας. Είναι άλλωστε του συρμού στη Δύση, με την πρόσφορη συνδρομή και της «τρομοκρατίας».
δ) Η αντιμετώπισή όλων τωνθεμυων  θα είναι πλέον στενά οικονομικοκεντρική: Προσήλωση στην πανάκεια της «οικονομικής ανάπτυξης», με την αλάνθαστη μέθοδο του νεοφιλελευθερισμού, πιστή εφαρμογή των μνημονιακών νόμων και διαταγμάτων (της κυβέρνησης Τσίπρα) και με μέτρο απόδοσης τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ντόπιας και της Ε.Ε.  Και όποιον πάρει ο χάρος και η ξενιτιά…
ε)Στα  εθνικά θέματα ( Άμυνα, Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία, δημογραφικό) … κυρίαρχος κανόνας αντιμετώπισης: Ανήκουμε στη Δύση, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. στη Νομισματική Ένωση. Υποδειγματική συμμόρφωση στις οδηγίες τους είναι το υπέρτατο εθνικό χρέος (του)

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως θα τα αλλάξει όλα σε 111 μέρες. Δηλαδή τρείς μήνες άνεση στον Τσίπρα  για να ξεπουλήσει τη χώρα και να γδάρει τις υπόλοιπες σάρκες του πληθυσμού της.

Τις επόμενες βδομάδες θα δούμε τα βήματα του προς την διαμόρφωση μιας εντελώς διαφορετικής ΝΔ.

Στις τάξεις της Ν.Δ. πολλοί από τους ένθερμους υποστηρικτές και τους επίμονους ψηφοφόρους θα χάσουν τον ύπνο τους στη διαδικασία της αναδόμησης, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει το σύνολο του λαού και το μέλλον του έθνους.

Μια υπόθεση, για τον χρήσιμο αριστερό και τον αδίστακτο εφαρμοστή

Ιδού λοιπόν η υπόθεση ..
Ο Αλέξης αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση της Τρόικας, όσον αφορά την ψήφιση των μέτρων του τρίτου μνημονίου, ενώ ο Κυριάκος για την εφαρμογή τους .

Είναι φανερό πως ο Αλέξης αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, όσον αφορά την υιοθέτηση και την ψήφιση των μέτρων του τρίτου μνημονίου – ενώ είναι η χειρότερη, σε σχέση με την εφαρμογή τους στην πράξη. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο φανερό είναι πως ο Κυριάκος αποτελεί τη χειρότερη δυνατή επιλογή για την ψήφιση των μέτρων – ενώ την καλύτερη για την εφαρμογή τους.

Η  Τρόικα , έχοντας το διττό στόχο (α) αφενός μεν να εξαγοράσει οι  εντολείς της  τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, καθώς επίσης ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής και (β) αφετέρου να ανακτήσουν  αργότερα η περιουσία που θα αγοράσουν  τις προηγούμενες τιμές της, έτσι ώστε να είναι κερδοφόρο το όλο εγχείρημα, θα επέλεγε στην αρχή τον Αλέξη και μετά τον Κυριάκο.

Φυσικά προσέχουν   να μην διακινδυνεύσει η χώρα την έξοδο από την Ευρωζώνη, αφενός μεν για να μην απειληθεί το ευρώ, αφετέρου για να μη χαθούν τα χρήματα που θα επένδυαν (εξαγορά τραπεζών κλπ.) – καθώς επίσης για να ολοκληρωθεί η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα της φτηνής εργασίας.

Σε μία χαμηλού κόστους περιοχή της διεθνούς βιομηχανίας δηλαδή, η οποία θα επέτρεπε την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων που θα διασφάλιζαν επί πλέον τα τεράστια γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας – έχοντας πρόσβαση στα ενεργειακά της αποθέματα που θα  αγοράσουν, όταν θα χρειαζόταν.

Για να επιτευχθούν    όλα αυτά, θα χρησιμοποιηθεί ο «μπαμπούλα» του χρέους. Θα δοθεί ως  το «καρότο» της διαγραφής στον Αλέξη, για να φαντασιώνεται πως έχει κάτι στα χέρια του, ενώ θα το φυλαχτεί  για να εγκριθεί  από τον Κυριάκο – έτσι ώστε να εφαρμόσει τα μέτρα, προσφέροντας στο ξεκίνημα του ένα «δώρο» στους Έλληνες.

Από όλα τα παραπάνω, τα οποία δεν σημαίνει βέβαια πως θα συμβούν, μια …. υπόθεση είναι ή…  αποτελεί το προϊόν ενός σχεδιασμού στο παρασκήνιο, ενώ προωθείται με διάφορους τρόπους μέσω των ΜΜΕ, καθώς επίσης των υπολοίπων μορφών χειραγώγησης ?

Και η συνέχεια επί της οθόνης. Ξένων καναλιών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου