Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική με όριο ή με τα όρια και τους (δόλιους )στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και του συστήματος.

Απλή αναλογική με όριο  ή με τα όρια και τους (δόλιους )στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και του συστήματος.




Προεκλογικά(πριν το 2015) ο ΣΥΡΙΖΑ στις  θέσεις του για  το πολιτικό σύστημα εξήγγελλε:
«Καθιερώνεται ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση) η Απλή αναλογική. Ειδικότερα για τις Βουλευτικές Εκλογές η απλή αναλογική εφαρμόζεται σε κατά το δυνατόν πιο ισόρροπες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες (καταργούνται οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β’ Αθηνών). Καταργείται το εκλογικό όριο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός κόμματος (σήμερα είναι το 3%). Καταργούνται οι Βουλευτές Επικρατείας. «

 Είναι τότε που κατηγορούσε όλα τα εκλογικά συστήματα  πέραν της  απλής και άδολης καλπονοθευτικά  και δόλια…
Π. Σκουρλέτης (27.05.2014) :«Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης!»

Στο νομοσχέδιο που δόθηκε στην η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ψήφο στα 17, κατάργηση της πριμοδότησης για το πρώτο κόμμα, αλλά και όριο 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας ως προϋπόθεση για την είσοδο κάποιου πολιτικού σχηματισμού στη Βουλή.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε μια αναλογικότερη μορφή σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται σαν μια υλοποίηση της δέσμευσης για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς.
Όμως στο σύστημα της Απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια.
Άλλη μια κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και προκύπτει  «Απλή αναλογική»  με όριο , που ορίζει ελάχιστο όριο 3% για τη συμμετοχή στην κατανομή των εδρών.

Προσχήματα   και  επιχειρήματα:

Οι   ισχυρές πλειοψηφίες,  και ξεχνούν την νοθεία, γιατί νοθεία είναι  η μη γνήσια έκφραση των ψηφοφόρων και η αναντιστοιχία των ψήφων των πολιτών και των εδρών που παίρνει το κάθε κόμμα στο κοινοβούλιο
Αδύναμες  κυβερνήσεις  και ξεχνούν πως οι μέχρι ώρα «ισχυρές κυβερνήσεις» έφεραν τα μνημόνια και την καταστροφή της χωράς
Η  αποφυγή εισόδου  στη Βουλή γραφικοτήτων, ακραίων στοιχείων ( κάτι σαν τον Λεβέντη και την Χ.Α., δηλαδή δεν απεφεύχθη ).
Η σταθερότητα  και ξεχνούν πως από αυτήν την μέχρι τώρα σταθερότητα είχαμε τα σκάνδαλα, τη διαφθορά,  το χρηματισμό,  τον κομματικό έλεγχο του κράτους,  τα ρουσφέτια,  την ασυδοσία,  την παραγραφή των αδικημάτων,  την παραβίαση του Συντάγματος και τελικά στη χρεοκοπία της χώρας μέσα στο ευρώ.

Οι εκλογικοί νόμοι

Οι εκλογικοί  νόμοι  αποτελέσαν  μέχρι τώρα  βασικό εργαλείο για την επιβίωση του πολιτικού συστήματος
Οι εκλογικοί  νόμοι  είναι το εργαλείο διαιώνισης ενός δεδομένου πολιτικού συστήματος, το οποίο κάθε φορά προκύπτει ως έκφραση του δεδομένου συσχετισμού δυνάμεων μιας κοινωνίας.

Δύο είναι τα όρια:

1.
Το μνημονιακό μπλοκ θέλει  να αποφύγει  την ενίσχυση και την είσοδο στο κοινοβούλιο των αντιμνημονιακών αριστερών και πατριωτικών κομμάτων.
Στις  εκλογές του περυσινού Σεπτεμβρίου αν γινόταν η κατανομή των εδρών με βάση την απλή αναλογική όχι μόνο θα αποδυναμώνονταν τα κόμματα του νέου δικομματισμού και θα ενισχύονταν τα μικρότερα, αλλά, επιπλέον, θα βρίσκονταν στη Βουλή κόμματα όπως η ΛΑΕ με 9 έδρες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 3 έδρες, το ΕΠΑΜ με 2 έδρες κ.ά.

Βολική  η απουσία τέτοιων δυνάμεων όλους εκείνους που σταθερά ακολουθούν πολιτικές σε βάρος των πολλών, αυτούς που ψήφισαν και εφαρμόζουν 7 χρόνια τα μνημόνια και ξεπουλούν τη χώρα στους δανειστές.
Η επιλογή ενός εκλογικού νόμου (παραλλαγές ενισχυμένης αναλογικής), περιγράφει μια κοινωνία όπου οι δυνάμεις που έχουν το πάνω χέρι θέτουν τους κανόνες για την εναλλαγή των πολιτικών τους εκπροσώπων στην εξουσία και τον περιορισμό της πολιτικής επιρροής, εντός του Κοινοβουλίου, των δυνάμεων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμφανίζονται να αμφισβητούν το σύστημα.

2.
Οι  δυνάμεις που από το 2010 μέχρι και σήμερα κυβερνούν τη χώρα, με βάση τους κανόνες που επιβάλλουν τα μνημόνια των δανειστών, εξαντλούν το πολιτικό τους κεφάλαιο με ρυθμούς έντονους,
ΝΔ  εκλογές: 2007= 41.84 %, 2009 = 33.47 %, 2012 (α΄)=18,85 %, 2012 (β΄)=29,66 %, 2015 (α΄) =27,81 %, 2015(β΄)=28,09 %

ΠΑΣΟΚ εκλογές:2007=  38.10 %, 2009 =43.92 %, 2012 (α΄)=13,18 %, 2012 (β΄)=12,28 %, 2015 (α΄) =4,68 %,  2015(β΄)=6,29 %

ΣΥΡΙΖΑ εκλογές:2007=  5.04 %, 2009 = 4.60 %, 2012 (α΄)= 16,78 %, 2012 (β΄)= 26,89 %,  2015 (α΄) = 36,34 %,  2015(β΄)= 35,46 % (και κανείς δεν αντιλέγει  πως θα ακολουθήσει αντίστοιχη  φθίνουσα πορεία)

Αυτή η ραγδαία εξάντληση που είναι πασιφανής και κραυγαλέα  για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ μόνο η δημιουργία ενός πλαισίου που επιβάλλει τη «συνεργασία» τους μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση του πολιτικού συστήματος. Και το όπλο για την εξασφάλιση αυτού του πολιτικού πλαισίου δεν είναι άλλο από τον εκλογικό νόμο...

Η  αλλαγή του εκλογικού νόμου και σ' αυτήν την περίπτωση δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη χρησιμοποίηση του «όπλου» για την επιβίωση του πολιτικού συστήματος.

Η  απλή αναλογική δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την αυτονόητη απαίτηση για δημοκρατικά αναλογική εκπροσώπηση της ελληνικής κοινωνίας.

Και η άρνηση των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν τον τόπο όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια περιγράφει επ' ακριβώς τη χρησιμοποίηση του εκλογικού νόμου ως όπλου επιβολής του ενός συγκεκριμένου συσχετισμού δύναμης.
Και αυτό το παιγνίδι παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα.


Υστερόγραφα :

1.Δεν αποκλείω  ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης στην  Βουλήνα αλλάξει στάση.

2.Το να χρησιμοποιηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής έστω και εμμέσως για την επίτευξη των πολιτικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ   δηλαδή να καταστήσει  την νεοναζιστική  και εγκληματική οργάνωση  Χρυσή Αυγή κομβικό παράγοντα των εξελίξεων είναι τεράστιο βήμα  προς τα πίσω και αποτελεί ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ και  αυτούς το υποστηρίζουν .   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου