Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Πλημμύρες Ηλείας : Και άλλη μια φορά ξανά «τον κακό σας τον καιρό», Δήμαρχε, Περιφέρεια και Κράτος

Πλημμύρες Ηλείας : Και άλλη μια φορά ξανά «τον κακό σας τον καιρό», Δήμαρχε, Περιφέρεια και ΚράτοςΌταν κάθε που βρέχει έντονα στην Ηλεία και  διαλύεται το σύμπαν,

κλείνουν εθνικοί οδοί  και το συνολικό οδικό δίκτυο,
υπερχειλίζουν ρέματα, ποτάμια, χείμαρροι, αποστραγγιστικά κανάλια και  τα  δημοτικά αποχετευτικά δίκτυα,
πλημμυρίζουν οι πόλεις, τα χωριά και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις,
σπίτια, καταστήματα  οι περιουσίες και το βιός των πολιτών,
καταστρέφονται καλλιέργειες και επιχειρήσεις,  
κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές,
και ξεχαρβαλώνεται η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου
ε ! τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό !

Και το πρόβλημα αυτό λέγεται,
 αναλγησία, ανικανότητα και αμέλεια των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών και
πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης .
Και  αυτό γιατί:
Η  μεν  κυβέρνηση από ανεπάρκεια δεν παίζει το επιτελικό της  ρόλο και  έχει μειώσει (ελέω μνημονίου) τις επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
οι δε  Δήμοι και Περιφέρεια διότι δεν διεκδικούν και δεν διαμαρτύρονται και κυρίως επειδή με  ότι μέσα διαθέτουν  κα το προσωπικό που έχουν δεν προετοίμασαν τις περιοχές ευθύνης για την αντιμετώπιση  των αποτελεσμάτων αυτών των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δεν μπορεί κάθε φορά που τα καιρικά φαινόμενα  υπερβαίνουν την σιγανοψιχάλισμα να γίνεται ο κακός χαμός στην Ηλεία.

Τέταρτη φορά φέτος ( και αν  υπολογίσουμε και τις πλημμύρες του καλοκαιριού )που πνίγεται  η Ηλεία.

Το έχω ξαναγράψει δεν φταίει  ο καιρός, αλλά ο κακός τους ο καιρός.
Ο καιρός, οι καιρικές συνθήκες έτσι λειτουργούν και εξελίσσονται, με  ήπιες και έντονες καταστάσεις και συνθήκες, που μάλιστα θα επιδεινώνονται λόγω της επίδρασης της Κλιματικής Αλλαγής.

Η  συντεταγμένη πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, υπάρχουν  για να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα, να παίρνουν μέτρα πρόληψης ( ελέγχους/συντηρήσεις  φρεατίων, αποστραγγιστικού και αποχετευτικού δικτύου, χειμάρρων, ποταμών, με καθαρισμούς δρόμων , τεχνικών οδικών δικτύων (γέφυρες, σωληνωτά κλπ από φερτά υλικά κλπ).

Τι έκαναν από όλα αυτά ;
Τίποτα ή σχεδόν τίποτα !
Η περιοχή του Κάμπου και ιδιαιτέρα της Βουπρασίας  παθαίνει ξανά τις ίδιες ζημιές όπως πέρυσι (22/10/2015).
Ξαναπλημμύρισαν   όλες οι περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης (από το Μπόρσι έως την Κυλλήνη) ο Δήμος Πηνειού,  η Γαστούνη, το Βαρθολομιό, εκατοντάδες καλλιέργειες και οι δρόμοι θυμίζουν ποτάμια, το Ρουπάκι, η Ροβιάτα, η Αμαλιάδα και πολλές κοινότητες, θυμίζουν λίμνες, η Πηνεία, ο  Δήμος Πύργου, ο  Δήμος Ζαχάρως και ο  Δήμος Κρεστένων.
Όπως πλημμύρισαν από  6 έως τις 8 αλλά και στις 18-19 Σεπτεμβρίου φέτος.

Ο φύση έδωσε μηνύματα, αυτοί τι έκαναν ;
Πήραν μέτρα;
Όχι !
Έκαναν παρεμβάσεις ;
Όχι !
Χορήγησε κάποια χρήματα η κυβέρνηση;
Ελάχιστα και αυτά πολύ με μεγάλη καθυστέρηση !
Έχουν αξιοποιηθεί τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη/Πυρόπληκτων για αντιπλημμυρικά ;
Όχι ! Μόνο για έργων δρόμων ….
Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων ;
Όχι !
Η μάλλον …ναι..
Ο  κ. Αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας  (που πρέπει να του δώσουμε … συγχαρητήρια)  υ στις 25/10/2016 θα  πραγματοποιήσετε την συνεδρίαση  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Σ.Ο.Π.Π. με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετών περιόδου 2016-2017».
Είναι απολύτως σωστό όταν έχει πνιγεί  η Ηλεία μέχρι τώρα τέσσερις  φορές και έχουν καταστραφεί περιουσίες και κινδύνευσαν ζωές να συνεδριάζει εκ των υστέρων το  Σ.Ο.Π.Π. για το πώς θα τις αντιμετωπίσει …
Εδώ η λογική σηκώνει ψηλά τα χέρια και παραδίνεται …

Αυτά  όλα λένε  ή μάλλον κραυγάζουν πως όλοι αυτοί  (Κράτος, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι)  είναι άχρηστοι και το μόνο που τους  ενδιαφέρει είναι η δική τους βολή.
 Πιθανόν να έλθουν και πάλι κλιμάκια, κυβερνητικά, βουλευτικά, της Περιφέρειας, συμπολιτεύτηκα και αντιπολιτευτικά, που θα συμπονέσουν τους πληγέντες, θα υποσχεθούν αποζημιώσεις, ενισχύσεις (που δεν θα έρθουν ποτέ- οι κάτοικοι της Βάρδας ακόμη περιμένουν τις  περσινές .. )και λοιπά παχιά λόγια  και αφού φωτογραφηθούν φορώντας το θλιμμένο προσωπείου τους, θα φύγουν  για να ξαναέλθουν στην επόμενη καταστροφή…
…και η κοροϊδία κα ο εμπαιγμός των Ηλείων και ιδιαίτερα των πληγέντων θα συνεχίζεται …

Βέβαια  υπάρχει  και ένα ερώτημα προς εμάς τους πολίτες της Ηλείας και που είναι : « Μα πως τους ανεχόμαστε ;»

Υστερόγραφο:
Για αυτά τα θέματα έχω ξαναγράψει και ισχύουν απολύτως.
1.      «Να κηρυχτεί θεομηνιόπληκτη η Ηλεία λόγω ακατάσχετων υποσχέσεων, κοροϊδιών και ψεμάτων» 23 /09/2016 (http://odisseasml.blogspot.gr/2016/09/blog-post_23.html)
2.     «Τον κακό σας τον καιρό, Δήμαρχε και Περιφέρεια.» 06/09/2016 (http://odisseasml.blogspot.gr/2016/09/blog-post_6.html )
3.      «Πλημμύρες Ηλείας: Τον κακό τους τον καιρό (και τον ανάποδο τους χρόνο!»  23 /11/2015 (http://odisseasml.blogspot.gr/2015/11/blog-post_94.html )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου