Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Μέτρα-φωτιά φέρνει η φθινοπωρινή φοροκαταιγίδα Έρχεται μείωση συντάξεων με αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών και ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Μέτρα-φωτιά φέρνει η φθινοπωρινή φοροκαταιγίδα


Έρχεται μείωση συντάξεων με αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών και  ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
 Σύμφωνα με το Μνημόνιο 3, που ψηφίστηκε με τη σύμπραξη των πέντε μνημονιακών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), μέχρι το τέλος του 2016 μας περιμένουν δύο αξιολογήσεις, από τις οποίες θα καθοριστεί το αν θα συνεχίσει να ρέει δανεισμένο χρήμα που θα καταστρέφει την κοινωνία και θα συντηρεί το κατεστραμμένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους ανθρώπους που, εντός αυτού, το κατέστρεψαν αλλά παραμένουν στις θέσεις τους, έχοντας λάβει το χρίσμα του σωτήρα στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας.
Οι δύο ενδιάμεσες αξιολογήσεις, λοιπόν, έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Σεπτέμβριο (ώστε οι αλλαγές να τρέξουν από τον μήνα Οκτώβριο) και τον μήνα Δεκέμβριο (ώστε οι όποιες αλλαγές να τρέξουν από την 1η-1-2016).
 

Μέσα στο φθινόπωρο θα ξεδιπλωθούν σταδιακά τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα, από τα οποία θα εξαρτηθεί και η πορεία εκταμίευσης των δόσεων του τρίτου δανειακού προγράμματος.
Τα προαπαιτούμενα για την πρώτη μεγάλη δόση των 26 δισ. ευρώ έχουν ήδη ψηφιστεί και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί. Η φοροκαταιγίδα όμως μόλις άρχισε αφού, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, κάποια μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο και κάποια άλλα μέχρι τον Μάρτιο.
Τα μέτρα της δεύτερης δόσης θα ψηφιστούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του επόμενου έτους.
Ένα από τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία.
Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων ή κι από αμοιβές για περιστασιακή απασχόληση.
Επιπλέον, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται:
● Η αναμόρφωση και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Η ένταξη της εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες θα έχει συνέπεια τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς και εν τέλει την επιβάρυνση με την εισφορά αυτή εκατομμυρίων φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ.
● Η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
● Η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
● Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
● Η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που δίδεται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς του καυσίμου βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.
Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
● Η επανεξέταση των διατάξεων της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
● Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
● Η επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κύριο στόχο την αυστηροποίηση των μέτρων για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
● Η άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, προκειμένου να διεξάγονται εγκαίρως οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
● Μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, καθώς και του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ και των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζεται με τα φορολογία και τα τελωνεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
● Επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν καταβάλλουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμισμένων χρεών τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
● Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και μείωση της χρήσης μετρητών.
● Δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
● Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογουμένου σε βάθος 10 ετών!
● Μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε αυτόνομο φορέα διοικούμενο από διευθύνοντα σύμβουλο και διοικητικό συμβούλιο! Εως τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα διορίσουν το διοικητικό συμβούλιο.
Στην τρίτη δόση φορολογικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω «απλοποίηση» των διατάξεων για ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος με καταργήσεις κι άλλων απαλλαγών και εξαιρέσεων.

Έρχεται μείωση συντάξεων με αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών

Μπορεί να έχουμε μπροστά μας εκλογές, που αν μη τι άλλο σημαίνει αβεβαιότητα όσον αφορά την πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, ωστόσο, και αν δεν καταγραφούν εκ βάθρων αλλαγές στο εκλογικό σώμα, τα πράγματα στην κοινωνική ασφάλιση έχουν λάβει τον δρόμο τους, που σημαίνει περιστολή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.
Αιτία βέβαια είναι όσα κατάφερε και πέρασε εν μέσω θέρους και μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., με την ευρύτατη αποδοχή τους από τη μνημονιακή αντιπολίτευση.
Αν λοιπόν έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν μέτρα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η μείωση της κρατικής βοήθειας προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αυτά που έρχονται και θεωρούνται προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δόσεις μετά τις εξετάσεις που θα διεξαγάγουν οι εκπρόσωποι των 4 πλέον δανειστών μας, δείχνουν ότι το φθινόπωρο, και πάντως μετά τις εκλογές, θα είναι καυτό για τη νέα κυβέρνηση, με τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους να πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.
Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση μα βάση τις τις νεοφιλελεύθερες εμμονές που έχουν αποτυπωθεί στο Μνημόνιο 3  έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν κατ' έλασσον (προαπαιτούμενα) τα εξής:
■Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών (στην πράξη σημαίνει μείωση των παροχών, αφού για την Κομισιόν είναι δεδομένο ότι το 25% των Ελλήνων συνταξιούχων λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν εισφέρει στο σύστημα κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου).
■Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους, με βάση το πραγματικό εισόδημα (με την αλλαγή αυτή σκοπείται, βέβαια, η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ).
■Καθορισμός της διαδικασίας για καθολική ενοποίηση όλων των Ταμείων (σε πρώτη φάση μπορεί να μη σημαίνει τίποτε, αλλά είναι βέβαιο ότι οι ενοποιήσεις φέρνουν προς τα κάτω εξίσωση των παροχών, αφού τα συγχωνευόμενα Ταμεία μειώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, ώστε όλοι να εξισωθούν στις χαμηλότερες δυνατές παροχές).
■Κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα Ταμεία, με βάση το ΙΚΑ (με λίγα λόγια, όσα Ταμεία λαμβάνουν κρατική βοήθεια, αυτή θα πάψει να τους παρέχεται, με αποτέλεσμα, αν θέλουν να επιβιώσουν, να πρέπει να μειώσουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα).
■Κατάργηση μέχρι την 31η Οκτωβρίου όλων των περιττών φόρων υπέρ τρίτων που πηγαίνουν σε ασφαλιστικά ταμεία (το σύστημα έτσι θα απολέσει περί το 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που για να εξοικονομηθεί θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις).
■Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία (άρα οι αγρότες θα δουν να αυξάνεται δραματικά το ασφάλιστρο που καταβάλλουν στον ΟΓΑ).
■Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016.
■Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα (ουσιαστικά το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο αφορά μόνο την επικουρική ασφάλιση στο αρχικό του στάδιο). Θεωρείται όμως βέβαιο (αφού όλα αυτά τα μέτρα δεν θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θα συντελέσουν στην πιο γρήγορη καταστροφή του) ότι το μέτρο θα περάσει τάχιστα και στις κύριες συντάξεις. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, βρήκε στο συρτάρι αποφάσεις του Γ. Βρούτση για μείωση από τον Ιούλιο του 2015 των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 15%.
■Θεσμοθέτηση μέσα στον Οκτώβριο 2015 ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για τις συντάξεις. Πρόκειται για την απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012 και που σημαίνει ότι το κράτος κέρδιζε 2-3 δισ. ευρώ ετησίως και που θα πρέπει να υπάρξουν νέοι τρόποι υφαρπαγής αυτών των ποσών από το ασφαλιστικό σύστημα.
■Ενοποίηση τον Δεκέμβριο όλων των Ταμείων (κύριων και επικουρικών) σε μία ενιαία οντότητα.
■Ολοκλήρωση του συμψηφισμού οφειλών με επιστροφές φόρου και συντάξεων (Σεπτέμβριος 2015).
■Μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη διασφάλιση μεταβίβασης των οφειλών του ΙΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ (Νοέμβριος 2015), ώστε να εξορθολογιστεί μέχρι τον Ιούνιο 2016 η διαδικασία πληρωμών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας (πίσω από αυτά τα δυσνόητα νομικά κείμενα κρύβεται η επιδίωξη για κατασχέσεις στην περιουσία οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία και εκποίηση μέσω πλειστηριασμών αυτής της ακίνητης κυρίως περιουσίας).
■Εκκαθάριση μέχρι τον Δεκέμβριο των καθυστερημένων αιτήσεων για συντάξεις. Αυτό το μέτρο, αν ισχύσει, θεωρείται βέβαια κάτι καλό, αφού θα δώσει ανάσα στους εγκλωβισμένους υπό προθεσμία συνταξιούχους.
■Πρόσβαση μέχρι τον Σεπτέμβριο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και σε στοιχεία του ΤΑΧΙS. Καθίσταται προφανές ότι το μέτρο είναι ήσσονος σημασίας, αφού όσα χρήματα υπάρχουν έχουν ήδη δεσμευτεί, οπότε όσοι έχουν υποστεί αυτές τις κυρώσεις θεωρούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους.
■Πλήρη στελέχωση του ΚΕΑΟ και ισχυροποίηση ελεγκτικής ικανότητας του ΙΚΑ και ενίσχυση Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών μέχρι τον Οκτώβριο 2015.
■Δημιουργία εντός του Σεπτεμβρίου βάσης δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
■Δημιουργία μέχρι τον Δεκέμβριο κεντρικού μητρώου ασφαλισμένων, σε συντονισμό με την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών Ταμείων.
■Ενσωμάτωση σε μία διετία (δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017) της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου