Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Μην μου κλείνεις το αριστερό μάτι όταν με πυροβολείς με το δεξί χέρι.

 Μην μου κλείνεις το αριστερό μάτι όταν με πυροβολείς με το δεξί χέρι.


Η Κυβέρνηση, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ,  μας   κλείνει  το αριστερό μάτι πονηρά με νόημα και μας  πυροβολεί με το δεξί χέρι με το όπλο εξόντωσης,  το 3ο μνημόνιο!

Λοιπόν, μην μου κλείνεις το αριστερό μάτι όταν με πυροβολείς με το δεξί χέρι, αλλά τουλάχιστον κοίταξε με στα ίσια με τα δύο σου μάτια ανοιχτά γιατί πια δεν είσαι εσύ, είσαι άλλος και σίγουρα όχι αριστερός .
Μετά το 3ο μνημόνιο, συνεχίζεται η  λιτότητα και η  φοροεπιδρομή κατά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αυξάνεται ο  ΦΠΑ, μειώνονται οι  συντάξεις και αυξάνονται δραματικά τα όρια ηλικίας, αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του  3ου μνημονίου – έκτρωμα - τερατούργημα .
Τα  “νέα”, κατά κοινή ομολογία, υφεσιακά μέτρα συνέχισης της λιτότητας ομολογούνται ότι η μαγική εξίσωση που προσφέρεται  για την “επιβίωση” (ή μάλλον για την θανάτωση ) της χώρας  δεν βγαίνει χωρίς πολύ σοβαρές έως και καταστροφικές απώλειες για τον λαό.
Ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια-ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικό συνιστούν τις πέντε συνισταμένες ενός πακέτου που η υιοθέτηση και η εφαρμογή του θα πλήξουν σκληρά ευρύτατα λαϊκά στρώματα.
 Η φτωχοποίηση που έχει πάρει ακραίες διαστάσεις, με πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες να έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, αναμένεται να φτάσει στο 50%.
Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο χρόνος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα αυξάνει κλιμακωτά ως το 2022 οπότε αυτές θα καταργηθούν εντελώς. Μιλάμε για μια σταδιακή αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης που στο τέλος θα φτάσει τα 17 χρόνια. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην πλήττεται βάναυσα από ένα τέτοιο μέτρο, ιδιαίτερα δε οι εργαζόμενες γυναίκες.
Για τους νέους, με τα σημερινά δεδομένα της ανυπόφορης ανεργίας των νέων, την ακμάζουσα μαύρη εργασία, τους επίσημους μισθούς στα 450 ευρώ και την προδιαγραφόμενη υποτυπώδη σύνταξη στα 67, έχει κανείς σας την ψευδαίσθηση ότι έχουν μέλλον και ότι κανένας νέος θα μείνει στην Ελλάδα;
Αποκρατικοποιήσεις-εξπρές και το νέο ταμείο ξεπουλήματος, θα λάβει ως «προίκα» τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και του φυσικού πλούτου της χώρας, όπως τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσει το «χαρτοφυλάκιό» του με περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, κατά το 50% ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά το 25% για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και κατά το υπόλοιπο 25% για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και το 2016, ενώ υπάρχει κι η πρόβλεψη πως ο στόχος συγκέντρωσης εσόδων 2,65 δισ. ετησίως δεν επιδέχεται αναθεώρησης, που σημαίνει ότι σε περίπτωση μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης. 
Δραματικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα έχει η μετάταξη πάρα πολλών προϊόντων από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, 13%. Μεταξύ των ειδών που αλλάζουν κατηγορία κι η τελική τους τιμή αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,8% είναι τα τυποποιημένα τρόφιμα (αλλαντικά, ψωμί, ζυμαρικά και γιαούρτι αν περιέχουν ζάχαρη, φρούτα, κακάο, κ.α.) και οι μεταφορές (κόμιστρα ταξί κι επίσης αστικά, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια).
Στις  επιχειρήσεις (σε όσες τουλάχιστον δεν μπορούν να κρύψουν τα κέρδη τους) αυξάνεται ο συντελεστής  φορολόγησης από το 26% στο 28% και  η προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%.
Στους αγρότες χάνονται οι φοροαπαλλαγές, ενώ θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησής τους στο 29% από 13%, η προκαταβολή φόρου από 55% στο 100%, κ.α.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2017, περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ποινή 16% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης κι αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων στο 6% από 4%, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Μόνο, που οι ονομαστικές εισφορές 6% στην πραγματικότητα θα αντιστοιχούν σε εισφορές άνω του 10% ακόμη και 12% επί της πραγματικής σύνταξης, λόγω του ότι ο υπολογισμός συνεχίζει και γίνεται στο ύψος που είχαν οι συντάξεις πριν τις μνημονιακές περικοπές.
Η  ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Μια κατάσταση την οποία, βεβαίως, αισθάνεται εδώ και καιρό η ελληνική κοινωνία, προτού αποτυπωθεί σε αριθμούς.
Και ο χρέος ?
Το ελληνικό δημόσιο χρέος τον Μάρτιο ήταν 312,7 δισ. ή 174,7% του ΑΕΠ και με τα 86 δισ. νέα δανεικά από την προδιαγραφόμενη νέα συμφωνία, υπολογίζεται ότι το 2018 το χρέος θα φτάσει στα 398,7 δισ. ή 222,7% του ΑΕΠ, όπως ήταν το 2014!
Και οι τράπεζες ?
Οι  ελληνικές τράπεζες καταρρέουν -όχι μόνο στο ταμπλό του θλιβερού Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρότι οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν ήδη... επενδύσει με τους φόρους (που πληρώνουν και θα πληρώνουν για δεκαετίες) 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 για να διασωθούν οι τράπεζες, αυτές χρειάζονται επειγόντως άλλα περίπου 25 δισ. ευρώ για να λειτουργήσουν.
Με άλλα λόγια, η «μαύρη τρύπα» του τραπεζικού συστήματος απορροφά διαρκώς κεφάλαια, μόνο και μόνο για να συντηρείται η χώρα στην εντατική, χωρίς να φαίνεται από πουθενά πώς θα υπάρξει ίαση της ελληνικής οικονομίας.
Πριν περάσουμε στην αναλυτική κριτική  του, ας  «ρίξουμε», όμως, μία σύντομη ματιά στην προσήλωση της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις της, που ήταν :
Στα πλαίσια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
– Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά
– Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
– Η 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 €

Στα πλαίσια της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους
– Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
– Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.
– Καταργείται ο φόρος λαιμητόμος, ο ΕΝΦΙΑ. Και θεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Για τα κόκκινα δάνεια
– Σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως «bad bank», αλλά, αντίθετα ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
– Σε αντίθεση με την απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία με νόμο παρέδωσε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στις τράπεζες, που μονομερώς, πλέον, μπορούν να τις θέτουν σε αναγκαστική ειδική διαχείριση, δηλαδή σε ειδική μορφή πτώχευσης και εκκαθάρισης, υλοποιείται λύση ταχείας εφαρμογής χωρίς μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
– Απαγορεύονται οι εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

Για τον τερματισμό της εργοδοτικής ασυδοσίας
– Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους.
– Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας
– Υλοποίηση του Σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.
– Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης
– Στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία
– Καταργούνται τα πολυάριθμα κυβερνητικά όργανα που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης.
– Αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προώθηση της στελέχωσης των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων

Μετά το 3ο μνημόνιο δεν θα απομείνει τίποτα να θυμίζει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετατρέπεται η Ελληνική Δημοκρατία σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας και σε νεο-αποικία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Διότι:
1. Υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναλάβει «τις πολιτικές δεσμεύσεις και την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων»!!! Συνεπώς, ανεξάρτητα αν «βγαίνουν» ή όχι τα σκληρά υφεσιακά μέτρα, την ευθύνη για την «επιτυχή» υλοποίηση των νέων μέτρων την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ελληνική κυβέρνηση!
2. Οι δανειστές επέβαλαν να προβλέπονται «ημιαυτόματες περικοπές δαπανών σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος»! Αυτομάτως λοιπόν θα κόβονται δαπάνες χωρίς να απαιτείται να νομοθετήσει η Βουλή.
3. Πέτυχαν και την «πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», ώστε το «Κουαρτέτο» να έχει τον πλήρη έλεγχο στο πώς καταρτίζεται ο προϋπολογισμός με βασικό στόχο να ελέγχει απόλυτα το «μέγεθος» της λιτότητας, ώστε αν δεν είναι αρκετή να απαιτείται να αυξηθεί!
4. «Η ελληνική πρόταση των μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να λάβει υπόψη την έντονα επιδεινωθείσα οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας τον τελευταίο χρόνο». Αρα αποδέχτηκε η κυβέρνηση ότι το «φάρμακο» για τη λιτότητα και την καταστροφή από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι η κατάργηση της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών αλλά η περαιτέρω ένταση αυτών! Αυτό δυστυχώς σημαίνει αποδοχή του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού.
Επιπλέον η κυβέρνηση αποδέχτηκε:
► Να πραγματοποιήσει και άλλες «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
► Να υλοποιήσει τις εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ, όπως άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, γάλα, ψωμί, ΜΗΣΥΦΑ κτλ.
► Να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
► «Να γίνει αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων». Δηλαδή συμφωνήθηκε να αμφισβητείται το δικαίωμα των εργαζομένων πως θα κινητοποιούνται!
► Να μην παρεμβαίνει η κυβέρνηση στον διορισμό των Διοικήσεων των Τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων όμως έχει «φορτωθεί» να πληρώσει ο ελληνικός λαός και την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
► Να απο-πολιτικοποιηθεί η ελληνική δημόσια διοίκηση και «να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης»!
► Να μην έχει δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς την έγκριση του «Κουαρτέτου», αφού «πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου πριν τα υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση»!
► Να επανεξεταστούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή πλην του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση!
► Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι «Η ΕΛΛΑΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ», αφού είναι υποχρέωση της χώρας να ξεπουλήσει όλα «τα πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ και να μεταφερθούν σε ένα Ανεξάρτητο Ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων»!
Όλες «οι ανωτέρω καταγεγραμμένες υποχρεώσεις αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές»!
Η   κυβέρνηση επίσης παραδέχεται  ότι: «παρότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υιοθέτησαν κατά τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή δέσμη μέτρων υποστήριξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αυτό επιδεινώθηκε λόγω των πολιτικών των τελευταίων 12 μηνών»! Ουσιαστικά αυτό σημαίνει την αποδοχή ότι και το PSI ήταν σε θετική κατεύθυνση, και ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ  τους 5 μήνες επιδείνωσε τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επομένως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ουσία ότι όχι μόνο πρέπει να «θάψει» την πολιτική που εφάρμοζε επί πέντε μήνες, αλλά και νομιμοποιεί την άθλια απαίτηση των δανειστών να επανεξεταστούν οι ψηφισμένοι αντιμνημονιακοί νόμοι.
Επίσης  τονίζεται στο κείμενο της συμφωνίας ότι «ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» και επιπλέον ότι «επαναλαμβάνουμε την ανεπιφύλακτη δέσμευσή μας ότι θα εκπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως»!
Φόροι, φόροι, φόροι…. Αλλά για όλους
·       Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016. Προβλέπονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 από το 2018 και μετά.
·       Επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%)
·       Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016. Συνολικά αναμένονται έσοδα 370 εκατ. ευρώ από αγρότες και επαγγελματίες.
·       Μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
·       Καταργείται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ Κύπρος, Βουλγαρία)
·       Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Πρόβλεψη για 28 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.
·       Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ
·       Επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή (η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου) με προβλεπόμενη αύξηση εσόδων 168 εκατ. το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016.
·       Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016) με στόχο 2,650 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
·       Καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, καθώς και η προβλεπόμενη από φέτος απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.
·       Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση. Πρόβλεψη για 15,4 εκατ. ευρώ φέτος και 56,3 εκατ. το 2016.
·       Αύξηση φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 ευρώ σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
·       Το επιτόκιο αυξάνεται στο 5% (από 3%) για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
·       Αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς επέρχονται με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και προσφορών, μέτρα απελευθέρωσης για την πώληση του γάλακτος και του ψωμιού.
·       Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων- προσφορών. Δηλαδή η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από την Πολιτεία.
·       Στην πώληση του ψωμιού αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις, ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας «αρτοποιείου».
·       Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ο  καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης και με αυτό τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες !!!
·       Μέτρα για τη διασφάλιση των τραπεζών προβλέπει η νέα μνημονιακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και θεσμών. Η συμφωνία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών και αυξανόμενων ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
·       Αποθεματικό ασφαλείας ύψους έως 25 δισ. ευρώ προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης των μη βιώσιμων τραπεζών.
Μία είναι η λέξη που εκφράζει τα συναισθήματα μου για το 3ο μνημόνιο – έκτρωμα - τερατούργημα που οδηγείται προς ψήφιση  από την Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα.
Απογοήτευση. Αυτός δεν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, είναι μία ταπεινωτική παράδοση άνευ όρων στους δανειστές, ένα πέρασμα κάτω από καυδιανά δίκρανα.
Το νέο μνημόνιο, που ψηφίζει η βουλή, δεν θα είναι παρά η ταφόπλακα του μνήματος της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας και οι επιπτώσεις που αυτό στη ζωή των πολιτών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όλων εκείνων που επλήγησαν όσα χρόνια εφαρμόζονται τα μνημόνια , θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Όλα αυτά περισσότερο θυμίζουν έναν ιστό της αράχνης που υφαίνεται προσεκτικά για να μας... αγκαλιάσει από όλες τις πλευρές.
Όλα αυτά και η Κυβέρνηση, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ,  μας   κλείνει  το αριστερό μάτι πονηρά με νόημα και μας  πυροβολεί με το δεξί χέρι με το όπλο εξόντωσης,  το 3ο μνημόνιο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου