Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Όλα εκποιούνται…Στο σφυρί ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ

Όλα εκποιούνται…


Στο σφυρί ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ

Άμεσα προωθείται  η μελέτη της ESCHADA για εκποίηση έκτασης στο Βαρθολομιό.

Το πλάνο για τις 27 άμεσες αποκρατικοποιήσεις

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην έδωσε στη δημοσιότητα καμία σχετική λίστα αλλά κατά την διαδικασία της έγκρισης του Μνημονίου από την Ολλανδική Βουλή ο Γερούν Ντάισεμπλουμ κατέθεσε έγγραφο με 55 δράσεις ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να εκτελέσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αστέρας, Ελληνικό, Κασσιώπη, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Αεροδρόμια, μαρίνες, αλλά και άλλες περίεργες διατάξεις βρίσκονται στα μικρά γράμματα της Συμφωνίας.
Μπαράζ, εκατοντάδων κυριολεκτικά, ενεργειών της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την άμεση ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπάρχον Ταμείο, προβλέπει το σχέδιο Asset Development Plan που ψηφίστηκε από 222 (!) βουλευτές μαζί με το νέο μνημόνιο από την Βουλή.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εγκρίνει από τις 30 Ιουλίου το εν λόγω σχέδιο, ενώ σύμφωνα με το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όλο το σχέδιο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2014 και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να προχωρήσουν οι τρέχοντες και οι νέοι διαγωνισμοί και να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές σε όσους έχουν κατοχυρωθεί προτιμητέοι "επενδυτές".

Στο Asset Development Plan, αναφέρεται η άμεσα προώθηση μελέτης της ESCHADA για εκποίηση έκτασης στο Βαρθολομιό. Πιθανότατα πρόκειται για έκταση 950.000 τ.μ. (με ΑΒΚ 119), στην περιοχή "Θίννες" Βαρθολομιού, που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο Asset Development Plan, που αποτελεί παράρτημα του νέου τρίτου μνημονίου, το οποίο ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή, περιγράφονται αναλυτικά ενέργειες και εκκρεμότητες για την εκποίηση των παρακάτω περιουσιακών στοιχείων και με την ακόλουθη σειρά: Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco, Αερολιμήν Αθηνών, Ποσείδι Χαλκιδικής, Κέντρο ιππασίας Μαρκόπουλου, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων (σειρές ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV) μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ άλλα ακίνητα και το σχέδιο τιτλοποίησης ή ανάλογης εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου ακινήτων.
Πώληση μεταξύ άλλων μειοψηφικών πακέτων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ και πλειοψηφικών πακέτων του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για το κλείσιμο της συναλλαγής σε Ελληνικό, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και προώθηση δεκάδων ακόμα σχεδίων αξιοποίησης για 27 συνολικά πακέτα περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει το Asset Development Plan (ADP) του Ταμείου που προσαρτήθηκε στο νέο Μνημόνιο και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.
Και ενώ τα επόμενα βήματα για διαγωνισμούς όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι γνωστά για πολλά άλλα assets αποκαλύπτονται λεπτομέρειες αλλά και υποχρεώσεις των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων καθ’ όλα άγνωστες. Και αυτό διότι το εν λόγω σχέδιο ADP αν και αποτελεί παράρτημα του Μνημονίου κρατήθηκε μακριά από κάθε δημοσιότητα.

Μοντέλο πώλησης

Πρώτο στη λίστα του ADP -που εμφανώς είναι ιεραρχημένη τόσο χρονολογικά όσο και αξιολογικά, βρίσκεται το Ελληνικό και ακολουθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ μεταξύ των άλλων μεγάλων αξιοποιήσεων προτάσσονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμήν Αθηνών, μαρίνες, Εγνατία, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται μέχρι τον Νοέμβριο να αποφασιστεί μοντέλο πώλησης του 35% που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στα Ελληνικά Πετρέλαια είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Επίσης προβλέπεται έως τα τέλη Οκτωβρίου να έχει αποφασιστεί το ποσοστό του ΟΤΕ που ελέγχει ακόμα το Δημόσιο και θα περάσει (10% μαζί με το ΙΚΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να αξιοποιηθεί ενδεχομένως μέσω πώλησης στην Deutsche Telekom. Στο εν λόγω σχέδιο υπάρχει ακόμα η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ (μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού) σε απροσδιόριστη όμως ημερομηνία. Περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και η υιοθέτηση στρατηγικής μετά από εισηγήσεις συμβούλων του Ταμείου για τη διαδικασία αξιοποίησης του ΑΔΜΗΕ όπως και το άνοιγμα της αγοράς λιανικής έως τα τέλη του 2016. Ακόμα στο Asset Development Plan γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ώστε να επιστρέψουν σε κερδοφορία και να υπολογιστούν οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες αλλά όχι για πώληση αν και αναφέρεται πως θα ληφθούν αποφάσεις για τη στρατηγική αξιοποίησης μετά και την εισήγηση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (PWC και Lazard).
Για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προβλέπονται υποβολές δεσμευτικών προσφορών τον Νοέμβριο για τον Πειραιά (αν και νεότερη απόφαση ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης τις μετέφερε τον Οκτώβριο) και Φεβρουάριο για τη Θεσσαλονίκη με τάχιστο κλείσιμο («criitical» αναφέρεται χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη υποχρέωση) των συμβάσεων παραχώρησης από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών όπως και άμεση προώθηση του προεδρικού διατάγματος για την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ προβλέπεται επίσης να πουληθούν κατά 100% με δεσμευτικές προσφορές τον Δεκέμβριο αλλά με πολλές υπουργικές και άλλες αποφάσεις και ενέργειες να πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.
Προβλέπεται επίσης η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» η οποία και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και να γίνει επίσης επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αποφασίστηκε η πρόσληψη νέων συμβούλων εντός Σεπτεμβρίου και η προώθηση της κοινής υπουργικής απόφασης για την πολιτική διοδίων όπως και η παροχή στήριξης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση χρηματοδοτήσεων της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε.

Για τον ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνεται το σενάριο να αποκτήσει η Socar το 49% των μετοχών και όχι το 66% που προέβλεπε ο διαγωνισμός και να μεταβιβαστεί το υπόλοιπο 17% είτε στο ελληνικό Δημόσιο είτε σε τρίτο επενδυτή, ενώ εκκρεμεί η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Στο Asset Development Plan αναφέρονται 7 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν από άμεσα (asap) και έως και τον Δεκέμβριο φέτος στο πλαίσιο της συμβατικής δέσμευσης με τη LAMDΑ Development όπως προχωρήσουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ στην έκδοση άδειας Καζίνο, να εκκενώσουν την έκταση και να μεταφέρουν υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί, να συστήσουν ειδική υπηρεσίας που θα αναλάβει να προχωρήσει την κατασκευή των δημοσίων δικτύων, να διορίσουν ειδικό συντονιστή για να συντονίσει όλα τα αρμόδια υπουργεία φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται και να κλείσουν το θέμα του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).
Στον Αστέρα ως νέα ημερομηνία για το κλείσιμο της συναλλαγής προσδιορίζεται ο Ιούνιος και ως εκκρεμότητα η ολοκλήρωση του νέου ΕΣΧΑΔΑ μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του προηγουμένου. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία αραβικών και άλλων συμφερόντων που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής με 400 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα.

Τιτλοποίηση ακινήτων

Για το θέμα της τιτλοποίησης ακινήτων προσδιορίζεται ως περίοδος πρώτης πιλοτικής προσπάθειας το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2016 αλλά εκκρεμεί ώς τότε η απόφαση για το αν θα προχωρήσει το project αξιοποίησης διαφόρων ακινήτων (που μένει να προσδιοριστούν αλλά και, για κάποια, να μεταβιβαστούν στο Ταμείο) ως όχημα ειδικού σκοπού (SPV) ή ως απλή τιτλοποίηση (ομολογιακή έκδοση με εξασφάλιση έσοδα από την εκμετάλλευση). Επίσης ως εκκρεμότητα αναφέρεται η οριστικοποίηση της διαβούλευσης με την ΕΛΣΤΑΤ για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί ώστε να μην υπολογίζεται στο χρέος το προϊόν της τιτλοποίησης. Τα επόμενα μετά το πιλοτικό πακέτα τιτλοποιήσεων προσδιορίζονται για το 2ο εξάμηνο του 2016 και το 2017. Ακόμα στο ADP προβλέπεται η επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών πώλησης ακινήτων από τις 24 Νοεμβρίου με υποβολή προσφορών για ακίνητα σε Ρόδο, Αργος, Ναύπλιο και αλλού. Για την έκταση Αφάντου στη Ρόδο δίνεται ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής η 31η Δεκεμβρίου 2015 υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ.
Εκτός από την παραχώρηση των αεροδρομίων στην γερμανική εταιρία η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται και σε άλλες αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην παραχώρηση του Αστέρα στην Jarmyn μέχρι το τέλος του χρόνου.
Εντυπωσιακό στοιχείο του πίνακα που ακολουεί αποτελεί το επιτακτικό ύφος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες όπως θέλει ο παραχωρησιούχος ή θα ξεπεράσει τα προβλήματα που βάζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Φυσικά η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει και νόμους του ελληνικού κράτους με το σκεπτικό ότι παρεμποδίζουν τον κεντρικό σχεδιασμό της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που το κουαρτέτο μιλάει για την ανάγκη συλλογής εσόδων και την εξισορρόπηση των βαρών μεταξύ των κοινωνικών ομάδων απαιτεί μια σειρά από δράσεις που κάνουν ακριβώς το αντίθετο: Έτσι π.χ. η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται από τον Οκτώβρη να επιτρέπει στα γιοτ να έχουν σημαία ξένης χώρας για πάνω από 12 μήνες.
Τέλος το πιο συγκλονιστικό στοιχείο της λίστας είναι οι απαλλαγές που προσφέρονται στους παραχωρησιούχους. Έτσι για παράδειγμα με νομοθετική διάταξη η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί να ζητάει τέλη χρήσης των υπηρεσιών που θα προσφέρει σε αυτούς που αγόρασαν την ελληνική περιουσία, ενώ αντίστοιχες διατάξεις θα τους απαλλάσσουν και από άλλα ενοχλητικούς φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ. Φυσικά όποτε σε κάποια ιδιωτικοποίηση προκύπτουν κοστοβόρα προσχώματα το λογαριασμό αναλαμβάνει πάντα να πληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ... Έτσι ήταν πάντα οι έλληνες... φιλόξενοι.
Στο Asset Development Plan, που αποτελεί παράρτημα του νέου τρίτου μνημονίου, το οποίο ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή, περιγράφονται αναλυτικά ενέργειες και εκκρεμότητες για την εκποίηση των παρακάτω περιουσιακών στοιχείων και με την ακόλουθη σειρά: Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco, Αερολιμήν Αθηνών, Ποσείδι Χαλκιδικής, Κέντρο ιππασίας Μαρκόπουλου, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων (σειρές ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV) μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ άλλα ακίνητα και το σχέδιο τιτλοποίησης ή ανάλογης εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου ακινήτων.
Για το Ελληνικό όπου έχει "αναδειχθεί" αγοραστής η Lamda Development αναφέρεται μεταξύ άλλων η υποχρέωση έκδοσης άδειας καζίνο, εκκένωσης της έκτασης και πλήθος διοικητικών και άλλων πράξεων από τις αρμόδιες αρχές. Ως καταληκτική ημερομηνία για να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα αναφέρεται η συμβατική υποχρέωση της 14ης Νοεμβρίου του 2016.
Για τα περιφερειακά αεροδρόμια -όπου έχει επικρατήσει η Fraport- προβλέπεται η εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να υπογράψει τη σύμβαση  το ΤΑΙΠΕΔ (κάτι το οποίο έγινε τη Δευτέρα αλλά όπως προκύπτει υπάρχει εμπλοκή με τους Γερμανούς να δηλώνουν πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται). Το χρονοδιάγραμμα πάντως στο Asset Development Plan προβλέπει παράδοσή τους τον Μάρτιο του 2016.
Για τους ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco (που βρίσκονται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία) προβλέπεται η ολοκλήρωση των διαγωνισμών και η ψήφιση των συμβάσεων από την Βουλή τον Φεβρουάριο του 2016 για τον Πειραιά και τον Ιούνιο για τη Θεσσαλονίκη και δεσμευτικές προσφορές τον Δεκέμβριο για τα σιδηροδρομικά assets. Για τον Αστέρα αναμένεται ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού με νέο ΕΣΧΑΔΑ έως τα μέσα του 2016 και για την Αφάντου έως τα τέλη του 2015 (με αναθεωρημένο ΕΣΧΑΔΑ).
Για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται η διαβούλευση με την Κομισιόν και την Socar για την διευθέτηση της υπόθεσης.
Για το ποσοστό του 30% στον αερολιμένα Αθηνών προκήρυξη διαγωνισμού έως τον Δεκέμβριο φέτος και εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τον Φεβρουάριο με παράταση της σύμβασης παραχώρησης .
Το Ποσείδι προβλέπεται να κλείσει μέχρι το Δεκέμβριο με έγκριση μέχρι τότε του ΕΣΧΑΔΑ.
Ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο προβλέπεται να έχει κλείσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Οι επόμενες ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων θα πρέπει να έχουν βγει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Για τις Μαρίνες ειδικά του Αλίμου αλλά και της Χίου και των άλλων υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η πρόσληψη νέων συμβούλων έως τα τέλη του 2015 και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών. Ειδικά για την Πύλο όπου τρέχει διαγωνισμός με δυο υποψηφίους θα ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές έως τον Δεκέμβριο του 2015.
Για την Εγνατία οδό το ΤΑΙΠΕΔ θα προσλάβει νέους συμβούλους εντός Σεπτεμβρίου ενώ πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως υπουργική απόφαση για τα διόδια έως τον Νοέμβριο αλλά και άλλα όπως η αναδιάρθρωση της ομολογιακής χρηματοδότησης που έχει λάβει η εταιρεία στο παρελθόν.
Για τα ΕΛΠΕ προβλέπεται εντός Νοέμβριου 2015 διαβούλευση και απόφαση επί των εισηγήσεων των συμβούλων για την πώληση του 35% είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε με διαδικασία επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.
Για τον ΟΤΕ προβλέπεται η μεταφορά μετοχών που ελέγχει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ (συνολικά το δημόσιο ελέγχει άμεσα και έμμεσα άλλο 10%) μετά από συμφωνία με την Deutsche Telekom που ελέγχει το 40% στα πλαίσια της συμφωνίας μετόχων που έχει με το δημόσιο από το 2008.
Για τη ΔΕΗ αναφέρεται η πώληση του 17% εντός του 2016 και αποφάσεις για την ευρύτερη στρατηγική έως τα τέλη του 2016.
Προβλέπεται επίσης πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται όμως.
Ακόμα προβλέπεται νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ με επανεξέταση των εναλλακτικών επιλογών, επίσης χωρίς συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, και αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ μετά από την εξέταση του στρατηγικού πλάνου που θα παρουσιάσει ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.
Πρέπει να σημειωθεί πως στο νέο μνημόνιο προβλέπεται μεν η ίδρυση του λεγόμενου "νέου Ταμείου των 50 δις" πλην όμως προβλέπεται και η υλοποίηση του συνόλου του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ όπως αυτό αποφασίστηκε και περιγράφεται στο Asset Development Plan.
Με δεδομένο λοιπόν ότι το νέο Ταμείο δεν αναμένεται από τις μνημονιακές προθεσμίες να λειτουργήσει πριν το 2016 και ότι η έμφαση σε αυτό είναι στις μετοχές των τραπεζών συνάγεται πως το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει προσώρας και μεσοπρόθεσμα το βασικό εργαλείο για την πώληση της περιουσίας του δημοσίου.
Αναλυτικά η λίστα :

Ελληνικό Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων
Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
1
ΤΑΙΠΕΔ
Έκθεση για τον φάκελο ιδιοκτησίας
ΥΠΟΙΚ / Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας
Σεπτέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Παράδοση έκθεσης με όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ (συμπεριλαμβανομένων και όλων των υπουργείων και οργανισμών)

2
ΤΑΙΠΕΔ
Πλήρη λειτουργική κεντρική δοιίκηση (που θα εγκρισθεί από την ESCHADA) και Διατήρηση του νομικού πλαισίου για την Eschada, χωρίς αλλαγές
ΥΠΟΙΚ / ΥΠΑΠΕ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Διορισμός των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβούλιου για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας ώστε να γίνει πλήρως λειτουργική.Ο διορισμός πρέπει να είναι άμεσως για αρκετές υποθέσεις:
  • Για την έγκριση της μελέτης για την Κασσιόπη και την κατάθεση γνωμάτευσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Οικονομικών προκειμένου να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση έγκρισης.
  • Την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας ESCHADA στην Αφάντου για την αλλαγή χρήσης της περιοχής και την επαναπροώθησή της για έγκριση από το ΣτΕ.
  • Να προωθηθούν οι μελέτες ESCHADA για τα: Βαρθολομιο, Πόρτο Χέλι, Σαμπαριζα, Καρτερός, Μαρκόπουλος, Ποδείδι.
  • Να δημιουργηθεί νέο σχέδιο ESCHADA για τον Αστέρα Βουλιαγμένης που να εναρμονίζεται με τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τον επιλεγμένο επενδυτή.

3
ΤΑΙΠΕΔ
Μεταφορά 45 εναπομείναντων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από την προηγούμενη μεταφορά περίπου 1000 ακινήτων
ΥΠΑΑΤ (μαζί με το ΥΠΟΙΚ)
Σεπτέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: 930 στοιχεία μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με 5 JMDs (ΦΕΚ Β 1020/25-4-2013, ΦΕΚ B2883/14-11-2013, ΦΕΚ 3025/28-11-2013, ΦΕΚ B 571/7-3-2014, ΦΕΚ B 2001/22-7-2014). Πρέπει να μεταφαρθούν επιπλέον 45 ακίνητα (τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για τα 18 ακίνητα και τα δικαιώματα διαχείρισης για άλλα 27)

4
ΑΣΤΕΡΑΣ
Οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης
ΥΠΟΙΚ (μεζί με υπουργείο Τουρισμού)
Δεκέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Μετά από θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξεως για την αντιμετώπιση των νομικών εμποδίων που απαγορεύουν τη μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εισηγμένης εταιρείας Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης με τον
Προτιμητέο πλειοδότη, καθώς και για την επέκταση των ειδικών δικαιωμάτων για την παραλία και την ακτογραμμή ο προτιμώμενος πλειοδότης (ανάλογα με την επιτυχή ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαβουλεύσεων με το ανακηρυχθεί μειοδότης σχετικά με την προτεινόμενη ESCHADA)

5
ΚΑΣΣΙΩΠΗ
Έγκριση της Μελέτης Πειβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτή
Υπουργείο Τουρισμού
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Διορισμός των μελών της επιτροπής για τις Μαρίνες (τουριστικοί λιμένες) η οποία θα γνωματεύσουν για την τοποθεσία των μαρίνων

6
ΚΑΣΣΙΩΠΗ
Μετεγκατάσταση της ναυτικής βάσης
ΥΠΟΙΚ / Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Σεπτέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Εγγραφή του σχετικού ποσού στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ετοιμάζεται από τον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή των δημοπρασιών που έχει συναφθεί από το λιμάνι και το λιμνικό για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού φυλάκιο. Το τελικό κόστος θα βαρύνει το ΤΑΙΠΕΔ

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
7
Ιδιοκτησία στη Ρώμη
Το Υπουργείο Οικονομικών (ή του Αναπληρωτή Υπουργού) οφείλει να δώσει την αρμοδιότητα στους σύμβουλους του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλλουν έγγραφα στο δήμο της Ρώμης και του ιταλικού κτηματολογίου για την οριοθέτηση της ελληνικής ιδιοκτησίας και τη μεταφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Υπογραφή του αντιπροσώπου που επιτρέπει στους Τεχνικούς Συμβούλους στη Ρώμη να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή της χρήσης του ακινήτου από το γραφείο της Ρώμης και να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του ακινήτου από την Ελληνική Δημοκρατία και το ιταλικό
κτηματολόγιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

8
Ιδιοκτησία στη Νέα Υόρκη
Το Υπουργείο Οικονομικών (ή του Αναπληρωτή Υπουργού) οφείλει να δώσει την αρμοδιότητα στους σύμβουλους του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλλουν έγγραφα για την οριοθέτηση της ελληνικής ιδιοκτησίας και τη μεταφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Υπογραφή του αντιπροσώπου για τη έγκριση της μεταβίβασης του ακινήτου στη Νέα Υόρκη από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ

9
Ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών
Ολοκλήρωση της μεταφοράς για την πώληση ιδιοκτησιών στην περιοχή της Πλάκας
ΥΠΠΟ (μεζί με ΥΠΟΙΚ / Περιφεριακός Διευθυντής Δημόσιας Περιουσίας Αττικής)
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: α) έκδοση της διοικητικής πράξης που αφορά την άδεια για τη μεταφορά των ακινήτων της Πλάκας στο ΤΑΙΠΕΔ - β) έκδοση των πρωτοκόλλων διοικητικής έξωσης για τους παράναμους χρήστες των ακινήτων.

10
Ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών
Ολοκλήρωση της μεταφοράς για την πώληση ιδιοκτησιών στην περιοχή της Φλώρινας
Υπουργείο Παιδείας (Μαζί με ΥΠΟΙΚ)
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: α) Η διοίκηση θα επιδιώξει να λύσει το θέμα της ιδιοκτησίας που έχει προκύψει (πράξη ανταλλαγής ενός τμήματος του ακινήτου, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ιδιοκτήτη) - β) θα γίνει απομάκρυνση του εκπαιδευτικού υλικού, ώστε η ιδιοκτησία να παραδοθεί κενή

11
ΔΕΣΦΑ
Τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών (ΦΕΚ Β 464 / 19.04.2010), ώστε να είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η Άδεια Λειτουργία της ΔΕΣΦΑ εν όψει της μεταβίβασης των μετοχών της στην SOCAR και πριν από την εν λόγω μεταβίβαση
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μετά από την έγκριση της συναλλαγής
Απαραίτητες ενέργειες: Τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών (ΦΕΚ Β 464 / 19.04.2010)

12
ΔΕΣΦΑ
Η ΔΕΣΦΑ διαθέτει μια σειρά από ακίνητα κοντά στις παραμεθόριες περιοχές και μετά από τη νομοθετική τροποποίηση του Ν 1892/1990, απαιτείται πλέον ειδική υπουργική απόφαση προκειμένου να καταστεί δυνατή να μεταφερθούν στην SOCAR τα δικαιωμάτα ιδιοκτησίας επί των ακινήτων αυτών
Υπουργείο Άμυνας
Μετά από την έγκριση της συναλλαγής
Απαραίτητες ενέργειες: α) Υπουργική απόφαση βάσει του νόμου 1892/1990 - β) να μην τροποποιήσει το νόμο 1892/1990

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
13
ΕΓΝΑΤΙΑ
Το ΔΣ της Εγνατίας να παραδώσει σύντομα την επίσημη απόφαση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 6686 / 11.14.2014 με ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα που θα εξασφαλίσει την κατασκευή όλων των Σταθμών Διοδίων το ταχύτερο δυνατό με βάση χρονοδιάγραμμα που θα γίνει αποδεκτό από το Ταμείο.
Εγνατία Οδός Α.Ε.
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: - Επίσημη απόφαση από το Δ.Σ.- Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ΚΥΑ

14
ΕΓΝΑΤΙΑ
Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Εγνατία Οδό ΑΕ να θεσπίσει αποδεκτούς όρους για την αναδιαρθρωση του χρέους της εταιρίας στο οποίο θα συμφωνεί η Τράπεζα Πειραιώς.
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων
ΑΜΕΣΑ

15
ΕΓΝΑΤΙΑ
Το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείου Οικονομικών θα προσδιορίσουν (σε μορφή που συμφωνήθηκε με
το ΤΑΙΠΕΔ) σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων για όλους τους σταθμούς διοδίων του Αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων (συμπεριλαμβανομένων και των νέων σταθμών που κατασκευάζονται σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6686/2014).
ΥΠΟΙΚ (μαζί με Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και δικτύων)
Νοέμβριος 2015

15
ΕΓΝΑΤΙΑ
Η Ελλάδα θα γνωστοποιήσει τη λύση που συμφωνήθηκε με τη ΓΔ Ανταγωνισμού για τη δημιουργία των διοδίων για τους δύο συγχρηματοδοτούμενους κάθετους άξονες, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη κρατική ενίσχυση
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (μαζί με Υπουργείο Οικονομικών)
ΑΜΕΣΑ

16
ΕΓΝΑΤΙΑ
Η Ελλάδα θα αναπτύξει μια μελέτη που απαιτείται για την υποβολή και την αδειοδότηση από τη ΓΔ για την τιμολόγησης των διοδίων που θα εφαρμοστούν στον αυτοκινητόδρομο και των κάθετων αξόνων της
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
ΑΜΕΣΑ

17
ΕΓΝΑΤΙΑ
Η Εγνατία Οδός ΑΕ θα δημιουργήσει ενημερωμένο μοντέλο κυκλοφορίας για τον αυτοκινητόδρομο και τους
κάθετους άξονες
Εγνατία Οδός Α.Ε.
Σεπτέμβριος 2015

18
ΕΓΝΑΤΙΑ
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σύμφωνα με τη ΓΔ Ανταγωνισμού και τη ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής τα δύο συγχρηματοδοτούμενα έργα κάθετων αξόνων υπό κατασκευή
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
ΑΜΕΣΑ

19
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ
Η Διυπουργική για έγκριση είτε με ΣΔΙΤ ή, μια διαδικασία SLA για την παροχή της τη συντήρησης των σιδηροδρομικών υποδομών από τους εν λόγω τρίτους παρόχους υπηρεσιών
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο θα αποφασίσει σχετικά με το μοντέλο (ΣΔΙΤ ή SLA). Ο ΟΣΕ για την έναρξη του διαγωνισμού για τους σιδηροδρόμους και τη συντήρηση των υποδομών σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΔΥ και να ελέγξει τη σύμβαση.

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
20
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ
Υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Eurofima για το σιδηροδρομικό υλικό που αποκτήθηκε από τον ΟΣΕ με τη χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού υλικού
ΥΠΟΙΚ (μαζί με Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο θα αποφασίσει σχετικά με το μοντέλο (ΣΔΙΤ ή SLA). Ο ΟΣΕ για την έναρξη του διαγωνισμού για τους σιδηροδρόμους και τη συντήρηση των υποδομών σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΔΥ και να ελέγξει τη σύμβαση.

21
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ
Αποτίμηση του τροχαίου υλικού που δεν είναι σε χρήση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
Σεπτέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Η ΓΑΙΑΟΣΕ να διορίσει τεχνικό σύμβουλο.

22
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ
Σύμβαση PSO
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (μαζί με ΤΡΑΙΝΟΣΕ)
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Η Ελλάδα να στείλει ΥΔΥ του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έγκριση. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την ΥΔΥ από τη Μεικτή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

23
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ
Συντήρηση του τροχαίου υλικού σε ψυκτική αποθήκη
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
Νοέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Η ΓΑΙΟΣΕ θα υποβάλλει προσφορά συντήρησης

24
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ
Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέψετε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποθέματα μετρητών ύψους € 40.000.000
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ

26
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ένας συντονιστής θα οριστεί, με απόφαση του Πρωθυπουργού, για την εφαρμογή του έργου σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το Γραφείο Ελληνικού και την Ελληνικό Α.Ε., για το συντονισμό όλων των κυβερνητικών προσπάθειων με τα υπουργεία για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των προϋποθέσεωνμ μέχρι το οικονομικό κλείσιμο (Νοέμβριος 2016)
Γραφείο Πρωθυπουργού
ΑΜΕΣΑ

26
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τους υπάρχοντες χρήστες με την βοήθεια της Γενικής Γραμματείας
ΥΠΟΙΚ / Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας
ΑΜΕΣΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: 1. Περιφέρεια Αττικής - ΚΤΕΟ 2. Υπουργείο Παιδείας - Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών - 3. Υπουργείο Μεταφορών - Πολιτική Υπηρεσία Αεροπορίας και ΕΘΕΛ

26
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Καθαρισμός της περιοχής από άλλους δημόσιους οργανισμούς (προϋπόθεση για την οικονομική κλείσιμο)
ΥΠΟΙΚ / Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας
Μάρτιος 2016
Εμπλεκόμενοι φορείς: Δήμος Ελληνικού - Δημόσιες υπηρεσίες

27
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Διευκόλυνση της επανεξέτασης και έγκρισης του Σχεδίου Επενδυτικής Ανάπτυξης
ΥΠΟΙΚ (μαζί με Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Δεκέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Σύσταση και σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα συμβουλεύουν και θα διαβουλεύεται με τους αρμόδιους υπουργούς των Οικονομικών και της παραγωγικότητας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε σχέση με το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Αγοραστή (άρθρο 2 παρ. 5 του νόμου 4062/2012)

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
28
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Διευκόλυνση της επανεξέτασης και έγκρισης του Σχεδίου Επενδυτικής Ανάπτυξης
ΥΠΟΙΚ (μαζί με Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Δεκέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Σχέδιο μιας ρυθμιστικής εγκυκλίου που θα ορίζει τον ρόλο και την εντολή της προαναφερθείσας Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα προσδιορίζει τα ζητήματα και τα θέματα για τα οποία το εν λόγω σώμα θα δώσει τις συμβουλές της

29
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Λειτουργεία του γραφείου Ελληνικού
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Διορισμός του επικεφαλής του γραφείου του Ελληνικού, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί

30
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Άδεια για λειτουργία καζίνο στο Ελληνικό (προϋπόθεση για το οικονομικό κλείσιμο)
ΕΕΕΠ (Μαζί με ΥΠΟΙΚ)
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Αναθεώρηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση αδειών καζίνο στην Περιφέρειας Αττικής

30
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Άδεια για λειτουργία καζίνο στο Ελληνικό (προϋπόθεση για το οικονομικό κλείσιμο)
ΥΠΟΙΚ (μαζί με ΕΕΕΠ)
Ιούνιος 2016
Απαραίτητες ενέργειες: Διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση της απαραίτητης άδειας λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό

31
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Αναγνώριση του αρχαιολογικού χώρου στις ακτές του Ελληνικού
Υπουργείο Πολιτισμού
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και το διάταγμα πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Πολιτισμού

32
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Διαχείριση των κοινών χώρων εντός της περιοχής (προϋπόθεση για το οικονομικό κλείσιμο)
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Δεκέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Έναρξη ισχύος της νομοθετικής πράξης για την ίδρυση οργάνου με εξουσίες για τη διαχείριση και τη λειτουργία όλων των χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού στους κοινής χρήσης χώρους εντός της περιοχής του Ελληνικού και την αποκλειστική συλλογή και τη διαχείριση των τυχόν
αμοιβαίων καθήκοντων ή άλλων παρόμοιων επιβαρύνσεων.

33
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Μετατόπιση του λιμανιού και του Λιμενικού από την περιοχή (προϋπόθεση για το οικονομικό κλείσιμο)
ΥΠΟΙΚ / Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Εγγραφή του σχετικού ποσού στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που προορίζεται από το Γενικό Λογιστικό Γραφείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή των δημοπρασιών που έχουν συναφθεί από το λιμένα και το λιμενικό για την μετεγκατάσταση της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Το εν λόγω κόστος θα βαρύνει το ΤΑΙΠΕΔ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής.

34
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Πρόσβαση στα αεροδρόμια για τους επενδυτές
Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων / Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Έγγραφη άδεια εισόδου από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην ομάδα των ειδικά εξουσιοδοτημένων επενδυτών για πρόσβαση στα αεροδρόμια για τις επισκέψεις στο χώρο του Ελληνικού

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
35
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Κοινή Υπουργική Απόφαση
Υπουργικό Συμβούλιο
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΠΥΣ) για την έγκριση της παραχώρησης βάσει της συμφωνίες και την έγκριση για την συν-υπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς της συμβάσεως παραχώρησης.

36
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ιανουάριος 2016
Απαραίτητες ενέργειες: Η επικύρωση θα γίνει μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Παραχώρησης και την τήρηση των εν αναμονή προσαρτημάτων και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων..

37
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Παράδοση των αεροδρομίων στον παραχωρησιούχο από την ΥΠΑ
Ελληνική Υπηρεσια Πολιτικής Αεροπορίας
Μάρτιος 2016

38
ΟΛΠ, ΟΛΘ
Οριστικοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης
Υπουργείο Ναυτιλίας & ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Οικονομικών θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ με βάση
το πλαίσιο που έχει ήδη συμφωνηθεί και το έγγραφο που έχει δοθεί στους επενδυτές τον Δεκεμβρίο του 2014. Το ισοδύναμο έγγραφο για ΟΛΘ θα βασίζεται στο σχέδιο του ΟΛΠ.

39
ΟΛΠ, ΟΛΘ
Ρυθμιστική αρχή του λιμένα
Υπουργείο Ναυτιλίας
Οκτώβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Στελέχωση της ρυθμιστικής αρχής λιμένων και έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων. - Αφήστε τη ρυθμιστική αρχή να λειτουργήσει σωστά.

40
ΟΛΠ, ΟΛΘ
Ρυθμίσεις λιμένα
Υπουργείο Ναυτιλίας
Οκτώβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Προδιαγραφή / διαχωρισμός των διοικητικών και άλλων ευθυνών / αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον ΟΛΠ / ΟΛΘ και να μεταφερθούν στην Ελληνική Δημοκρατία / Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

41
Ε9
Το ΤΑΙΠΕΔ θα εξαιρεθεί από την υποχρέωση υποβολής Ε9 για την ιδιοκτησία του
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Οικονομικών θα προφεί στην έκδοση των σχετικών διατάξεων

42
ΜΑΡΙΝΕΣ
Διευκρίνιση / Εξαίρεση από την επιβολή ΕΝΦΙΑ στις συμφωνίες παραχώρησης
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Οικονομικών θα προφεί στην έκδοση των σχετικών διατάξεων

43
ΜΑΡΙΝΕΣ
Οριστικοποίηση της Περιβαλλοντικής μελέτης για την μαρίνα της Πύλου
Υπουργείο Πολιτισμού
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Πολιτισμού θα παρέχει τις πληρφορορίες και Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη ώστε να εκοδθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
43
ΜΑΡΙΝΕΣ
Οριστικοποίηση της Περιβαλλοντικής μελέτης για την μαρίνα της Πύλου
Υπουργείο Υποδομών, Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Τουρισμού
Σεπτέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Τουρισμού θα εκδόσουν περιβαλλοντική μελέτη για να την σχολιάσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

43
ΜΑΡΙΝΕΣ
Οριστικοποίηση της Περιβαλλοντικής μελέτης για την μαρίνα της Πύλου
Υπουργείο Υποδομών, Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Τουρισμού
Νοέμβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Τουρισμού θα εγκρίνουν την περιβαλλοντική μελέτη και θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

44
ΜΑΡΙΝΕΣ
Θέσπιση νομοθεσία πουθα επιτρέπει την χρήση ξένης σημαίας σε γιοτ για πάνω από 12 μήνες
Υπουργείο Τουρισμού
Οκτώβριος 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Τουρισμού θα εγκρίνουν την περιβαλλοντική μελέτη και θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

45
ΤΕΛΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Εξαίρεση των παραχωρησιούχων από υποχρέωση καταβολής τελών στις τοπικές αρχές για τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται.
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Τουρισμού θα εγκρίνουν την περιβαλλοντική μελέτη και θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

46
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥΣ
Στις συμφωνίες παραχώρησης που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το νομικό δικαίωμα να συμφωνήσει σχετικά με τους μηχανισμούς διαιτησίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια γενική διάταξη που θα ενσωματώνει αυτο το δικαίωμα στο ελληνικό δίκαιο.
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το υπουργείο Οικονομικών θα εκδόσει τις αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις.

47
ΟΔΙΕ
Κοινοβουλευτική έγκριση της Συμφωνίας Παραχώρησης
Ελληνικό Κοινοβούλιο (μαζί με ΥΠΟΙΚ)
ΑΜΕΣΑ

48
ΟΔΙΕ
Δημοσίευση του κανονισμού για τα δελτία αμοιβαίων στοιχημάτων από την Επιτροπή για την Εποπτεία και τον Ελέγχου των Τυχερών Παιχνιδιών
ΕΕΕΠ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Το προσχέδιο του κανονισμού έχει γραφτεί, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μένει μόνο να εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΕΕΠ και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

49
ΕΥΑΘ
Αναθεώρηση της ισχύουσας Σύμβασης Παραχώρησης
Γ.Γ. Νερού / ΕΓΥ (ΥΠΕΚΑ) / ΕΥΑΘ
Οκτώβριο 2015
Απαραίτητες ενέργειες: Εφαρμογή της αναθερωρημένης συμφωνίας παραχώρησης από την εταιρία και την Ελλάδα.

Νο.
Στοχείο
Θέμα
Αρμόδια αρχή
Κρίσιμη ημερομηνία
50
ΕΥΔΑΠ
Επιστροφή κεφαλαίου
ΥΠΟΙΚ / ΤΑΙΠΕΔ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Η Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ θα προκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει την κατανομή του έκτακτου μερίσματος / επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους

51
ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Υιοθέτηση νομοθετικής διάταξης που να προσδιορίζει ότι οι ΟΕΣ που ιδρύθηκαν από ΤΑΙΠΕΔ δεν υπόκεινται σε φορολογία ΕΝΦΙΑ για την περίοδο κατά την οποία το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο μοναδικός μέτοχος
και τη διευκρίνιση ότι τα έξοδα λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών ειδικού σκοπού (π.χ. το κόστος για επιστροφές στο ΓΕΜΗ)
μπορούν να καλυφθούν από το ΤΑΙΠΕΔ με παρακρατήση από τα έσοδα της πώλησης.
ΥΠΟΙΚ
ΑΜΕΣΑ
Απαραίτητες ενέργειες: Αυτή γίνεται επειδή το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει δικά του χρηματοδοτικά μέσα και δεν μπορεί να καλύψει το κόστος πολλών λειτουργικών εξόδων.

52
ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οποιαδήποτε προσπάθεια ή άλλων μέτρων με στόχο να υπονομεύσει ή να ακυρώσει το υπάρχον νομικό καθεστώςόσον αφορά το περιφερειακό σχεδιασμό της νομοθεσίας θα πρέπει να καταργηθεί (Νόμος 4269/2014 ΦΕΚ Α142 / 28-6-2014 και του νόμου 4280/2014 ΦΕΚ Α159 / 08.08.2014)
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΑΜΕΣΑ

53
ΟΤΕ
Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Deutsche Telekom AG οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα και με την τροποποίηση της συμφωνίας των μετόχων »(η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3676/2008)
ΥΠΟΙΚ / Γενική Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας
Σεπτέμβριος 2015

54
ΟΤΕ
Η Ελλάδα θα αποφασίσει για το ποσοστό των μετοχών που θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και αν χρειάζεται θα προχωρήσει σε διακανονισμό με το ΙΚΑ, σύμφωνα με την συμφωνιά της 4/3/2009
ΥΠΟΙΚ / Γενική Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας
Οκτώβριος 2015

55
ΟΤΕ
Μεταφορά των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ μέσα από απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής για τα Περιουσιακά στοιχεία της αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης
Διυπουργικής επιτροπής για τα Περιουσιακά στοιχεία της αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης
Οκτώβριος 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου