Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Στον αέρα έργα 38 εκ. Ευρώ στους Δήμους της Ηλείας λόγω αναστολής του προγράμματος «ΦιλόΔημος» … και οι Δήμαρχοι έπαθαν αφωνία


Στον αέρα έργα 38 εκ. Ευρώ στους Δήμους της Ηλείας λόγω αναστολής του προγράμματος «ΦιλόΔημος» … και οι Δήμαρχοι έπαθαν αφωνία



Ο  υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε  κατά τη Γεν. Συνέλευση της ΚΕΔΕ(τέλη Νοεμβρίου)  την κατάργηση του «ΦιλόΔημου»( χρηματοδοτικό Πρόγραμμα  μέσω του οποίου οι Δήμοι  καλύπτουν βασικές ανάγκες σε υποδομές)  και παρόλο ότι οι  Δήμοι της Ηλείας έχουν ενταγμένα έργα ύψους  38 εκ. Ευρώ, οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια, δεν μιλούν, δεν διαμαρτύρονται φοβούμενοι ότι θα δυσαρεστήσουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και δια της αφωνίας τους και του πολιτικού ραγιαδισμού τους πιστεύουν ότι  στο μέλλον με το νέο πρόγραμμα που κάποτε θα αντικαταστήσει το «ΦιλόΔημος» θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης…


Αντί οι Δήμαρχοι να διδάσκουν με την στάση τους ανεξαρτησία και ελευθερογνωμία, γίνονται παραδείγματα δουλικότητας, εξάρτησης και ραγιαδισμού.



Τυχόν απώλεια των έργων αυτών θα αποτελέσει  πλήγμα στην δράση των Δήμων, διότι στην συμπεριλαμβάνονται :
 Υποδομές ύδρευσης, Έργα Αποχέτευσης, Βελτιώσεις της αγροτικής οδοποιίας, Επισκευή, Συντηρήσεις  αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων, Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, Επισκευή και Συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών και Προμήθεια μηχανημάτων έργου.

Παράλληλα θα πλήξει (την έστω και μικρή)  δυνατότητα βελτίωσης  της ζωής των Δημοτών, την Παιδεία, την θωράκιση των Δήμων  από τις φυσικές καταστροφές και βέβαια την δυνατότητα επιχειρήσεις (εργοληπτικές κλπ) να ενεργοποιηθούν οικονομικά και Ηλείοι να βρουν θέσεις εργασίας.

Το Πρόγραμμα  «ΦιλόΔημος» έχει στην Ηλεία ενταγμένα έργα  38 εκ. Ευρώ, και αυτά κατανέμονται:

Ανά αντικείμενο:
Νομός Ηλείας Προϋπολογισμός Έργων: 37.631.338,14 €
Υλοποίηση  έργων και επενδύσεων : 2,70εκ
Ύδρευση  : 10,03εκ
Συντήρηση  σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων :814χιλ
Προμήθεια  μηχανήματων έργου : 1,55εκ
Δημοτικά  κτήρια : 1,14εκ
Αποχέτευση  :16,12εκ
Αναβάθμιση  παιδικών χάρων :1,61εκ
Αγροτική  οδοποιία : 3,66εκ

Ανά  Δήμο :
Δήμος Πύργου  Προϋπολογισμός Έργων: 4.024.943,41 €
Δήμος Ήλιδας Προϋπολογισμός Έργων: 6.950.767,10 €
Δήμος Πηνειού Προϋπολογισμός Έργων: 2.923.129,67 €
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Προϋπολογισμός Έργων: 9.336.183,96 €
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας Προϋπολογισμός Έργων: 8.139.874,00 €
Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Προϋπολογισμός Έργων: 4.279.133,00 €
Δήμος Ζαχάρως Προϋπολογισμός Έργων: 1.977.307,00 €

Το  πρόγραμμα εξελισσόταν   με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. Ευρώ και από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. Ευρώ…

Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι με τα ήδη ενταγμένα ή τα προς ένταξη έργα, καθώς και με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται και θα εντάσσονται τα έργα στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση κα όπως ασαφώς  διακηρύσσει η Κυβέρνηση…«Τα έργα του «Φιλόδημου» που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όσα δεν μπορούν να ενταχθούν θα τα εξετάσουμε προς υλοποίηση από το νέο πρόγραμμα».

Το θέμα που τίθεται είναι αν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηλείας θα σηκώσουν ανάστημα και θα διεκδικήσουν, αν θα ανταποκριθούν στο ρόλο και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Εκλογή τους…

Η Κυβέρνηση..

…και όπως πολύ σωστά αναφέρει μεταξύ αάλλων ο καλός Δημοσιογράφος
Γιώργος Σταματόπουλος  στο άρθρο «Ο αφέντης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
«  αδιαφορούν για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Μόνο τους μέλημα η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια τους [στην γκλάβα τους] και η εκμετάλλευση των πόρων κατά το δοκούν.
Σειρά λοιπόν του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος με μια διάταξη ιδρύει νέα Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλώς υπό την πλήρη εποπτεία του, προκαλώντας με αυτήν του την κίνηση μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση δρομολογημένων έργων.

Βιλαέτι τους λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υπό δημοκρατικές συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ομαλή αποκέντρωση των εξουσιών και τη συρρίκνωση της καρκινικής γραφειοκρατίας. Θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει το κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας …
…..
Ένας υπουργός λοιπόν αποφασίζει, διότι έτσι γουστάρει, ότι αυτός είναι ο αφέντης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και τα σκυλιά δεμένα.
Ε, τόσα χρόνια έξω από τον κρατικό κορβανά, τι να σου κάνουν οι άνθρωποι, επλήγησαν από σύνδρομα στέρησης και πέφτουν τώρα με τα μούτρα να φάνε ό,τι μπορούν, χωρίς ασφαλώς να νοιάζονται για το πόπολο ή για μια υγιή ανάπτυξη της χώρας και της παραγωγικότητας. Σιγά τώρα, μην ιδρώσει το αυτί τους στις οιμωγές των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της περιφέρειας.

Προβλέπονται μακρές ουρές δημάρχων έξω από το υπουργικό του γραφείο, να ζητιανεύουν ή και να ρουφιανεύουν τους ομοίους τους προκειμένου να πάρουν την έγκριση του υπουργού για το οποιοδήποτε έργο στον δήμο τους.
Αηδιαστικές εικόνες, «κανονικές» όμως για την πολιτική φιλοσοφία των κυβερνώντων.

Ζήτω λοιπόν η νεοδημοκρατική αριστεία και κανονικότητα, η δίκαιη κατανομή των πόρων και η αξιοκρατία. Ο κ. Θεοδωρικάκος το έπιασε αμέσως το νόημα της εξουσίας. Ακόμη ένα αστέρι στη διακυβέρνηση της χώρας, ακόμη ένας πολιτικός ανήρ της δημοκρατίας.»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου