Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Κορδαλής ( Τσούμο), ένα Πυργιωτόπουλο μεγάλο ταλέντο που έγινε σπουδαίος Ζωγράφος και όχι μόνο...


Δημήτρης Κορδαλής ( Τσούμο),
ένα Πυργιωτόπουλο μεγάλο ταλέντο που έγινε σπουδαίος Ζωγράφος και όχι μόνο ...


Ο Δημήτρης Κορδαλής μεγάλωσε στον Πύργο και είναι ζωγράφος και σκιτσογράφος.
Όπως «μιλά»/αυτοπαρουσιάζεται στο προσωπικό του Blog/ ΙΔΙΟΜΟΡΦΩΣΗ / IDIOMORPHOSIS  / https://idiomorphosis.blogspot.com/ (που αξίζει και πρέπει να το επισκεφτούμε !)
Καθώς στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο facebook   
-          
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΑΛΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
«Η ζωγραφική ποτέ δεν υπήρξε επιλογή για μένα. Από τότε που με θυμάμαι ζωγράφιζα. Τα ερεθίσματα, οι αναφορές και οι στοχεύσεις όλα αυτά τα χρόνια φυσικά αλλάζουν, διευρύνονται και επανερμηνευόνται.
Ως παιδί στον Πύργο Ηλείας χάζευα τον πατέρα μου, που ως πολιτικός μηχανικός την εποχή πριν τους υπολογιστές, καθόταν στο γραφείο του με τη λάμπα, τους ραπιντογράφους, τους χάρακες, τους διαβήτες και σχεδίαζε πάνω στο ριζόχαρτο σαν καλόγερος-αλχημιστής στο κελί του και τον ενθουσιασμό που ένιωθα όποτε πέρναγα έξω από το μικρό εργαστήριο ενός τοπικού ρεαλιστή ζωγράφου-αγιογράφου  πλημυρισμένο με καμβάδες, χρώματα και καβαλέτα.
Κατόπιν στην πορεία μου μαγεύτηκα από τις προϊστορικές βραχογραφίες και τα νεολιθικά τεχνουργήματα καθώς και του επαναπροσδιορισμού τους από τα νεωτερικά κινήματα των αρχών του εικοστού αιώνα όπως τον φωβισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό, ενώ με συναρπάζει η επαναστατική και κοινωνική διάσταση της δημιουργικότητας και της τέχνης όπως αποτυπώθηκε από τη Ρωσική πρωτοπορία  και μετέπειτα από τους σιτουασιονιστές. Δημιουργοί όπως ο Arshile Gorky, ο Roberto Matta, ο Wols, ο Joseph Beuys και ο Guy Debord αποτελούν σηματοδότες στην πορεία μου. Αλλά και πάλι μέχρι σήμερα, η κυρίαρχη ενόρμηση που με ωθεί κάθε φορά να ζωγραφίσω, είναι αυτή η πρωτόλεια χαρά που νιώθω κάθε φορά που ζωγραφίζω.
Στην ελληνική γλώσσα η λέξη ζωγραφίζω είναι μια σύνθετη λέξη από τα ρήματα ζω και γράφω. Αυτή η απλή ετυμολογία αποτελεί την αφετηρία  όσο αφορά την προσπάθεια μου (και γενικότερα θεωρώ την προσπάθεια κάθε δημιουργού) να βρω τον τόπο μου και τον τρόπο μου μέσα στο αχανές σημερινό καλλιτεχνικό σύμπαν.
Από νωρίς διαχώρισα το ζωγραφίζω από το εικονογραφώ, επιλέγοντας να μην αναπαριστώ με εικόνες στιγμιότυπα του ορατού αλλά να καταγράφω και να σημειώνω το δυσδιάκριτο και ασαφές του βάθους της ανθρώπινης υπόστασης εντός της κοινωνικής κατάστασης.   Παράλληλα με τη ζωγραφική με απασχολεί  η καλλιτεχνική θεωρία και πρακτική. Τα τελευταία 14 χρόνια αναπτύσσω και ερευνώ την έννοια της “ιδιομόρφωσης” όσο αφορά τον τρόπο που αναδύεται, εκδηλώνεται και εξελίσσεται η δημιουργικότητα στον άνθρωπο. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας δομούνται οι “ΠΡΑΞΕΙΣ” ως εφαρμοσμένη ποιητική μέθοδο δημιουργίας πράξεων και καταστάσεων “ιδομόρφωσης” σε δημόσιο χώρο, οι οποίες κινηματογραφούνται και φωτογραφίζονται.
   Αυτοδίδακτος ως επί το πλείστον, έχω παρακολουθήσει για δύο χρόνια τη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών “Ορνεράκης” στην Αθήνα.
Σήμερα ζω και εργάζομαι στην Αθήνα και προσπαθώ ζωγραφίζοντας (αλλά και με οποιοδήποτε άλλο μέσο) να δημιουργώ μια τέχνη βαθιά ανθρώπινη. Μία τέχνη που καμία μηχανή δε θα μπορεί να φτιάξει και πουθενά στη φύση δε θα μπορείς να αντικρίσεις.»

… Education:
1997-1998 ORNERAKIS center of applied arts, Athens, Greece
Exhibitions:
-1999 APOPEIRA, Latseio Municipal Hall, Pyrgos, Greece
-2007 IDIOMORPHOSIS, Villa Amalias social and political center, Athens, Greece
-2013 NOTES, Zaimi social and political center, Athens, Greece
-2013 NOTES, 18ano cultural center, Athens, Greece

..και κάνοντας ( ο ίδιος) μια …

  «
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

”το παρόν το ζω σαν το μέλλον που θέλω να ζήσω
και το μέλλον θέλω να το ζήσω σαν το παρελθόν
που θέλω να έχω ζήσει.”

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας οι δυσδιάκριτες και χωρίς σαφή όρια πρώτες ύλες στο εσωτερικό μας, συνδέονται σε έναν συγκεκριμένο τόπο, με έναν μοναδικό τρόπο, ώστε κατά την εξωτερίκευσή τους να μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσω των αισθήσεων από οποιονδήποτε άνθρωπο. Τα καινοφανή αυτά στοιχεία ως συσσωρεύσεις έργου, δημιουργίες, καλύπτουν όλο το εύρος των ανθρώπινων ενεργειών και δράσεων. Τη στιγμή που εξωτερικεύεται πλέον ένα τέτοιο υλικό, είναι και η συγκλονιστική πρώτη στιγμή που και ο ίδιος ο άνθρωπος, ο δημιουργός, αντιλαμβάνεται πλέον αυτό που υπήρχε εντός του και μέχρι τότε του διέφευγε.

“οι δημιουργίες είναι τα υπολείμματα των επιθυμιών.”

Η δημιουργία δεν ταυτίζεται με το έργο δημιουργίας, δεν εξαντλείται σε αυτό όπως και το έργο δημιουργίας δεν είναι μόνο κάποιο αντικείμενο και αποτέλεσμα αλλά παραμένει πάντα μέρος μιας διαδικασίας. Η δημιουργία αποδυναμώνεται και ατροφεί όταν παρουσιάζεται ως ένα όμορφο αλλά στομωμένο μαχαίρι, μία καλαίσθητη γέφυρα παράλληλη όμως στον ποταμό. Όπως δε μπορούμε να περιγράψουμε και να χαρακτηρίσουμε την εμπειρία ενός γεύματος ανθρώπων μόνο από τα αποφάγια που απομένουν, έτσι και η δημιουργία δεν αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το έργο που προκαλεί.
Η δημιουργία δεν εξαντλείται σε κάποιο εν δυνάμει μήνυμα και νόημα αλλά αποτελεί και το δρόμο από τον οποίο διέρχεται αυτό. Αυτό που δημιουργείς, ανακαλύπτεις, εφευρίσκεις κάπου εκτός της κυρίαρχης ροής της πραγματικότητας, χρειάζεται να μην το επιστρέφεις για να το παρουσιάσεις ως θέαμα εντός της, αλλά να επιχειρείς να προκαλέσεις μία παρέκκλιση της ροής προς το σημείο εκείνο. Να προσκαλείται και να προκαλείται έτσι ο άλλος να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο προς το ίδιο αυτό σημείο της δημιουργίας ως “φάρος”, παρασέρνοντας και ενσωματώνοντας ο καθένας διαφορετικά υλικά στην προσπάθεια αυτή.

“ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός χώρος που δύναται
ο δημιουργός και το έργο του να είναι το ίδιο ένα σώμα.”
»»
Ως σκιτσογράφος αυτοσυστήνεται… (https://www.facebook.com/pg/dkordaliscartoons/about/?ref=page_internal )
«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1979. Έζησα και μεγάλωσα στον Πύργο Ηλείας. Παρακολούθησα μαθήματα στη σχολή σκιτσογραφίας του Σπύρου Ορνεράκη. Πρωτοσυνεργάστηκα ως πολιτικός γελοιογράφος από το ξεκίνημα της κυκλοφορίας της το 2002, με την καθημερινής κυκλοφορίας εφημερίδα «Πρώτη» Πύργου και αργότερα συνέχισα να δημοσιεύω τη δουλειά μου στην εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου.
Το διάστημα 2003-2004 συνεργάστηκα με το πρακτορείο Eurokinissi. Από το 2004 ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Την περίοδο 2006-2010 δημοσίευα πολιτικές γελοιογραφίες και έκανα εικονογραφήσεις στο σατιρικό περιοδικό «Γαλέρα».
Έχω διοργανώσει μία ατομική έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας το 2006 στον Πύργο, ενώ έχω λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2007 απέσπασα το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό UMO-3rd International cartoon contest και το σκίτσο μου «revolution» συμπεριλήφθηκε στο ετήσιο λεύκωμα του WORLD PRESS CARTOON - Sintra 2009. http://www.usabilitymatters.org/International_Cartoon_Contest_2007.php  Από το 2009 έως και το 2011 δημιούργησα και διαχειριζόμουνα το ηλεκτρονικό κατάστημα everydaycartoon.
Αυτό τον καιρό συνεργάζομαι ως πολιτικός γελοιογράφος και εικονογράγος …...»

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου