Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Στις δύο Ντροπές προστέθηκε και τα τρίτη !

Στις δύο Ντροπές προστέθηκε και η τρίτη  !



Είχα αναφερθεί σε ανάρτηση μου (11.09.2015) και στιγματίσει τις Δύο Ντροπές, με 1η Ντροπή την αποχή της ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ από  την ψηφοφορία για τα χρέη των κρατών και με 2η Ντροπή την αποχή της ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ από  την ψηφοφορία υπέρ τους κράτους της Παλαιστίνης.

Τώρα προστέθηκε άλλη μια, η 3η Ντροπή!

Η πιο παράλογη όμως αλλά και διαχρονική απουσία της Ελλάδας εντοπίζεται σε ψηφοφορίες για την καταδίκη του ναζισμού. Κάθε χρόνο από το 2004 κι έπειτα, κατατίθεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Ρωσίας ψήφισμα για την καταδίκη του ναζισμού και άλλων διακρίσεων ρατσιστικού χαρακτήρα. Το τελευταίο του 2014 είχε τίτλο "Αντιμετωπίζοντας την ηρωοποίηση του Ναζισμού και άλλες πρακτικές που συνεισφέρουν στην υποδαύλιση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και σχετικής απουσίας ανεκτικότητας". Η Ελλάδα και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείχαν από την ψηφοφορία, κάτι που συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όταν δεν έχεις την αυτονομία να καταδικάσεις τον ναζισμό, πώς μπορείς να κινηθείς ανεξάρτητα στο ζήτημα του χρέους, ή της   Παλαιστίνης  ;


Υπενθυμίζω  ότι η προηγούμενη ανάρτηση μου ανέφερε τα εξής:

Οι Δύο Ντροπές

1η Ντροπή
Η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ απείχε (κατ' εντολήν Χουλιαράκη)από αυτή την ιστορική ψηφοφορία, που με συντριπτική πλειοψηφία 136 υπέρ έναντι 6 κατά και 41 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που αναγνωρίζει «το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να σχεδιάζει την μακροοικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους, χωρίς να αποθαρρύνεται ή να παρεμποδίζεται από καταχρηστικές παρεμβάσεις».


2η Ντροπή
Η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ επίσης απείχε από την ψηφοφορία υπέρ τους κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, (για να μην κακοκαρδίσουν ΗΠΑ- Ισραήλ) που με συντριπτική πλειοψηφία 119 υπέρ έναντι οκτώ κατά και 45 αποχών, η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού αποφάσισε να αναρτηθεί η σημαία του κράτους της Παλαιστίνης, κράτους- παρατηρητή του ΟΗΕ, μαζί με τις σημαίες των 193 κρατών- μελών.
Υπέρ της απόφασης ψήφισε σειρά χωρών- μελών της Ε.Ε.- Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο. Καταψήφισαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, μαζί με Αυστραλία, Καναδά, νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου και... Τουβαλού.

Η απόφαση υπερψηφίστηκε από το σύνολο των αφρικανικών κρατών, τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής (με την εξαίρεση του Μεξικού και της Κολομβίας), αλλά και των ασιατικών κρατών. Με συνέπεια εναντίον του ψηφίσματος στάθηκαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο με το επιχείρημα ότι οι διαδικασίες της αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους αποτελούν αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για άλλη μια φορά κράτησαν κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα επιλέγοντας την αποχή, θέση από την οποία για ακόμη μία φορά δεν διαφοροποιήθηκε ούτε η ελληνική αντιπροσωπεία. (Αν η Ισπανία εμφανίζεται πράσινη στον πίνακα της ψηφοφορίας, ας μην προτρέξουμε, καθώς ακολούθησε διευκρίνιση περί λάθους!)


Σημείωση: Με στοιχεία από το thepressproject.gr http://www.thepressproject.gr/article/81394/I-Ellada-ston-OIE-Apoxi-se-ola



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου