Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Προς κατάργηση το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και Ειρηνοδικεία της Ηλείας ?


Προς κατάργηση το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας  και Ειρηνοδικεία της Ηλείας ?


Θέμα αναδιάρθρωσης της χωροταξικού σχεδίου της Δικαιοσύνης έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος στην εφημερίδα «Καθημερινή» την Κυριακή 21/06 και που έξ αυτού προκύπτει η πιθανότητα (αλλά και πρόθεση της Κυβέρνησης ) κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και  αλλά και Ειρηνοδικείων (Αμαλιάδα, Πελόπιο , Ζαχάρω, Γαστούνη Λεχαινά ), για τι  όπως τόνισε «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο και τρία δικαστήρια σε ένα νομό και σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων» και  «αρχή θα γίνει από Ειρηνοδικεία τα οποία είναι ουσιαστικά ανενεργά» .

Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει:
«το υπουργείο Δικαιοσύνης απασχολεί το χωροταξικό σχέδιο της Δικαιοσύνης. Ηδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος το έχει θέσει το θέμα και δημόσια, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχουν δύο και τρία δικαστήρια σε ένα νομό και σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.
Πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν πως το θέμα απασχολεί ήδη και η αρχή θα γίνει από Ειρηνοδικεία τα οποία είναι ουσιαστικά ανενεργά, αλλά και από Πρωτοδικεία που είναι πολύ μικρά και δύσκολα λειτουργούν και ακόμα δυσκολότερα στελεχώνονται

Άσχημα τα μαντάτα και οι προθέσεις της κυβέρνησης… τόσο για την Αμαλιάδα αλλά και για Ειρηνοδικεία ..

Μετά την συνεχή προσπάθεια απαξίωσης (δια της αποδυναμώσεως) του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας έρχεται και η σειρά του Πρωτοδικείου ?

Η υποβάθμιση του γεγονότος από ορισμένους θα είναι σωστή τακτική … διότι όταν μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό,…. βροχή δεν θα έλθει … ?

Η μείωση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών σε συνδυασμό με την κατάργηση Δικαστηρίων, ένας «δικαστικός Καλλικράτης», ήταν πάντοτε στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης όπως και η λιγότερη κρατική Δικαιοσύνη και η ενίσχυση των μορφών διαμεσολάβησης.

Διακατέχεται από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη : «Η Δικαιοσύνη ως εμπόρευμα με όρους κόστους – οφέλους είναι ασύμφορη και πρέπει να συρρικνωθεί. Όποιο Δικαστήριο δεν φέρνει έσοδα στο Κράτος από την επιβολή χρηματικών ποινών και ενσήμων θα θεωρείται κοστοβόρο και θα καταργείται.»

Το θέμα ενός σχεδίου «Καλλικράτη» και για τη Δικαιοσύνη είχε ανακινηθεί πάλι και το 2017 όταν (πάλι ) η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε»:
«Θέσπιση μοντέλου «Καλλικράτη» και στη Δικαιοσύνη, …… αλλαγές και στη δικαστική χωροταξία, καθώς η κατάσταση, η οποία επικρατεί σήμερα, μοιάζει «τρελή». Όπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη μελέτη του εν ενεργεία ανώτατου δικαστικού, συμβούλου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου (συνωνυμία με τον πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ), στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα 30 διοικητικά πρωτοδικεία. Σχεδόν κάθε πόλη διαθέτει πρωτοδικείο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μικρά, έχουν το πολύ 10 δικαστές, από τους οποίους ελάχιστοι μένουν στις πόλεις όπου είναι τα δικαστήρια.
….. Η δικαστική χωροταξία, που φαίνεται ότι διαμορφώθηκε –όπως πολλά άλλα– με κριτήριο την ικανοποίηση τοπικών παραγόντων, τοπικιστικών αιτημάτων, αλλά και τη στρεβλή πολιτική άποψη για την ανάπτυξη της περιφέρειας, διά της ανεγέρσεως δημοσίων υπηρεσιών, βρίθει περιπτώσεων όπου η ύπαρξη των δικαστηρίων δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες.
Η Πελοπόννησος είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Διαθέτει έξι πρωτοδικεία (Πάτρα, Τρίπολη, Κόρινθος, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πύργος), ενώ έχει και μεταβατικό πρωτοδικείο στη Σπάρτη. Το ίδιο συμβαίνει στην Κρήτη, όπου όλες οι πόλεις διαθέτουν πρωτοδικείο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία πρωτοδικεία έχουν το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, έστω κι αν απέχουν περί τα 35 χιλιόμετρα. Οι περισσότερες αποστάσεις από το ένα δικαστήριο στο άλλο έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των οδικών δικτύων, όμως τα δικαστήρια παραμένουν ουσιαστικά πολλά, ενώ αρκετά από αυτά υπολειτουργούν.»

Έναυσμα για το σημείωμα  αυτό μου έδωσε ανάρτηση του Δικηγόρου Γεώργιου Φωτόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου