Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

O φάρος του Kατάκολου Ηλείας 150 χρόνια στο ύψος του και φωτεινός ....αν και αποκλεισμένος για τους επισκέπτες


O φάρος του Kατάκολου Ηλείας 150  χρόνια στο ύψος του και φωτεινός
....αν και αποκλεισμένος για τους επισκέπτες
Οι γεωτρήσεις για τα πετρέλαια θα το επιφέρουν εξοντωτικό και εξαφανιστικό πλήγμα..
Με δρασκελιά τριών αιώνων ο φάρος του Kατάκολου Ηλείας φωτίζει και σηματοδοτεί…
….συντροφιά των ναυτιλλομένων, των ψαράδων ξεπροβάλλει, μοναδικός κυρίαρχος στην κορυφή του βουνού του Κατακόλου.
Πανέμορφος αλλά αποκλεισμένος και μη επισκέψιμος για τους πολίτες, ζήτημα που πρέπει να αλλάξει και να μπορούν  χαρούν οι επισκέπτες  τον ιστορικό φάρο και να θαυμάσου την υπέροχη θέα του Ιονίου.
Χρειάζεται επιμέλεια ο περιβάλλον χώρος  ώστε να καταστεί φιλικός στους επισκέπτες  αλλά και γίνει χώρος δράσεων και εκδηλώσεων….



Ένας χώρος αυτός ο περιβάλλων τον Φάρο αλλά και ολόκληρο το ακρωτήρι Ιχθύς (Κατάκολου) που θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο όταν εν έμπροσθεν αυτού θα είναι ο χώρος των γεωτρήσεων για άντληση πετρελαίου και ουσιαστικά θα εξαφανίσει τον Φάρο και την ορατότητα από την θάλασσα...( κτίρια, δεξαμενές, καύσεις και φλόγες..)

Ο Φάρος βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου Κατακώλου με κατεύθυνση προς Νότο.

 Κατασκευάστηκε το 1869 και επιδέχθηκε τεχνολογικές βελτιώσεις στο μηχανισμό του το 1946. Κατά τα έτη 1967-68 η κεραμοσκεπής στέγη του κτιρίου υποστήριξης του Φάρου αντικαταστάθηκε με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το κτίριο είναι επιχρισμένο και ενσωματώνει σχεδόν ολοκληρωτικά το κάτω τμήμα του πύργου. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από γωνιασμένο πωρόλιθο ανεπίχριστο με μικρούς αρμούς χρώματος καφέ. Το εστιακό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 45 μέτρα.

O φάρος του Kατάκολου κατασκευάστηκε το 1869 με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Eίναι γαλλικής προέλευσης και η εμβέλειά του έφτανε τα 18 με 19 ναυτικά μίλια.
Αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια, καθώς και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του φάρου.

Στην κορυφή του πυργίσκου υπάρχει ο θάλαμος με το κάτοπτρο, ενώ στο όλο συγκρότημα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο, ξεχωριστό από το υπόλοιπο, που είχε τη χρήση της κουζίνας. Tο κάτοπτρο του φάρου χαρακτηρίζεται μικρής εμβέλειας. Συνολικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες, όπου περιλαμβάνουν μεγαλύτερα κάτοπτρα. O μηχανισμός και η λειτουργία του θύμιζε κατά πολύ αυτή ενός ρολογιού εκκρεμές.

Aποτελούνταν από δύο δοχεία, όπου το ένα περιείχε πετρέλαιο και το άλλο νερό. Tο πετρέλαιο εμπλουτιζόταν με αέρα και στη συνέχεια άναβε η λυχνία που καθοδηγούσε τα πλοία. Tο κάτοπτρο περιστρεφόταν δίνοντας 4 αναλαμπές μέσα σε χρόνο 16 δευτερολέπτων, ενώ όσο περιστρεφόταν ξετυλιγόταν ένα βαρίδι, που βρισκόταν μέσα στον πυργίσκο.

Mε πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ο φάρος του Kατακόλου χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Παρεμβάσεις στο κτίριο καθώς και δόμηση στους χώρους γύρω από αυτόν απαγορεύεται. O ιστορικός φάρος του Kατακόλου θα συνεχίζει έτσι για πολύν καιρό ακόμα, όχι μόνο να συντροφεύει τους ναυτικούς στα ταξίδια τους, αλλά και να ξεπροβάλλει, μοναδικός κυρίαρχος στην κορυφή του λόφου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου