Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Το πολιτικό «απόστημα» σπάει, οδεύουμε ολοταχώς προς πρόωρες εθνικές εκλογές.

Το πολιτικό «απόστημα» σπάει, οδεύουμε ολοταχώς προς πρόωρες εθνικές εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς πρόωρες εθνικές εκλογές, μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 168 ψήφους με την συνδρομή δύο χιτλερικών (Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος) που ψηφίσαν Σταύρο Δήμα και κάποιων άλλων «προθύμων.
Ευρισκόμενος σε κατάσταση εμφανούς αδυναμίας να ελέγξει το κόμμα του και τις πολιτικές εξελίξεις , ο Πρωθυπουργός έκανε και κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να ενώσει τις δυνάμεις, από την κεντροδεξιά έως την ακροδεξιά, προκειμένου να ανακτήσει το πολιτικό πλεονέκτημα, αλλα όλα καταδεικνύουν την αγχώδη προσωπική στρατηγική του πρωθυπουργού με στόχο να αποκρούσει κινήσεις ανατροπής του 
Η πραγματικότητα είναι σκληρή για το Μαξίμου. Τα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πρώτη ψηφοφορία και να πανηγυρίσουν την για την δεύτερη ψηφοφορία. Δεν μπορούσαν όμως να κρύψουν την αγωνία τους για την αποτυχία των μέχρι σήμερα σχεδιασμών των Σαμαρά και Βενιζέλου. Οι 160 υπέρ ήταν το ελάχιστο που προσδοκούσαν και οι 168 ίσως να είναι και η «οροφή». 
Το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας ήταν το αναμενόμενο και πλέον κατέστη σαφές ότι δεν αρκούν οι επιπλέον 4-5 ανεξάρτητοι που "φλερτάρουν" με την ψήφο στον Σταύρο Δήμα, αλλά απαιτείται η συνδρομή 8-10 βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.
Οι υποσχέσεις του προς ανεξάρτητους βουλευτές, και όχι μόνο, για συμμετοχή τους σε ευρύ πολιτικό σχήμα ως το δόλωμα για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία του απέφεραν 8 μόλις ψήφους .
Ο Αντ. Σαμαράς, παραδεχόμενος επί της ουσίας την ήττα του στις εκλογές, επιχείρησε για ακόμη μια φορά να ξεπεράσει προς το χειρότερο τον ίδιο του τον εαυτό. Ξέχασε τις «καθαρές λύσεις» και επιχειρώντας μια άκομψη πολιτική παρέμβαση αναζήτησε στηρίγματα σε όσους διαθέτουν ελαστική συνείδηση.
Ταυτόχρονα σε δηλώσεις του μετα την δεύτερη ψηφοφορία με ύφος και στυλ παιδονόμου που μαλώνει τα άτακτα παιδιά και κουτσαβόμαγκα έτοιμου για καβγά , ο πρωθυπουργός επανέλαβε τρεις φορές ότι στην τρίτη ψηφοφορία «παρών» δεν θα υπάρχει, για να τονίσει «Όμως στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει ‘παρών’, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας», αφήνοντας μια απειλή να επικρέμαται πάνω από κάθε βουλευτή που θα πει ναι στις πρόωρες εκλογές και θα ψηφίσει «παρών».
Παρακολουθήσαμε ως λαός όχι το πώς εκτρέπεται η Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά το πώς ανατρέπονται στην κυριολεξία και πέφτουν στο γκρεμό.
Ζούμε θλιβερές στιγμές. 
   Ο χρηματισμός βουλευτών και οι συνδιαλλαγές γίνονται πλέον σε live μετάδοση. 
   Με διάγγελμα γίνεται απόπειρα «χρηματισμού»(διάμεσου υπουργοποίησης ) του πρωθυπουργού προς βουλευτές.
   Επανέρχεται η άκρατη κινδυνολογία και καταστροφολογία, κάνοντας λόγο για «εθνικό κίνδυνο» και «εθνική περιπέτεια» σε περίπτωση που δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία .
Και όλο για να διασωθεί τόσο ο ίδιος Σαμαράς και η συγκυβέρνηση όσο και το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί.
Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η τρίτη και τελική ψηφοφορία, με 180 ψήφους να είναι απαραίτητες για την επιτυχή εκλογή. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί Προεδρική εκλογή θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.
Τα κυβερνητικά κλιμάκια προετοιμάζονται ήδη για την 25η Ιανουαρίου ή για την 1η Φεβρουαρίου , και το ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί πλέον σε προεκλογική ετοιμότητα. 
Κλειδώνουν λοιπον εκ των πραγμάτων οι εκλογές αν δεν έχουμε άλλες εξελίξεις (αλλαγή πρωθυπουργού και υποψήφιου Προέδρου), καθώς δύσκολο μοιάζει να βρεθούν ακόμη 12. 
Η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές(ιδέ συνάντηση Βενιζέλου και Παπανδρέου για συμμέτοχη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚοδημοκρατική Παράταξη ) και ήδη έχουν ετοιμαστεί τα ραδιοφωνικά αλλά και τηλεοπτικά σποτ, ενώ γίνονται δημοσκοπήσεις, σε περιφερειακό επίπεδο και κλείνουν τα ψηφοδέλτια, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την πολιτική αστάθεια και τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν στην οικονομία 
Τελικά ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να πετύχει μια διαχειρίσιμη ήττα στις ερχόμενες βουλευτικές, που θα τον διατηρήσει στην ηγεσία της ΝΔ και συγχρόνως θα εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ελπίζοντας στην «αριστερή παρένθεση» να επανέλθει ….
Το πολιτικό «απόστημα» όμως σπάει . 
Όμως το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις και κυρίως το πώς θα αποτυπωθούν σε κοινωνικό, πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο οι νέοι συσχετισμοί παραμένουν ανοικτά ερωτήματα. 
Την τελική έκβαση θα διαμορφώσει το ιστορικό κοινωνικοπολιτικό υποκείμενο, η ψήφος του λαού, που συναρτάται με τη συνείδηση των ιστορικών στιγμών που ζούμε και την απόφαση της κοινωνίας και του κάθε πολίτη να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, να αγωνισθεί και να προασπίσει την πατρίδα του και το μέλλον των παιδιών του.

Μαρίνος Λαμπρός
23.12.2014
Αρχή φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου