Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Βιοαέριο, Ηλεκτρισμός και απαγορεύσεις στην Πελοπόννησο και την Ηλεία


Βιοαέριο, Ηλεκτρισμός και απαγορεύσεις στην Πελοπόννησο και την Ηλεία



Ένας καλός  φίλος ανήσυχο πνεύμα και μαχητικός ο Ανδρέας Κλαυδιανός από την Γαστούνη ανέδειξε ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της εξαίρεσης της Πελοποννήσου (Δυτικής και Ανατολικής) και της Ηλείας άρα, από την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιοαέριο, γιατί σύμφωνα με την περίφημη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), το δίκτυο της περιοχής είναι κορεσμένο.

Και αυτό είναι μεγάλο θέμα διότι όπως αναφέρει ο Ανδρέας Κλαυδιανός «Και από τι είναι κορεσμένο; Από αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Δηλαδή από τη μια καταστρέφουμε το περιβάλλον και δεσμεύουμε καλλιεργήσιμη γη για να πουλάει η γερμανική βιομηχανία ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και από την άλλη δεν επιτρέπουμε να καθαριστεί από τα οργανικά απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, σφαγείων, τυροκομείων, βιομηχανίας τροφίμων, κλπ με όφελος την παραγωγή ρεύματος.»

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου
Αναζητώντας τον αποκλεισμό της Πελοποννήσου ηύρα  σχετικό έγγραφο του «Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου» που ζητά να αρθεί ο αποκλεισμός της Πελοποννήσου( και της Ηλείας)   από την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιοαέριο

Μονάδες  βιοαερίου
Οι μονάδες βιοαερίου συμβάλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος της περιοχής, μέσα από την ασφαλέστερη διάθεση απορριμμάτων και την παραγωγή καθαρότερης ενέργειας και ασφαλέστερη διάθεση απορριμμάτων
Λύση στη διαχείριση των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων κα απαλλάσσει του Δήμους από το πρόβλημα διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, τα οποία αποβάλλονται σήμερα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, αποτελεί κρίσιμης σημασίας έργο για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ το παραγόμενο μείγμα από τη διαδικασία της χώνευσης θα διατίθεται σε καλλιεργητές ως λίπασμα.

Νέες δυνατότητες
Με την ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ, στο τέλος του έτους, της Γραμμής Μεταφοράς  400 KV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος που μαζί με το υποβρύχιο τμήμα Ρίο-Αντίρριο απαρτίζουν τον Δυτικό Διάδρομο της Επέκτασης του Συστήματος προς την Πελοπόννησο είναι ευκαιρία να αιτηθούν οι φορείς  της Ηλείας για άρση του αποκλεισμού ώστε  μετά από 7 χρόνια απόλυτης στασιμότητας, να προχωρήσουν έργα βιομάζας και βιοαερίου αλλά και μικρά υδροηλεκτρικά (φράγμα Πηνειού, ύδρευση Ηλείας από Ερύμανθο κλπ).


Τι αναφέρει ο Ανδρέας Κλαυδιανός
«6 Οκτωβρίου
Το ένδοξο «ελληνικό» κράτος, δεν επιτρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΒΙΟΑΕΡΙΟ στη Πελοπόννησο, γιατί σύμφωνα με την περίφημη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), το δίκτυο της περιοχής είναι κορεσμένο για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Και από τι είναι κορεσμένο; Από αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Δηλαδή από τη μια καταστρέφουμε το περιβάλλον και δεσμεύουμε καλλιεργήσιμη γη για να πουλάει η γερμανική βιομηχανία ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και από την άλλη δεν επιτρέπουμε να καθαριστεί από τα οργανικά απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, σφαγείων, τυροκομείων, βιομηχανίας τροφίμων, κλπ με όφελος την παραγωγή ρεύματος.
Να πούμε επίσης ότι η παραγωγή ρεύματος από σταθμούς βιοαερίου είναι απόλυτα ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ, μη δημιουργώντας προβλήματα υπερφόρτωσης στο δίκτυο όπως συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.

Επιπλέον, από το βιοαέριο, μπορεί εύκολα να παραχθεί ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ για την κίνηση των οχημάτων.
Τι λένε οι δήμοι και οι περιφέρειες;»

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου

«Ε λ λ η ν ι κ ό ς Σ ύ ν δε σ μ ο ς Π α ρ α γ ω γ ώ ν Β ιο α ε ρ ί ο υ ( Ε Σ Π Α Β )
Προς: ΑΔΜΗΕ
Υπόψη κ. Μανούσου Μανουσάκη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου
Ημερ/νία: 25/7/2019
Θέμα: Αίτημα για εξαίρεση σταθμών βιοαερίου μέχρι ισχύος 500 ΚW στην Πελοπόννησο από την σχετική απόφαση αναστολής της ΡΑΕ
Αξιότιμοι κύριοι,
Είναι γνωστό ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και ειδικότερα με τα οργανικά υπολείμματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.
Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, προκειμένου να δώσουν λύση στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων σφαγείων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, ληγμένων τροφίμων κ.λπ., προσφέροντας περιβαλλοντική ανάσα στη διαχείριση των δύσκολων αυτών αποβλήτων μέσα στον αστικό ιστό.
Ωστόσο τέτοιου είδους επενδύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν από το 2012 στην περιοχή της Πελοποννήσου καθώς, σύμφωνα με την από 08/08/2012 ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και την αντίστοιχη με υπ’ αρίθμ. 699/2012 απόφαση της, η Πελοπόννησος έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ.
Η απόφαση αυτή αναφέρεται ουσιαστικά σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, αλλά έχει συμπαρασύρει συνολικά όλες τις ΑΠΕ και τις μονάδες βιοαέριου που είναι ουσιαστικά σταθμοί βάσης με ελάχιστη ισχύ που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να επηρεάσουν το Δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σταθμός βιοαερίου μόλις 500 kW δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας 35.000 τόνων οργανικών αποβλήτων ανά έτος!
Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα τεχνικής φύσης ως προς την ισορροπία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από τα ελάχιστα MW των πιθανών σταθμών βιοαέριου. Εξάλλου, δεν δύναται να υπάρξει μεγάλος αριθμός σταθμών βιοαερίου, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης αλλά και του περιορισμού στα 500 ΚW.
Με το παρόν υπόμνημα παρακαλούμε όπως εξεταστεί και δοθεί η έγκριση από τον ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ, προκειμένου με νέα απόφαση να ανακοινώσει η τελευταία την εξαίρεση ως προς τον κορεσμό του δικτύου στην κατασκευή σταθμών βιοαερίου ισχύος μέχρι 500 kW, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η κατασκευή τέτοιων έργων και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία περιβαλλοντική ανάσα από τις μεγάλες ποσότητες οργανικών υπολειμμάτων.
Τονίζουμε ότι οι σταθμοί βιοαέριου ισχύος έως 500 KW έχουν γενικότερα τύχει ειδικής μεταχείρισης λόγω της σημασίας τους στην προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ (σταθερή τιμή, χωροθέτηση κ.λπ.).
Επισημαίνεται ότι για το εν λόγω θέμα έχει ήδη γίνει, από το προηγούμενο έτος, παρέμβαση τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και στον ΑΔΜΗΕ και από εταιρείες – μέλη του ΕΣΠΑΒ, με θετική ανταπόκριση, χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου είναι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε
διευκρινίσεις.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης
Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ιωάννης Τετώρος
Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
Γενικός Γραμματέας»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου