Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός και Ηλεία…


Κοροναϊός και Ηλεία…



Σύμφωνα με πληροφορία  που δημοσίευση στο διαδίκτυο ο Κώστας Καντούνης   ( Ναυτικός Πράκτορας στο Κατάκολο )  την Κυριακή  1η Μαρτίου αφικνείται στο Κατάκολο το κρουαζιερόπλοιο  «Opera» προερχόμενο από την Γένοβα της Ιταλίας με 2.500 επιβάτες και πλήρωμα…από Βόρεια Ιταλία που υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού(κρούσμα καταγράφηκε στην Περιφέρεια Λιγουρίας, με  πρωτεύουσα την Γένοβα)

.…και έτσι τίθεται ως τεράστιο θέμα για την Ηλεία...
… και τα ερωτήματα  θέλουν απάντηση …

  • Πως θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό ώστε να μην υπάρχει πανικός αλλά ταυτόχρονα να μην χτυπηθεί ο τουρισμός της Κρουαζιέρας που αποτελεί μια μεγάλη πηγή εσόδων για τους επιχειρηματίες και απασχόλησης για τους εργαζομένους  ?
  •  Ποια μέτρα επιτήρησης και ελέγχου θα υπάρξουν στους επιβαίνοντες στα κρουαζιερόπλοια για την αποφυγή μετάδοσης της και υπάρχουν τα ανάλογα μέσα  και εξοπλισμός  ?
  • Ποια  προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων  και επαγγελματιών στον χώρο του Τουρισμού, των υπαλλήλων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και των κατοίκων της Ηλείας ( κυρίως του Κατακόλου, της Αρχαίας Ολυμπίας, του Πύργου αλλά και στα μέρη που διοργανώνονται εκδρομές )  ως  πύλη εισόδου για τη χώρα ?
  • Έχει ενισχυθεί  το νοσοκομείου Πύργου ( ή πρόκειται άμεσα )  με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τη ΜΕΘ του ΓΝ Πύργου για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που χρήζουν ανάλογης νοσηλείας και υπάρχουν θαλάμους αρνητικής πίεσης (θαλάμους απομόνωσης νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων που είναι έτσι κατασκευασμένα/διαμορφωμένα για να εμποδίσουν την μετάδοση ασθενειών.)  ?
 

Η απαντήσεις και η δράση των υπηρεσιών θα κρίνουν όλους …

Γιατί θα χρειαστούμε:
  • - Ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία και που θα πρέπει να μπορούν αυτά να λάβουν φροντίδα, με αναγκαστικούς όρους διαχωρισμού από άλλους ασθενείς.
  • - Ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπορεί να ενημερώσει έγκαιρα για το πότε τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά ώστε κάποιος πρώτον να πάει στο νοσοκομείο, δεύτερον να πάει υποψιασμένος, τρίτον να προφυλάξει τους οικείους τους. Κοινώς να αποφύγουμε και πάνε όλοι με το πρώτο συνάχι και το "δεν έχω τίποτα". Αυτό π.χ. μπορεί να σημαίνει τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας ώστε να μπορεί κάποιος να πάρει, να ρωτήσει, να περιγράψει, να λάβει συμβουλές
  • -
    Ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος, ικανό π.χ. να εξασφαλίσει ότι όλες οι αναγκαίες χαμένες μέρες εργασίας θα θεωρηθούν "ανωτέρα βία", ότι δεν θα χαθούν μισθοί, ότι δεν θα βρεθούν "έξυπνοι" εργοδότες να εκμεταλλευτούν τις αναγκαστικές αργίες για να κάνουν οικονομία, ότι θα καλυφθούν όντως τα κόστη από παύση κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων
  • - Ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος που θα μπορεί να προσφέρει "βοήθεια στο σπίτι" για όσους μπορεί εν μέσω έκτακτων μέτρων να βρεθούν χωρίς πρόσβαση στα βασικά.
  • Και από εκεί και πέρα ψυχραιμία και να πλένουμε τα χεράκια μας (συνήθεια χρήσιμη, ούτως ή άλλως).
  • Και αλληλεγγύη! Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο διπλανός μας δεν είναι αυτός που θα "μας κολλήσει" αλλά αυτός που θα μας βοηθήσει, άρα ας φερθούμε αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου