Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Εγκατέλειψαν στην τύχη του το εργοστάσιο επεξεργασίας υγρών αστικών λυμάτων στα Λεχαινά

Εγκατέλειψαν στην τύχη του το εργοστάσιο επεξεργασίας υγρών αστικών λυμάτων στα Λεχαινά

  • - Κίνδυνος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
  • - Διαπράττεται περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του Κυλλήνιου κόλπου
Του Γεώργιου Μπακογιάννη Χημικού Μηχανικού
Τα σημάδια μη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στα Λεχαινά είναι πλέον ορατά. Η μονάδα σαφώς αδύναμη πλέον να επεξεργαστεί τα υγρά αστικά λύματα. Η εγκατάλειψη αυτής, και η μη σωστή παρακολούθησή της, εγκυμονεί κινδύνους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα διαπράττεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ο Κυλλήνιος κόλπος δέχεται ανεπεξέργαστα πλέον λύματα επιβαρύνοντας το υδάτινο σύστημα του.
Ο Κυλλήνιος κόλπος είναι ένα κλειστό υδάτινο σύστημα, ο όποιος δε μπορεί να ανανεώνει με ιδανικό ρυθμό τον υδάτινο όγκο του.
Το φαινόμενο του ευτροφισμού θα εμφανιστεί λίαν συντόμως στο κόλπο αν δε παρθούν έγκαιρα μέτρα.
Ένα έργο που κατασκευάστηκε για να ανακουφίσει τους κατοίκους από ενδεχομένους περιβαλλοντικούς κινδύνους, έχει πλέον καταστεί μια περιβαλλοντική βόμβα για έμβιους και άβιους οργανισμούς.
Η διοίκηση του Συνδέσμου αποχέτευσης «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» φέρει καθολική ευθύνη για τη μη λειτουργία της μονάδας. Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ ίδρυσης του, ο Σύνδεσμος αποχέτευσης «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι νομικά υπεύθυνος για τη συλλογή και επεξεργασία των υγρών απόβλητων για τους πρώην Καποδιστριακούς δήμους, Ανδραβίδας, Λεχαινών και Τραγανού.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του του Συνδέσμου φέρουν ακέραια την ευθύνη της μη λειτουργίας της μονάδας μιας και 5 μήνες μετά την εκλογή του νέου προεδρείου στο Σύνδεσμο «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν έχουν αποφασίσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προσανατολιστούν για να λειτουργήσει τελικά το εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η προηγούμενη Διοίκηση, όπως και όλες οι προηγούμενες εγκαίρως δρομολογούσαν κάθε έτος όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να λειτουργεί ομαλά τόσο η Ε.Ε.Λ , όσο τα αντλιοστάσια και το αποχετευτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Διαύγεια δεν έχουν γίνει συμβάσεις όσον αφορά την παρακολούθηση της Ε.Ε.Λ, των αντλιοστασίων, προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και συντήρηση αυτού, προμήθεια υποχλωριώδους νατρίου όπως ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος (χημική, μικροβιολογική ανάλυση ) των εισερχόμενων και εκρεόμενων ποσοτήτων λυμάτων και επεξεργασμένων αντίστοιχα.
Οι φωτογραφίες δείχνουν σημάδια εγκατάλειψης, κόπωσης τόσο στις μονάδες αποφωσφόρωσης, απονιτροποίησης και παρατεταμένου αερισμού, όσο και στην έξοδο της καθίζησης.
Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί σωστά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστατες για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Κύριοι δε νοείται βιώσιμη πόλη, όταν δεν υπάρχει επεξεργασία των αστικών υγρών λυμάτων.
  • Κύριοι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός.
Στη περιοχή μας υφίσταται μια οικολογική και περιβαλλοντική κρίση η οποία θα πρέπει άμεσα να σταματήσει.














Κείμενο και φωτογραφίες / ilidakampos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου