Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η μελέτη τουρισμού, η Olympian land, η μωρία (του Περιφερειάρχη) και η ολιγότητα (του Δήμαρχου Πύργου)

 Η μελέτη τουρισμού, η Olympian land, η μωρία (του Περιφερειάρχη) και η ολιγότητα (του Δήμαρχου Πύργου)


Εκπονήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ (ινστιτούτο του ΣΕΤΕ/ Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030»/«Σχέδια Δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διαρθρωτικής προσαρμογής του τουριστικού τομέα» 678 σελίδων, που αποτελείται από δύο μέρη το « Εθνικό Σχέδιο Δράσης» και το «Προϊόντα και Αγορές», με στόχο την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της χώρας σε προορισμούς και clusters προορισμών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και σε αυτήν προτείνονται τόσο οι στοχεύσεις ανά προορισμό όσο και τα αναγκαία έργα υποδομής…, μια μελέτη που θα επηρεάσει επενδύσεις, προσανατολισμούς και κατασκευές υποδομών..
Σε συνθήκες υποτυπώδους επάρκειας του πολιτικού προσωπικού θα έπρεπε αυτή να μελετηθεί, να κατατεθούν προτάσσεις αιτιολογημένες (είναι σε διαβούλευση η μελέτη) και να επιδιωχθεί η τροποποίηση της προς όφελος της Ηλείας … βέβαια αυτό προϋποθέτει από τους Δήμους της Ηλείας και την Περιφέρεια να υπάρχει σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης (που δεν υπάρχει….)
  • Αντί λοιπόν μια σοβαρής και τεκμηριωμένης πρότασης/αντιπρότασης κατατέθηκαν άναρθρες φωνές, κάποιοι αφορισμοί και εξυπνακισμοί… όλα στον βωμό της πάσης θυσίας και με κάθε τρόπο δημοσιότητας …
Μια μελέτη (κατά την γνώμη μου, μετά από ένα «κοίταγμα» και όχι μελέτη) κινείται γενικά στην σωστή κατεύθυνση (για την Ηλεία) , με μια όμως πατρινοκεντρική κατεύθυνση , δεν ενοποιεί το ενιαίο τουριστικό προϊόν της όλης Πελοποννήσου, παραβλέπει αναγκαία έργα υποδομών (π.χ. σύνδεση Αρχ. Ολυμπίας με την θάλασσα), υποτιμά την ανάπτυξη του ενιαίου(αλλά και αυτόνομου) του πολιτιστικού τουρισμού με το Sun & Beach και τον Αγροτουρισμό/Οικοτουρισμός, δεν προτείνει ανάπτυξη του τουρισμού τωνSport ούτε τα ανάλογα έργα, υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της Κρουαζιέρας (δίνοντας χώρο ευρύ σε Καλαμάτα και Πάτρα σε βάρος του Κατάκολου), δεν δίνει το ανάλογο βάρος στον τουρισμό Ευεξίας/Υγείας τόσο ως προορισμό, όσο και σε έργα υποδομής (Καϊάφας, Κυλλήνη, Κουνουπέλι), στο ναυτικό τουρισμό και το γιώτινγκ) και δεν λαμβάνει υπόψιν τις αλλαγές στις κινήσεις λόγω αποκλεισμού αγορών λόγω των διεθνών εξελίξεων..)
Τοποθετήθηκαν δημοσίως ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτ. Φαρμάκης και ο δήμαρχος Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος, αμφότεροι αδιάβαστοι και αερολογούντες, ελλειμματικοί και κατώτεροι των περιστάσεων και των απαιτήσεων…
Η OLYMPIAN LAND ΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ενώ η μελέτη για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας(ΠΔΕ) καθορίζει δύο(2) προορισμούς/clusters προορισμών, την μία αυτήν της ΠΔΕ ως σύνολο και δεύτερη αυτήν της Αρχαίας Ολυμπίας ως ξεχωριστό και ιδιαίτερο προορισμό (και σωστά), αντί να επικροτήσει αυτήν την σωστή ιδιαιτερότητα διαφωνεί (είτε από μωρία, είτε από σχέδιο υποτίμησης της Ηλείας), βλέπει τρικλοποδιές και αντιμάχεται (αν είναι δυνατόν) να είναι το εξαιρετικό αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας ιδιαίτερος και ξεχωριστός προορισμός…!!! ..γιατί του … χαλάει το «Olympian land»

Εμμένοντας στο αδιέξοδο και ανεδαφικό σχέδιο «Ολυμπιακή Γη/Olympian land» που σαν κιμάς ενοποιεί και εντάσσει στην Ολυμπιακή Γη, περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα) όταν Ολυμπιακή Γη είναι μόνο αυτή της Ηλείας, η Αρχαία Ολυμπία και η Ήλιδα, και η ενότητα των αρχαιοτήτων του νομού μας (Επικούριος, Χλεμούτσι κλπ.) και ακριβώς λόγω αυτής της παγκόσμιας ακτινοβολίας και αίγλης απαιτεί ιδιαίτερη και ξεχωριστή αντιμετώπιση…!!
  • Αυτό αντιμάχεται ο ανεκδιήγητος Περιφερειάρχης ….!
Το διαφημιστικό μοντέλο «Ολυμπιακή Γη/Olympian land» είναι

  • αποτυχημένο διότι προσπαθεί να ενοποιήσει και τουριστικά αυτό μόρφωμα της Περιφέρειας που αποκόβει την Ηλεία από τον φυσικό γεωγραφικό της χώρο, την Πελοπόννησο
  • αναποτελεσματικό διότι δεν λειτουργεί, γιατί ενοποιεί ανόμοιες και ασύνδετες μεταξύ τους περιοχές, με καμία συγκοινωνιακή/μεταφορική ακολουθία και συνέχεια(τι σχέση μπορεί να έχει η Ολυμπία με τον Αμβρακικό Κόλπο, το Ξηρόμερο, το Ρίο, τα Καλάβρυτα, το Αίγιο κλπ. -που βέβαια έχουν τις δικές τος ιδιαιτερότητες και ομορφιές)

  • μέσο και τρόπος διασπάθισης δημοσίου χρήματος και επηρεασμού μέσων ενημέρωσης, διανέμοντας πληρωμένες καταχωρήσεις του «Olympian land» στα μμε της Ηλείας …!( και Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας) που καλούνται οι Ηλείοι να επισκεφτούν την «Ολυμπιακή Γη» … που κατοικούν … αντί αυτές οι χρηματοδοτήσεις να κατευθύνονται σε ΜΜΕ του εξωτερικού…. όταν μάλιστα η όλη καμπάνια έχει αποτύχει τα video στο YouTube έχουν ελάχιστες θεάσεις και απουσιάζει η προώθηση τους στο Facebook (ένας αφελής λογαριασμός μόνο), Instagram, Twitter, Tik-Tok κλπ. …το μόνο που ξέρουν να κάνουν (της ΠΔΕ) βλαχοπολιτική, κάνα πανηγύρι και ένα μικρόφωνο στο χέρι για ψηφοθηρία….(άντε να χαθείτε!)
Η ΟΛΙΓΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Ο δήμαρχος Πύργου προφανώς αδιάβαστος (στα της μελέτης), επιπόλαια (όπως πάντα) αντί να καταθέσει σοβαρή άποψη, συντάχθηκε με τον Περιφερειάρχη (για να τον κολακέψει ..προσδοκώντας χρηματοδοτήσεις και στην προσπάθεια να αποκαταστήσει τις διαρρηγμένες σχέσεις του με αυτόν) ανοητολογώντας και εκτόξευσε κενούς βερμπαλισμούς …

Δεν διάβασε την μελέτη για να δει ότι στον προορισμό «Αρχαία Ολυμπία» εντάσσεται και ο Δήμος Πύργου (άξονας Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία) τόσο τις Στρατηγικές Δράσεις, όσο και στις προτεινόμενες Υποδομές, απλώς εκστόμισε μια αερολογία που όμως είναι κόντρα και υπονομευτική στα συμφέροντα του Δήμου Πύργου.
  • Είναι πρωτοφανές μια πρόταση που συμφέρει τον Δήμο Πύργου, ο δήμαρχος να την αντιμάχεται !...αν δεν είναι ανόητη επιπολαιότητα, είναι υπονόμευση των συμφερόντων του Πύργου !
  • … η …άμισθη …σύμβουλος επί του Τουρισμού προφανώς θα την έχει διαβάσει και έχει προτείνει … ( …δημοτική αρχή χωρίς επίγνωση του επίδικου και της σοβαρότητας της κατάστασης… κοινώς …για τα πανηγύρια)
Διαχειρίζονται (δυστυχώς) το μέλλον του τόπου μας ( χρόνια τώρα) και η ανεπάρκειά τους, η έλλειψη σχεδίου και επιστημονικής ανάγνωσης του παρόντος «είναι» και του μέλλοντος «πρέπει να γίνει» μας οδηγήσαν στο πάτο και εκεί θα παραμείνουμε… (…εντάξει ξαναψηφίστε τους.. και θα είμαστε πολύ εντάξει…τέλεια…)
Σημείωση:
Οι μελέτες υπάρχουν στην διεύθυνση : «https://insete.gr/greektourism2030/»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου