Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Η Κατάληψη της Νομικής και δύο Αμαλιαδίτες… και σήμερα ..

 Η Κατάληψη της Νομικής και δύο Αμαλιαδίτες… και σήμερα ..

Του Σπύρου Λαμπρινού/Σπυριδων Λαμπρινος
  • «50 χρόνια πέρασαν από την κατάληψη της Νομικής.
Η φωτογραφία της ταράτσας φέρνει πολλές θύμισες. Εκει στη ταράτσα με τον μακαρίτη το Νίκο Σούλη άυπνοι και ατσίγαροι την δεύτερη ημέρα. περιγελούσαμε τον Σμαΐλη που ήταν στο πεζοδρόμιο. και χειροκροτούσαμε το παπα-Πυρουνάκη που προσπαθούσε να
μας φέρει τρόφιμα και τσιγάρα.
Αλήθεια τι θράσος και απερισκεψία, χρειάζεται γιά να κλειστείς σε ένα κτίριο, στο κέντρο της πρωτεύουσας και να εναντιωθείς στη χούντα.
  • Δεν ήταν η εποχή του Πολυτεχνείου, με την φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη.
  • Ήταν η εποχή της κραταιάς χούντας, που έτσι και σε σημάδευε, εάν γλύτωνες την σύλληψη και τα βασανιστήρια, είχες εξασφαλισμένη την διακοπή φοίτησης και τη στράτευση.
Κι όμως η ελευθερία και οι δημοκρατία είχαν κάμποσους εραστές.
Όχι πολλούς αλλά κάμποσους και τους αυγάτισε την επόμενη της λήξης της κατάληψη
ς.
Το πιο σημαντικό στοιχείο και κέρδος της κατάληψης το είδα την επόμενη ημέρα.
  • Στη σχολή, στους τοπικούς
    συλλόγους, στους δρόμους, τα πρόσωπα ήσαν χαμογελαστά, οι γλώσσες είχαν σημαντικά λυθεί , το φρόνημα είχε αναπτερωθεί.
Το πρώτο ρήγμα , η εξάλειψη του φόβου ,είχε επιτευχθεί. Θεωρώ αυτή την κατάληψη εξ ίσου σημαντική με την κατάληψη του Πολυτεχνείου.
  • Εαν δεν υπήρχε αυτή , ίσως δεν θα συνέβαινε η δεύτερη.
Οι , πλατωνικοί εραστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πάντα ήσαν λίγοι σε σχέση με αυτους που παρουσιάζονται ερωτευμένοι μαζί της.
Το βλέπουμε στις μέρες μας.
  • Υποκλοπές, συγκαλύψεις, παραβίαση δικαιωμάτων, αγνόηση και υποβάθμιση ανεξάρτητων αρχών, υποβάθμιση της βουλής παρακράτος,[ Το άλλο με τις εκλογές, που ο Βενιζέλος το είπε κομψά ΑΣΕΒΕΙΑ προς το Σύνταγμα] . συνιστούν καθημερινά βιώματα που επιφέρουν και άσχημες, γιά την χώρα κριτικές στον διεθνή τύπο και στο Ευρωκοινοβούλιο,
Αφήνουν αδιάφορους , όμως τους κατά δήλωση τους, εραστές της Δημοκρατίας
Σημείωση:
Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών. Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες...
Η κατάληψη της νομικής σχολής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 1973 ήταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου