Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

«Τραβήχτηκε» η θάλασσα στην Ηλεία

 «Τραβήχτηκε» η θάλασσα στην Ηλεία

Υποχωρεί η θάλασσα στην Ηλεία και το φαινόμενο αυτό να είναι έντονο στο Κυπαρισσιακό Κόλπο (έχει παρατηρηθεί στην παραλία Κατακόλου και Σπιάντζας και προφανώς υπάρχει και αλλού..) … η θάλασσα έχει τραβηχτεί  περισσότερο από 30 μέτρα… αρκετές μέρες τώρα…


Το φαινόμενο της θάλασσας να έχει «τραβηχτεί», δηλαδή της άμπωτης, δεν συμβαίνει μόνο στην Ηλεία (είχε παρατηρηθεί και το 2021) αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και είτε οφείλεται σε μετεωρολογικές συνθήκες, είτε στη σύνοδο κάποιων πλανητών, που ασκούν έλξη στις θαλάσσιες μάζες και τις μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, 

  • «το φαινόμενο λαμβάνει χώρα καθώς οι ατμοσφαιρικές πιέσεις φτάνουν ακόμη και τα 1035 mb, ενώ οι βοριάδες που πνέουν στην περιοχή είναι έντονοι. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή παλίρροια έρχεται σχεδόν σε πλήρη συμφωνία με τη σεληνιακή, γι’ αυτό και καταγράφονται τα ελάχιστα ύψη στη στάθμη της θάλασσας»,  
  • «το φαινόμενο έχει μια περιοδικότητα ανά 12 περίπου ώρες, αλλά θα διαρκέσει, όσο πνέουν οι έντονοι βοριάδες στην περιοχή».


Η υποχώρηση της θάλασσας(της άμπωτης)  και δεν πρέπει να συνδέεται με τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία ή σε επικείμενο σεισμό…Σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις, το φαινόμενο αυτό αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, αλλά όταν η υποχώρηση της θάλασσας παρατηρείται σε διάφορες περιοχές και όχι μόνο σε μία, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να είναι αυτή η αιτία.

Μια δημόσια υπεύθυνη ενημέρωση από κάποιον Δημόσιο Φορέα (Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι) θα βοηθούσε για να μην σκέπτεται και φαντάζεται ο κόσμος διάφορα..

Οι φωτογραφίες είναι των Takis Tsilimigras ( περιοχή Κατακόλου) που σημειώνει : «Πολλά χρόνια είχα να δω την θάλασσα τόσο μέσα. Έχει υποχωρήσει το λιγότερο 30 μέτρα» και Κώστας Σινόπουλος (Σπιάντζα), Κατερινα Λυκογιαννη  που σχολιάζει: «Στιγμές άμπωτης στην Γλύφα Βαρθολομιού!!!»















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου