Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ένα μνημείο καταρρέει και εξαφανίζεται...η Καζάρμα στον Καϊάφα…

 Ένα μνημείο καταρρέει και εξαφανίζεται...η Καζάρμα στον Καϊάφα…



Πόση, μα πόση αναισθησία και γαϊδουριά μπορεί να έχει ο Δήμος Ζαχάρως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το κράτος, το Υπουργείο πολιτισμού που αφήνουν να καταρρέει και να εξαφανίζεται η Καζάρμα στον Καϊάφα… το μνημείο ορόσημο της .....σε λίγο θα γίνει ένας σωρός από πέτρες... Αλλά η Καζάρμα δεν ψηφίζει… (αυτό μετράνε…)
  • Η Καζάρμα στον Καϊάφα πρέπει να διασωθεί

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Παραλίας του Καϊάφα, το φρούριο Καζάρμα καταρρέει και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταντήσει σωρός από πέτρες..
  • Καζάρμα, ο παραθαλάσσιος πύργος της Ηλείας, στην παραλία Καϊάφα κινδυνεύει με κατάρρευση. Ήταν μέρος της παράκτιας οχύρωσης στην Φραγκοκρατία και εμπόδιο στους πειρατές.
Η Καζάρμα, ( από το ενετικό, καζα= σπίτι , άρμα = όπλο), κτίστηκε πριν από περίπου 820 χρόνια (πιθανότατα το 1203), επόπτευε την ανοιχτή θάλασσα του Ιονίου όπου παραμόνευε ο κίνδυνος των πειρατών.
Η Καζάρμα επέζησε της Ενετοκρατίας, της οθωμανικής επέλασης, της Επανάστασης του '21 και όλων των πολεμικών συρράξεων που ακολούθησαν.
  • Σήμερα όμως ρημάζει, και κινδυνεύει με ολική κατάρρευση.
Ο πύργος Καζάρμα βρίσκεται την παραλία Καϊάφα ανάμεσα στην Κρέστενα και την Ζαχάρω.
Είναι σήμα κατατεθέν της ατελείωτης χρυσαφένιας αμμουδιάς του Καϊάφα
Αποτελεί ντροπή για το πολιτισμό μας και υμών των κληρονόμων του παρελθόντος, της ιστορίας, των μνημείων μας και του φυλλάτειν αυτά
Πολυφωτογραφημένο, τόπος συνάντησης (…), πάντα εκεί από 1203 μ.χ. που κτίσθηκε και τώρα αφημένο στο έλεος του καιρού και της αδιαφορίας αυτών που έπρεπε να το φροντίζουν, να σταθεροποιήσουν ,να το αναστηλώσουν…
Προφανώς επειδή βρίσκεται επί του αιγιαλού είναι του κράτους ευθύνη, αλλά και του Δήμου Ζαχάρως και βέβαια της Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ( ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, στον ίδιο τόπο μένει ... και ζει άραγε δεν το βλέπει ?... αλλά οι ασχολίες του τον έχουν με ένα μικρόφωνο στο χέρι να μαζεύει ψηφαλάκια … ).
  • Τεράστιες οι ευθύνες τους, για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το ετοιμόρροπο κτίσμα φρούριο, Καζάρμα στην Παραλία και θα είναι εγκληματικές αν καταρρεύσει…
Η ΚΑΖΑΡΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ !
Σημείωση:
Η φωτογραφία που καταδεικνύει την κατάρρευση είναι του Παναγιώτης Φιλιππόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου