Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα … (Δημοτική αρχή Πύργου)

 Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα … (Δημοτική αρχή Πύργου)



  • Του Βασίλη Παναγόπουλου- Πολ. μηχανικού /Συγκοινωνιολόγου, Δημοτικού συμβούλου/ Basilis Panagopoulos
H απερχόμενη δημοτική αρχή επιχειρεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στοιχειώδεις παρεμβάσεις, κυρίως στο οδικό δίκτυο και εμφανίζοντας ως αρχόμενα έργα που δεν βρίσκονται καν στο στάδιο της συμβασιοποίησης, να υποκλέψει θετικές εντυπώσεις για την μέχρι σήμερα πορεία της.
  • Πρόκειται για αφελές επικοινωνιακό τέχνασμα, επ’ ευκαιρία του οποίου ο κ. Αντωνακόπουλος προβαίνει σε μία ακόμη αυθαίρετη, μονομερή και αστήρικτη σε στοιχεία σύγκριση της θητείας του με αυτές των προκατόχων του.
  • Πρόκειται κυρίως για μία απέλπιδα προσπάθεια μετατόπισης της δημόσιας συζήτησης από το κρίσιμο ερώτημα αν ο ίδιος και οι συνεργάτες του , όσοι του απέμειναν , είναι επαρκείς και αποτελεσματικοί στις παρούσες , διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος, συνθήκες.
Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική.
Στην αναμέτρηση με τις τωρινές απαιτήσεις αποδείχθηκαν ελλιπέστατοι.
Ο κ. Αντωνακόπουλος , ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αργυρόπουλος και οι συνεργάτες τους χρεώνονται την τραγική για τον Δήμο υστέρηση στον αριθμό και την αξία των έργων που πραγματοποιήθηκαν επί της θητείας τους και αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο με την δημοσιοποίηση των συγκριτικών στοιχείων που αφορούν τα συμβασιοποιημένα έργα της περιόδου 1-9-19 έως 19-7-23 .
Από αυτά προκύπτει ότι ο Δήμος Πύργου είναι ουραγός και καταλαμβάνει την 4η θέση με έργα αξίας 7.183.345 Ευρώ ενώ ο καταλαμβάνων την 1η θέση Δήμος Ήλιδας έχει έργα αξίας 24.853.171 ευρώ. Του Δήμου μας προηγούνται και οι ,πολύ μικρότεροι, Δήμοι Αρχ. Ολυμπίας και Πηνειού.
Προς τι επομένως η έπαρση?
Έργα ανακοινώνονται, εξάλλου ,ως εάν να εκτελούνταν ή επρόκειτο άμεσα να εκτελεσθούν ενώ πρόκειται απλώς για μακέτες.
Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό !
  • Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι «μπαίνουν» μπουλντόζες κατόπιν της δημοπράτησης έργων σε Σκαφιδιά, Λαστέϊκα και Κολίρι. Αναφέρθηκε ψευδώς και παραπλανητικά από την δημοτική αρχή ότι δημοπρατήθηκαν και αρχίζει η εκτέλεση έργων αξίας 398.000 ευρώ .
Είναι όμως έτσι;
Από την έρευνα του θέματος, προκύπτει ότι όσον αφορά τα εξαγγελλόμενα έργα στις περιοχές αυτές,
  • μόλις εκκίνησε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάδειξη μειοδότη, η οποία ( υποβολή προσφορών) θα ολοκληρωθεί μέχρι την 10-9-2023 και
θα επακολουθήσουν, μέχρι την υπογραφή συμβάσεων, για να εκκινήσει η εκτέλεση,
  • τα προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας για τα οποία απαιτείται (εκτός των καθυστερήσεων από τις τυχόν ενστάσεις) χρονικό διάστημα 6-8 μηνών τουλάχιστον.
Οι μπουλντόζες, επομένως, θα αργήσουν να πιάσουν δουλειά!!!
Στην προσπάθεια του ο κ. Αντωνακόπουλος να υποβαθμίσει την προσφορά των προκατόχων του συλλήβδην προκειμένου να εμφανισθεί ως επιτυχημένος και αποτελεσματικός προβαίνει σε δηλώσεις και παραθέτει μονομερώς στοιχεία ,τα οποία όμως προδίδουν την αποτυχία του.
Το παράδειγμα των πρόσφατων δηλώσεών του για τη δράση του στο ζήτημα της εκπαίδευσης τον προδίδει. Αναφέρεται θριαμβευτικά σε έργα 200.000 ευρώ το έτος ενώ ,για παράδειγμα ,επί θητείας μου ως Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών (2007-2014) εκτελέσθηκαν έργα 7.200.000 ευρώ( 1ο Γυμνάσιο Πύργου , 9ονηπιαγωγείο κλπ).
Απαιτεί εξάλλου θράσος να ομιλεί ο Δήμαρχος κατά την θητεία του οποίου χάθηκαν τα ΤΕΙ για προσφορά στον χώρο της παιδείας.
Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή
  • έχει καθήκον να εκτελεί παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεταξύ των οποίων τέτοιες που πραγματοποιεί ο κ. Αντωνακόπουλος.
Δεν δικαιούται να επαίρεται όταν πράττει τα αυτονόητα.
Πολύ δε περισσότερο που εμφανίζεται επικινδύνως ελλειμματική σε ότι αφορά έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Και εξηγούμαι:
  • Υποχρέωση της πολιτείας (κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων) αποτελεί ο εξ ορθολογισμός του πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε να διαμορφώνεται κατάλληλο οικιστικό πεδίο για ποιοτική διαβίωση των πολιτών, να προστατεύεται το περιβάλλον και να προωθείται η οικονομική ανάπτυξη.
Αποτελεί κοινό τόπο ότι η πολεοδομική ασάφεια και η έλλειψη ξεκάθαρου πλαισίου δόμησης και εκμετάλλευσης των ακινήτων, οδηγεί σε στασιμότητα.
΄Οσον αφορά τη δημοτική ενότητα Πύργου, από το έτος 2008 ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων) που αποτελούν εργαλείο αξιοποίησης των ακινήτων, θέτοντας ξεκάθαρο πλαίσιο, εξορθολογίζοντας τις χρήσεις γης, προστατεύοντας το περιβάλλον, κ.λπ και έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη αφού επιλύουν χρόνια προβλήματα και καθιστούν ξεκάθαρο το πολεοδομικό πλαίσιο .
  • Παρά τις εναλλαγές προσώπων στη διοίκηση του Δήμου Πύργου, έγιναν ,από άλλους μεγάλα και από άλλους μικρότερα, αλλά πάντα κρίσιμα ,βήματα, ώστε να αξιοποιηθεί το σχέδιο που εκπονήθηκε και στοίχισε το ποσό των 600.000 € περίπου , απέβλεπε δε , κατόπιν εκτεταμένων μελετών (χωροταξικών , γεωλογικών , περιβαλλοντικών κλπ) στην επίλυση χρόνιων πολεοδομικών ζητημάτων και στον εκσυγχρονισμό τον οικιστικών δεδομένων.
Δυστυχώς, η παρούσα δημοτική αρχή υπήρξε μοιραία για το ζήτημα αυτό.
  • Ενώ γνώριζαν τα στενά χρονικά πλαίσια ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η οποία όφειλε να περαιωθεί με δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ έως 30-6-2023, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα επί έναν και πλέον χρόνο, την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, με συνακόλουθη συνέπεια την απώλεια πολύτιμου χρόνου .
  • Με τον τρόπο αυτό αλλά και την μη αποτελεσματική και συνεπή παρακολούθηση της διαδικασίας που θα τους επέτρεπε να παρέμβουν όπου απαιτείτο προκάλεσαν την απώλεια της προθεσμίας.
Η εγκληματική τους άγνοια και αδιαφορία και οι αδικαιολόγητες παλινωδίες τους ακύρωσαν την προσπάθεια τόσων ετών .
  • Παραδόξως το οποίο μαρτυρά, αν μη τι άλλο, για την προχειρότητά τους , έφθασαν μέχρι του σημείου να ανακοινώσουν δια του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ, Αργυρόπουλου ,την 26-6-2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο την, δήθεν, ολοκλήρωση της διαδικασίας.
--> Στην πραγματικότητα η δημοσίευση που απαιτείτο για την εφαρμογή των ΣΧΟΑΠ δεν έλαβε χώρα ποτέ λόγω εκπροθέσμου και η μελέτη παρέμεινε ανολοκλήρωτη.
  • Ενώ όφειλαν να παρακολουθούν βήμα-βήμα την πορεία του έργου και να συνεργασθούν με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος για την ολοκλήρωσή του, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που προκάλεσαν με τις δικές τους παραλείψεις, αδιαφόρησαν.
Η επικινδυνότητά τους σχετικά με την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων της πόλης είναι προφανής.
  • Γνώριζαν την σπουδαιότητα των ΣΧΟΑΠ και ουδέν έπραξαν για να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα υπήρξαν γενναιόδωροι σε δηλώσεις.
Αποτελεί γνώρισμα της παρούσας δημοτικής αρχής να μιλά, αντί να πράττει.
  • Η έλλειψη γνώσης και η ανευθυνότητα βρίσκονται στη βάση του προβλήματος. Συνεργεί σε αυτό η έλλειψη προσανατολισμού σε έργα ουσίας.
Ο Δήμος οπισθοδρομεί, με την απώλεια ευκαιριών ανάπτυξης και η δημοτική αρχή γλεντάει.......
Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι μία δημοτική αρχή είναι αποτελεσματική και άξια μόνο όταν υπερβαίνει τα αυτονόητα.
  • Όταν εκτός από τα έργα, σαν τα διαφημιζόμενα του κ. Αντωνακόπουλου, τα οποία είναι μεν απαραίτητα αλλά αποτελούν απλή διαχείριση της καθημερινότητας , οραματίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα αναπτυξιακά.
  • Όταν δεν κάνει μικροπολιτική, ενόψει των εκλογών, αλλά με συνέπεια και σοβαρότητα οδηγεί τον Δήμο στην πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου