Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ο περιστασιακός επισκέπτης της Ηλείας & βουλευτής της (?) Δ. Αβραμόπουλος, το σκάνδαλο Qatargate και η σιωπή των τοπικών μμε..

 Ο περιστασιακός επισκέπτης της Ηλείας & βουλευτής της (?) Δ. Αβραμόπουλος, το σκάνδαλο Qatargate και η σιωπή των τοπικών μμε..

  • «The Greek Connection»: Καϊλή στο κέντρο, Αβραμόπουλος, Σχοινάς στο κάδρο του Κατάργκεϊτ

Nέα στοιχεία για το σκάνδαλο Qatargate έφερε στο φως την Παρασκευή το Reporters United, με βάση έγγραφα της δικογραφίας.

Σε αυτά τα έγγραφα γίνεται αναφορά στη δράση του «Greek Connection» (του «Ελληνικού Συνδέσμου»), κατονομάζοντας ευθέως όχι μόνον την ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή αλλά και τους Επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μαργαρίτη Σχοινά. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες…

Βέβαια για αυτό το τεράστιο θέμα τα μέσα ενημέρωσης της Ηλείας δεν άκουσαν, δεν διάβασαν, δεν είδαν και … ως εκ τούτου , δεν έγραψαν …

Ο εξ Αθηνών, Αρκαδίας και Βρυξελών τουρίστας  που υποτίθεται ότι είναι βουλευτής Ηλείας της ΝΔ εμπλέκεται…

  •  Υπενθυμίζουμε ότι «Σκάνδαλο Κατάργκεϊτ, ή Qatargate στα διεθνή ΜΜΕ, ονομάζεται υπόθεση φερόμενης διαφθοράς μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και υπαλλήλων των θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό κυβερνητικών αξιωματούχων του Κατάρ και του Μαρόκου.Μετά από έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων δυο ευρωβουλευτές, η Εύα Καϊλή και ο Αντόνιο Πάντσερι, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.»

  Η «εμπλοκή» του Δ. Αβραμόπουλου

«Στις αποκαλύψεις αναφορικά με το σκάνδαλο του Qatargate που προχώρησαν οι Reporters United,είναι η εμφανής η εμπλοκή του Δ. Αβραμόπουλου

Για να παρακολουθεί την πρόοδο του λόμπινγκ, ο Τζόρτζι φέρεται ότι τηρούσε και ενημέρωνε τακτικά στον υπολογιστή του ένα excel και δυο επιπλέον αρχεία όπου κατέγραφε ραντεβού, πρόσωπα αλλά και κάθε βήμα που έφερνε την ομάδα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου. 

Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος το 2021 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την ΜΚΟ Fight Impunity, που είχε ιδρύσει δύο έτη νωρίτερα ο Παντσέρι. 

Σύμφωνα με την έρευνα των Reporters United και της EIC υπάρχουν ακόμη αναφορές για συναντήσεις στο διάστημα 2019-2022 με άλλους Έλληνες πολιτικούς στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και μια καταχώρηση που αναφέρεται σε «συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και αξιωματούχους ΕΕ για την αφαίρεση εμποδίων από τη διαδικασία» με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2022.

…..

Οι Reporters United δημοσιεύουν επίσης αποκλειστικά μια ευχαριστήρια επιστολή που φέρεται ότι εστάλη προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 29 Οκτωβρίου 2019 (ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Έλληνα στην Επιτροπή) από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, «για την ετοιμότητά του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση του Κατάρ στο θέμα της βίζας».

Σύμφωνα με τους Βέλγους ανακριτές, η Εύα Καϊλή φέρεται να υπήρξε η «άμεση διαμεσολαβήτρια» ανάμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ του Παντσέρι. 

Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε στους Reporters United ότι «δεν έχει καμία σχέση» με το θέμα αυτό, απειλώντας ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εάν υπάρξει αναφορά στο πρόσωπό του. Προσθέτει ότι ως Επίτροπος ενήργησε «αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».»

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ REPORTERS UNITED

. το πλήρες ρεπορτάζ εδώ : https://www.reportersunited.gr/12008/qataragate-the-greek-connection/

Ο ΥπΕξ Κατάρ ευχαριστεί τον Αβραμόπουλο

«Στις παρατηρήσεις του σχεδίου δράσης ο Τζόρτζι αναφέρει συναντήσεις του Έλληνα Επιτρόπου με αξιωματούχους του Κατάρ στο Στρασβούργο και στη Νέα Υόρκη το 2019, καθώς και ότι «το Κατάρ αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα» της Κομισιόν λίγες εβδομάδες αργότερα, χάρη στη «θετική έκθεση» του Αβραμόπουλου.

Εκεί όμως ο Τζόρτζι καταγράφει μία ακόμα πληροφορία που αφορά τη συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση: Πρόκειται για θερμή ευχαριστήρια επιστολή που εστάλη προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 29 Οκτωβρίου 2019 (ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Έλληνα στην Επιτροπή) από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ. Στην επιστολή (την οποία το Reporters United και το EIC δημοσιεύουν αποκλειστικά), ο Μοχάμεντ αλ-Θανί ευχαριστεί τον Έλληνα επίτροπο «για την ετοιμότητά του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση του Κατάρ στο θέμα της βίζας».»

Σύμφωνα με τους Βέλγους ανακριτές, η Εύα Καϊλή φέρεται να υπήρξε η «άμεση διαμεσολαβήτρια» ανάμεσα στον Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ του Παντσέρι. Κατά την ανάκρισή της δηλώνει ότι «ο Αβραμόπουλος μου μίλησε πρώτος για την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ. […] Ακόμη και πριν το 2019, μου είχε πει ότι το Κατάρ θα μπορούσε να έχει βίζα, το θεωρούσε σημαντικό ως Έλληνας». 

Τον Φεβρουάριο του 2020, Καϊλή και Αβραμόπουλος ταξιδεύουν, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον αλ-Μαρί, στην Ντόχα για ένα συνέδριο με αντικείμενο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί τους και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος τώρα κατηγορείται επίσης για διαφθορά στο Qatargate, καθώς και οι Παντσέρι – Τζόρτζι, με τον δεύτερο να έχει αναλάβει και οργανωτικά ζητήματα, όπως επίσκεψη σε γήπεδα και δείπνα σε πολυτελή εστιατόρια. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου λήγει. Βάσει των ενωσιακών κανόνων δεν του επιτρέπεται για δύο χρόνια να κάνει λόμπινγκ στην Κομισιόν. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, όπως δείχνουν μηνύματα κινητών και έγγραφα που περιλαμβάνονται στη βελγική δικογραφία, δέχθηκε μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ αλ-Θανί. Του έγραφε πως είχε προβλήματα με τη «Σουηδέζα» («the Swedish»), αναφερόμενος στη Σουηδή Επίτροπο Μετανάστευσης Γιόχανσον. 

«Έχω ιδέες. Πρέπει να μιλήσουμε», απάντησε ο Αβραμόπουλος και προώθησε την επικοινωνία στην Εύα Καϊλή. 

Μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Μαρτίου 2020, ο Αβραμόπουλος ενημέρωσε την ευρωβουλεύτρια ότι είχε προγραμματίσει ραντεβού δυο μέρες αργότερα με την Επίτροπο Γιόχανσον: «Θα δω σουηδέζα Πέμπτη πρωί». 

Στις 5 Μαρτίου, η Καϊλή του υπενθύμισε με μήνυμα στο WhatsApp να ρωτήσει τη Γιόχανσον για το «Πακέτο Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ» προσθέτοντας και δύο χαρακτηριστικά emoticon: 🙏😊. 

«Done», ήταν η απάντηση του Αβραμόπουλου στα αγγλικά, «Έγινε» δηλαδή.

(Το «Πακέτο Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ» αποτελούσε μια πρόταση να δοθεί πράσινο φως για τη χορήγηση βίζας στους υπηκόους και των τριών κρατών. Με αυτό τον τρόπο οι Παντσέρι – Τζόρτζι εκτιμούσαν ότι η πρόταση θα περνούσε πιο εύκολα από την Ευρωβουλή, καθώς έτσι δεν θα βρισκόταν το Κατάρ μόνο του στο μικροσκόπιο.)

Τη συνάντηση με την Ίλβα Γιόχανσον επιβεβαιώνει η Κομισιόν σε απάντησή της στο Reporters United και το δίκτυο EIC, αναφέροντας ωστόσο πως αποτελούσε «εθιμοτυπική συνάντηση με τον προηγούμενο Επίτροπο που ήταν υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο. Το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο πακέτο δεν συζητήθηκε και ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρείχε τέτοια ενημέρωση». Και η Κομισιόν καταλήγει πως «σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, απαγορευόταν στον κ. Αβραμόπουλο να κάνει λόμπινγκ σε επιτρόπους της ΕΕ για περίοδο δύο ετών μετά τη λήξη της θητείας του».

Δύο μήνες αργότερα, πάντως, όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους επικοινωνία, η Εύα Καϊλή έστειλε στις 7 Μαΐου 2020 στον Αβραμόπουλο ένα μήνυμα μ’ ένα κείμενο που φαίνεται πως απευθυνόταν προς τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν εκ μέρους της.  

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Δ. Αβραμόπουλος απαντά στην Καϊλή, τροποποιώντας ελάχιστα το κείμενο που προοριζόταν για τον Επίτροπο Χαν. Σε αυτό θα ενημέρωνε τον Χαν για τη «νέα του ζωή»: Λέει πως μαζί με την πρώην Επίτροπο Μογκερίνι θα συμμετάσχουν σ‘ ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά της Ατιμωρησίας (μετεξέλιξη της ιδέας ήταν η ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι), στο οποίο εμμέσως καλεί και τον Χαν: «Γιατί όχι; Θα μπορούσες να έρθεις και ‘συ στο μέλλον». Και αναρωτιέται αν η Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Κομισιόν θα μπορούσε «να κάνει μια θετική εισήγηση για το εγχείρημα», το οποίο «θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ». 

Έπειτα φέρεται να προτείνει στον Επίτροπο Χαν να μείνει στο εξοχικό του στην Πάρο εάν και όποτε το επιθυμεί: «Στείλε μου τις ημερομηνίες και το σπίτι θα είναι στη διάθεσή σου», αναφέρει. 

 Δεν γνωρίζουμε αν το μήνυμα αυτό τελικά εστάλη από τον κ. Αβραμόπουλο στον κ. Χαν στο πλαίσιο του λόμπινγκ υπέρ της Fight Impunity. Σε ερώτημά μας, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν απάντησε ότι δεν θυμάται να έλαβε κάποιο τέτοιο μήνυμα από τον Δ. Αβραμόπουλο. Αναφέρει πάντως πως απέρριψε το αίτημα για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου Fight Impunity, καθώς «δεν πληρούσε τα κριτήρια του Οικονομικού Κανονισμού». 

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Έλληνας πρώην Επίτροπος ξεκινά επίσημα τη συνεργασία του με τη Fight Impunity, με μισθό περίπου 5.000 ευρώ το μήνα. Θα παραιτηθεί λόγω του Qatargate τον Δεκέμβριο του 2022.

Κατά την ανάκρισή της κ. Καϊλή διεξάγεται ο εξής διάλογος:

Ερώτηση: «Γιατί φέρνετε σε επαφή τον Αβραμόπουλου με τον αλ-Θάνι;»

Απάντηση: «Για το καλό της πατρίδας μου. Θυμάμαι πως ο Παντσέρι ήθελε να βάλει τον Αβραμόπουλο στην Fight Impunity».

Για όλα τα παραπάνω απευθυνθήκαμε προς τον κ. Αβραμόπουλο, σήμερα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Απάντησε ότι «δεν έχει καμία σχέση» με το θέμα αυτό, απειλώντας ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εάν υπάρξει αναφορά στο πρόσωπό του. Προσθέτει ότι ως Επίτροπος ενήργησε «αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

 

 

Ο εξ Αθηνών Αρκαδίας και Βρυξελών τουρίστας 

 

Τα μμε της ηλείας δεν είδαν δεν άκουσαν

Reporters United: Καϊλή, Αβραμόπουλος και Σχοινάς ο «ελληνικός σύνδεσμος» του Qatargate UPD

 https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/414575_reporters-united-kaili-abramopoylos-kai-shoinas-o-ellinikos-syndesmos-toy

 

Reporters United / Καϊλή, Αβραμόπουλος, Σχοινάς «ο ελληνικός σύνδεσμος» του Qatargate

https://www.avgi.gr/politiki/470520_kaili-abramopoylos-shoinas-o-ellinikos-syndesmos-toy-qatargate

 

«The Greek Connection»: Καϊλή στο κέντρο, Αβραμόπουλος, Σχοινάς στο κάδρο του Κατάργκεϊτ

https://www.reportersunited.gr/12008/qataragate-the-greek-connection/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου