Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Πύργος, μια ξεχασμένη πολιτεία…

 Πύργος, μια ξεχασμένη πολιτεία…

Ο Πύργος πριν από πολλές δεκαετίες ήταν μια όμορφη πόλη με οικονομική και πολιτιστική άνθιση!
  • Τα πολλά νεοκλασικά κτήρια και τα αρχοντικά, τα εργοστάσια, η δημιουργία της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής στη διαδρομή Πύργου – Κατακόλου, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή της σταφίδας, συνιστούν δείγμα του πλούτου του!
Σήμερα ο Πύργος είναι μια ξεχασμένη πολιτεία…
  • Πολλά υποκαταστήματα Τραπεζών έκλεισαν, όπως της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank και το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Δεκάδες τα κλειστά εμπορικά καταστήματα! Στην οδό Ερμού, ιδιαίτερα από το Σταυροπάζαρο (που κάποτε ήταν η καρδιά του εμπορίου) έως και τα Χαλκιάτικα, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο όπου πέντε καταστήματα στη σειρά είναι κλειστά. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ερμού, ένας από τους πλέον εμπορικούς δρόμους του Πύργου, είναι αποκαρδιωτική.
  • Το Νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς γιατρούς! Με παθολόγους guest star και χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς στη ΜΕΘ, οι ασθενείς εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο ή αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα για ένα απλό συμβάν. Κάπου κάπου ακούμε για «νέες προκηρύξεις γιατρών», που ξέρουμε πλέον από πριν ότι και αυτές
    θα είναι άγονες.
  • Οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις γιατρών έχουν αποδυναμώσει το νοσοκομείο και παρουσιάζει μια εικόνα διάλυσης. Και τα τοπικά ΜΜΕ απλά σιωπούν…
  • Το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών πέταξαν εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη την Ηλεία και έβαλαν ταφόπλακα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό! Είμαστε ο μοναδικός νομός χωρίς σχολή ΑΕΙ!
  • Ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου, στη θέση του δρόμου–καρμανιόλα, που πέρασε από 40 κύματα μέχρι να ξεκινήσει, δείχνει την αδιαφορία των αρμοδίων για αυτό το νομό! Ο λαός της Ηλείας έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, θυσία στο βωμό της πολιτικής ανευθυνότητας, για ένα δρόμο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.
  • Κάποια διατηρητέα, που ανήκουν στο Δήμο, και αποτελούν κομμάτια της ιστορίας της πόλης (Νοσοκομείο, Υπνωτήρια ΟΣΕ, Ινστιτούτο ΑΣΟ, κτήριο Παπαγιάννη κ.λ.π.) έχουν αφεθεί στην τύχη τους…
Σε επίπεδο Περιφέρειας και Κυβέρνησης κανείς δεν ασχολείται με θέματα που αφορούν την πόλη και το Νομό και που θα δώσουν οικονομική άνθιση στην περιοχή. Γι αυτό και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης από όλους τους νομούς της Ελλάδας!
  • Πού είναι οι αρμόδιοι να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της Ηλείας;
Ως πότε η Ηλεία θα είναι ο νομός ενός κατώτερου Θεού;
Η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος τόπος που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία!
Η μοναδική συνύπαρξη των απέραντων ακτών, των πανέμορφων δασών, της λίμνης του Καϊάφα, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του όμορφου δρυοδάσους της Φολόης, των αρχαιολογικών τόπων (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, ναός του Επικούριου Απόλλωνα, κάστρο Χλεμούτσι), των θαυμαστών μνημείων της ορθοδοξίας, συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο προορισμό που αξίζει να γνωρίσει κάθε επισκέπτης.
Ο Πύργος θα μπορούσε να αποτελεί σπουδαίο τουριστικό προορισμό, αφού είναι πρωτεύουσα ενός νομού, που συνδυάζει τόσο πολύ το παρθένο πράσινο με το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.
Άλλωστε κουβαλάει ένα σπουδαίο παρελθόν και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανθίσει και πάλι και να γίνει ένα σπουδαίο εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο.
  • Γιατί ποιά άλλη πόλη μπορεί να διαθέτει μόνο έναν κινηματογράφο κι όμως να διοργανώνει ένα διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικό φεστιβάλ;
  • Κι ακόμα, τί κι αν η σιδηροδρομική σύνδεση με την Πάτρα έχει πάψει πλέον να λειτουργεί;
Ο Πύργος εξακολουθεί να «συνδέεται» με όλον τον κόσμο χάρη στο επίνειό του, το γραφικό Κατάκολο, που μετά τον Πειραιά είναι η μεγαλύτερη είσοδος τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ευθύνες για την κατάντια της πόλης και έχουν ονοματεπώνυμο.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι!! Η σημερινή εικόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης δεν μας αξίζει.
Είναι αλήθεια πως στον Πύργο ποτέ δεν διαμορφώθηκε μια συλλογική κοινωνική συνείδηση ώστε να διεκδικήσει η πόλη τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της.
Χρειάζονται δραστικές λύσεις από όλους για να αποφύγει η πόλη τη μιζέρια και το μαρασμό!
  • Ας βοηθήσουμε ώστε ο τόπος μας να ξαναγεννηθεί και να γίνει η πόλη που όλοι θέλουμε…η πόλη που μας αξίζει…
Σημειώσεις:
Οι φωτογραφίες είναι επιλογή της Κατερίνα Αναγνωστοπούλου-Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου