Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Γλαρέντζα ένας ονομαστός αρχαιολογικός χώρος χάνεται κατακρημνιζόμενος ..

 Γλαρέντζα ένας ονομαστός αρχαιολογικός χώρος χάνεται κατακρημνιζόμενος ..

Εκεί όπου είναι το Ακρωτήριο Κυλλήνης ή Ακρωτήρι Χελωνάτα …άγρια και απόκρημνη ομορφιά… το Δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου, εκεί που αντικρύζεις τον φάρο της Καυκαλίδας, απέναντι από την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, αγνάντια στο Ιόνιο Πέλαγος, δίπλα στο λιμάνι της Κυλλήνης, σιμά στο Κάστρο Χλεμούτσι … εκεί που οι ακτές μοιάζουν με την ακτή Ντόβερ της Αγγλίας
Εκεί και η θάλασσα «καταπίνει την στεριά» και κατατρώει την ονομαστή Γλαρέντζα και που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει χωρίς κανείς να νοιάζεται
Εκεί όπου η ονομαστή Καστροπολιτέια Γλαρέντζα (Λιμάνι, Κάστρο, Πολιτεία, Οικονομία, Σταυροφόροι, επίνειο της Ανδραβίδας, Πριγκιπάτο της Αχαΐας, Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ..)
  • … ερείπια απομένουν της παλιά αίγλης, εκεί σιγά-σιγά χάνεται … μέρος του Φρουρίου πέφτει (λόγω διάβρωσης της ακτής) στην θάλασσα και καταστρέφεται… το Λιμάνι είναι στο βυθό της ακτής …
  • … τα ερείπια της Γλαρέντζας .. καταπίπτοντα στην θάλασσα.. Δήμος (Κυλλήνης – Ανδραβίδας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού) δεν ασχολούνται δεν ενδιαφέρονται…

ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΛΑΡΕΝΤΖΑΣ

  • «
    Η Γλαρέντζα ήταν το επίνειο της Ανδραβίδας, πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. και απέχει ελάχιστα από το επιβλητικό κάστρο Χλεμούτσι, με το οποίο έχει και οπτική επαφή.
  • Η Γλαρέντζα (Clarentia, Clarence) βρίσκεται, στο βορειοδυτικό άκρο της δυτικότερης χερσονήσου του Μοριά, στη θέση Παλαιόκαστρο, δυτικά της σύγχρονης Κυλλήνης. Ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, λίγο μετά τα μέσα του 13ου αι. για να αποτελέσει τη βασική σκάλα για τα πλοία του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.
  • Τάχιστα αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο οικονομικό και αστικό κέντρο της σταυροφορικής ηγεμονίας με διεθνή ακτινοβολία. Διέθετε νοσοκομείο, τράπεζες και κτήρια για την εξυπηρέτηση των ναυτιλλομένων, ενώ το νομισματοκοπείο, το οποίο κόβει denier tournois μέχρι το 1353.» (Κώστας Αντωνόπουλος)
Η Γλαρέντζα αποτελούνταν από ..
  • 1.Βούργο (τειχισμένη πόλη), 2.Εξωτερικός οχυρωματικός περίβολος, 3. Τάφρος και πύργοι εξωτερικού περιβόλου, 4.Καθεδρικός ναός Αγίου Φραγκίσκου, 5. Πύλες, 6. Φρούριο, 7.Λιμάνι, 8. Άλλα κτήρια

ΓΛΑΡΕΝΤΖΑΣ .. ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΟ .. ΚΥΛΛΗΝΗΣ-ΗΛΕΙΑΣ

Η Γλαρέντζα ή Clarentia ή Clarence ήταν σημαντική οχυρωμένη πόλη και λιμάνι της Πελοποννήσου κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας. Τα ερείπιά της βρίσκονται πλησίον του σύγχρονου λιμένα της Κυλλήνης. Χτίστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας στη θέση της αρχαίας Κυλλήνης στην Ηλεία κατά τον 13ο αιώνα και χρησίμευσε ως επίνειο της Ανδραβίδας, της πρωτεύουσας του πριγκιπάτου.
  • Η ιδιαίτερη σημασία της πόλης φαίνεται από το γεγονός ότι τα νομίσματα του πριγκιπάτου, τα τορνέζια, έφεραν την ένδειξη DE CLARENTIA και αργότερα DE CLARENCIA. Τα τορνέζια παράγονταν από το Πριγκιπάτο της Αχαΐας, με άδεια που έδωσε ο Ροβέρτος Β’ ντε Κουρτεναί στο Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο.
Το λιμάνι και το κάστρο της Γλαρέντζας υποστηριζόταν και από το φρούριο Χλεμούτσι το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. H Γλαρέντζα απέχει περίπου 5-6 χλμ. από το Χλεμούτσι και 12-13 χλμ από την Ανδραβίδα. Η πόλη αναφέρεται στις πηγές της εποχής με διάφορα ονόματα, όπως Γραρέντζα, Κλαρένζα, Κλαρέντσα, Κλορένστια και Κιοφέντσα.
  • Αρκετές πληροφορίες για την Γλαρέντζα δίνει το Χρονικό του Μορέα. Ο άγνωστος συγγραφέας την αναφέρει ως Κλαρέντζα (η πιο κοντινή απόδοση στα Ελληνικά του CLARENTIA), περίπου 20 φορές. Τα πλοία από την Ιταλία ξεκινούσαν συνήθως από το Μπρίντιζι όπως φανερώνεται από το κείμενο, με χρόνο πλεύσης συνήθως δύο ή το πολύ τρεις ημέρες.
Στα μέσα του 14ου αιώνα, αν και το νομισματοκοπείο της έχει σταματήσει να κόβει νομίσματα, η πόλη ήταν, λόγο του λιμανιού της, μεγάλο εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την Αχαΐα. Ο πλούτος της πόλης ήταν σημαντικός αν λάβουμε υπόψη ότι υπήρχαν λιμενικά τέλη 2%-3% επί της αξίας των διακινηθέντων εμπορευμάτων.
  • Στις αρχές του 15ου αιώνα αρχίζει να χάνει τον πλούτο της όπως και όλο το πριγκιπάτο, περνώντας στα χέρια της οικογένειας των Τόκκων και αλλάζει χέρια αρκετές φορές μεταξύ των πριγκίπων της Αχαΐας, των Καταλανών και των Βυζαντινών. Τορνέζι από το νομισματοκοπείο της Γλαρέντζας, κομμένο επί Γουλιέλμου Β’ Βιλλεαρδουίνου.
  • Το 1430 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γκρεμίζει τα τείχη της για να σταματήσει τις συνεχείς ανακαταλήψεις. Μετά την Οθωμανική κυριαρχία του Μοριά, η Γλαρέντζα χάνει την προηγούμενη αίγλη της και τη θέση της ως σημαντικό λιμάνι, καταλαμβάνουν η Πάτρα και το Κατάκολο.
Το δουκάτο της Γλαρέντζας πιθανότατα έδωσε το όνομά του στον τίτλο Duke of Clarence της Αγγλίας, ο οποίος υπάρχει ακόμα και σήμερα. Η Γλαρέντζα αναφέρεται επίσης και στον Ζητιάνο του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Σημείωση:
  • Οι περισσότερες φωτογραφίες και το ένα video είναι της φίλης Ρ.Α. μερικές έχουν ληφθεί από διάφορα site και φίλους ( visit-olympia.gr, kastra.eu, Aris Kontaris το video για το βυθισμένο Λιμάνι είναι της «Up & High Media and Productions» και πληροφορίες έχουν αντληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Υπουργείο Πολιτισμού (Δημήτρης Αθανασούλης-Αθανασία Ράλλη)





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου