Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Το θρίλερ των εορτών …οι λογαριασμοί ρεύματος… και η Ηλεία, παγώνει και (ακριβο)πληρώνει …

 Το θρίλερ των εορτών …οι λογαριασμοί ρεύματος… και η Ηλεία, παγώνει και (ακριβο)πληρώνει  …

  • ·    Όλα έχουν ανεβεί στον ουρανό: ρεύμα και φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, καύσιμα για τα ΙΧ αυτοκίνητα, ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας για τις βιομηχανίες… ακόμα  και ο πυρήνας (πυρηνόξυλο) αυξήθηκε πάνω από 50%
  • ·  Γιατί οι κορμοί των καμένων της Ηλείας δεν δόθηκαν στους πολίτες να ζεσταθούν ? Που πήγαν όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητές των δασών ?



Οι απόλυτος τρόμος μέσα σε έναν φάκελο ..ο Λογαριασμός ρεύματος της ΔΕΗ, της Protergia,Volterra, Elpedison κλπ…

Σπίτια και επιχειρήσεις σε κατάσταση ηλεκτροΣΟΚ…  σε όλη την Ηλεία (και σε όλη την Ελλάδα..)

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί που δεν απαλύνονται  με τις ανεπαρκείς και ελάχιστες επιδοτήσεις…

Το ψάχνεις και αναζητάς τι είναι αυτό στο λογαριασμό της ΔΕΗ που σου έρχεται κατακέφαλα…  


«ρήτρα αναπροσαρμογής» 100.. .200 ευρώ κλπ, μπαίνεις στο site της επιχείρησης να δεις πώς γίνεται η χρέωση ότι πρέπει τελειώσεις την Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου (διαβάστε την επεξήγηση και αν καταλάβετε κάτι ..τηλεγραφήστε μου )

ή πρέπει  να ανατρέξει στην γνωστή έκφραση  «πληρώνω τα γαμησιάτικα» …


…τα …«ρήτρα αναπροσαρμογής», ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, … καττεε, σελετε, ΕΤΜΑΡ, ΔΗΜΑΡ, κριθάρ … ΤΕΙ , ΑΕΙ, ΧΩΤΗ, ΠΛΗΡΩ,ΜΗΝΜΙΛΑΣ κλπ… ά !! και το  κοινωνικό τιμολόγιο… ΥΚΩ … που αντί να το παρέχει το κράτος το αντλούν από τους πολίτες…

Επί χρόνια ακούγαμε ότι η αγορά ενέργειας πρέπει να ανοίξει, να υπάρχει ανταγωνισμός να δεις κι εσύ χαμηλότερους λογαριασμούς. Άνοιξε λοιπόν η αγορά είχαμε μια ελαφρά μείωση και  πέταξαν οι τιμές στα ουράνια …

Η δε θέρμανση τα νοικοκυριά αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, αυτόν τον χειμώνα, να ζεσταθούν, με δίλημμα φαγητό ή θέρμανση…

 Λίγη ζέστη τις εορτές και μετά παγωμάρα ….

Οι  εισαγόμενες πρακτικές με επιδόματα θέρμανσης, φορολογικές μειώσεις κ.λπ. μοιάζουν παρηγοριά στον άρρωστο. Δεν συνοδεύονται από στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων, ούτε από ενεργειακή αποκέντρωση μικρής κλίμακας (όχι βιομηχανικά αιολικά πάρκα στην Μίνθη, στο Σκιαδοβούνι, στον Ερύμανθο) ) σε κάθε περιοχή, με ανανεώσιμες πηγές και αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  φέρει τεράστια ευθύνη για την άνοδο των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα επειδή επιτάχυνε την απολιγνιτοποίηση μόνο και μόνο για να αντικαταστήσει τον εγχώριο λιγνίτη που καίνε μονάδες της ΔΕΗ με φυσικό αέριο που εισάγουν οι ιδιώτες.

Και βέβαια υπάρχει λύση για να πέσουν ακαριαία οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ανοίξτε τα λιγνιτικά εργοστάσια, ακυρώστε για 12 μήνες το χρηματιστήριο ρύπων ώστε να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις CO2 και αφήστε να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 σε full capacity! Τόσο απλά...

Όλα έχουν ανεβεί στον ουρανό: ρεύμα και φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, καύσιμα για τα ΙΧ αυτοκίνητα, ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας για τις βιομηχανίες.

 Κι επειδή τα αγαθά μετακινούνται, οι αυξήσεις «ενσωματώνονται» στα ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Υ.Γ.

Γιατί οι κορμοί των καμένων της Ηλείας δεν δόθηκαν στους πολίτες να ζεσταθούν ? Που πήγαν όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητές των δασών ?

Σημείωση :

Γιατί είναι ακριβές οι τιμές της ενέργειας ?

Έχουμε το παράδοξο (λογικό για τις κερδοσκοπικές εταιρείες) , αφενός οι καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές αυξήσεις στα ενεργειακά τους κόστη, και αφετέρου κάποιες κατηγορίες παραγωγών να αποκομίζουν σημαντικά υπερκέρδη, λόγω της δομής της αγοράς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι σύμφωνα με το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, όλοι οι παραγωγοί ανεξάρτητα από το δικό τους κόστος, πληρώνονται με βάση το κόστος της οριακής μονάδας, δηλαδή της ακριβότερης μονάδας που μπήκε στο σύστημα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα ύψη, οι παραγωγοί με φυσικό αέριο δίνουν υψηλές προσφορές στην χονδρεμπορική του ρεύματος, συμπαρασύροντας τις τιμές στα επίπεδα που βλέπουμε. Έτσι για παράδειγμα τα πυρηνικά ακόμη και οι μονάδες άνθρακα, υπεραμείβονται βάσει των προσφορών των μονάδων αερίου.

Γιατί η Ενέργεια μπήκε στο Χρηματηστηριο..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου