Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Μέγα σκάνδαλο με τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου Πύργου ή είναι πολλά τα λεφτά (Τάκη…)..

 Μέγα σκάνδαλο με τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου Πύργου ή είναι πολλά τα λεφτά (Τάκη…)..

Τεράστια ερωτηματικά καταγγελίες προέκυψαν από την ανακοίνωση καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πύργου (που τα μέσα ενημέρωσης της Ηλείας την «έπνιξαν» ) για την εκχώρηση της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου σε ιδιώτες.

Το δίδυμο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ, Αργυρόπουλος προσπάθησαν να απαντήσουν, αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες, δεν απάντησαν σε καμία, τοποθετήθηκαν για άλλα, πρόβαλλαν την φτηνή δικαιολογία «αφού το κάνουν και άλλοι, το

κάνουμε κα εμείς», πρόταξαν το νόμιμο (που δεν είναι…) ενάντια στο ηθικό, απέκρυψαν ότι οι προοδευτικές παρατάξεις Δήμων και οι περισσότεροι των Δήμων δεν προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση του φωτισμού ( οι ελεγχόμενες από την ΝΔ περιφέρειες το υλοποιούν -όπως και ο
Δήμος Πηνειού).
Τα τεράστια θέματα που αναφύονται και που έχουν οσμή σκανδάλου εφενός είναι η πλήρης στοίχιση της Δημοτικής αρχής στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα της κυβέρνησης εκχώρησης λειτουργιών του Δημοσίου στους Ιδιώτες και αφετέρου το υπέρογκο της ωφέλειας των Ιδιωτών και όπου αντί λαμπτήρων του δίδονται 11.000.000 € καθώς και η συντήρηση τους με επιπλέον ετήσιο κόστος 120.000 ευρώ ή 1.440.000 για δώδεκα (12) χρόνια
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την Δημοτική αρχή ότι:
  • Εκχωρεί τα ανταποδοτικά τέλη για δώδεκα έτη σε ιδιώτες.
  • Εκτοξεύει το κόστος αντικατάστασης του Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού στο τριπλάσιο περίπου και δεσμεύει τα ανταποδοτικά τέλη για δώδεκα ολόκληρα χρόνια
  • Το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τον ίδιο το Δήμο με ιδίους πόρους, προσωπικό και μέσα. Για το υπαρκτό ζήτημα αυτής της έλλειψης εργαζομένων θα μπορούσαν να προσληφθούν τεχνικοί και χειριστές -αντί προσλήψεων για την αυλή του δημάρχου- που βέβαια δεν νομιμοποιεί ούτε δικαιολογεί την σκανδαλώδη εκχώρηση, όπως βέβαια τα καλαθοφόρα μηχανήματα που είναι χαλασμένα, μπορούν επισκευαστούν- τόσα και τόσα δαπανώνται για μηχανημάτων που επιμελείται δημαρχιακός αδελφός….- ή και να αγοραστούν καινούργια ή να ενοικιαστούν…
  • Στο θέμα της προμήθειας λαμπτήρων και ότι ενεργειακής αναβάθμισης τα 18.756 φωτιστικά σώματα προκύπτει δύο εξωφρενικά ζητήματα …το ένα είναι ότι η Υπηρεσία του Δήμου έχει αντικαταστήσει την πλειοψηφία των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED, ισχύος 20 W περίπου, υψηλής φωτεινής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης και δεν θα αντικατασταθούν…. (άρα ένα υπόγειο όφελος στον ανάδοχο… και σε άλλους ..) και το άλλο είναι ότι υπάρχει τεράστια υπερκοστολόγηση του κόστους της προμήθειας των προτεινόμενων φωτιστικών σωμάτων που το κόστος του στην αγορά (όπως αποκαλύπτουν με συγκριτικούς πίνακες οι εργαζόμενοι είναι πολύ μικρότερο…)
  • Η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα προκύψει στα επόμενα δώδεκα χρόνια θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του αναδόχου ….. διότι η κατά 10 εκ. € μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος το 90% (9 εκ.€) θα οδηγηθεί στα ταμεία του ιδιώτη και το 10% -τόσο είναι εκπτώσεις σε αυτούς τους διαγωνισμούς….δηλαδή : 1 εκ.€/ 83 χιλ. € το χρόνο στον Δήμο…. !!! Δίκαιη μοιρασιά…. Αν το έκανε με ίδια μέσα όλο το όφελος θα το είχε ο Δήμος (οι Δημότες δηλαδή)… αλλά κατά την αντίληψή τους, το …. Χρήμα πρέπει να ρέει… προς κάθε κατεύθυνση
  • Μετά το πέρας των δώδεκα ετών οπότε και θα είχαν όφελος οι δημότες, οι λαμπτήρες θα πρέπει να αλλαχθούν και πάλι…. Άρα …. Πάλι 11 εκ € + 1,5 εκ. €…. Νοικοκυρεμένες δουλειές…
  • Υποβαθμίζει (σκοτεινιάζει) τον δημοτικό φωτισμό διότι θα αντικατασταθούν 8.525 λαμπτήρων LED 18-23 W με φωτιστικά σώματα ισχύος μόλις 12W χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες φωτοτεχνικές μελέτες.
  • Δεν έχουν γίνει για το σύνολο του Δήμου οι απαραίτητες φωτοτεχνικές μελέτες από τις οποίες προκύπτουν οι απαιτήσεις του φωτισμού.
  • Θα καταβάλλονται για την συντήρηση των φωτιστικών 120.000 € το έτος (1.440.000,00 € για 12 χρόνια) ενώ προβλεπόταν τα έξοδα θα τα αναλάβει αποκλειστικά ο ανάδοχος….
  • Όλα αυτά θα επιβαρύνουν τους δημότες, αφού το συνολικό κόστος θα μετακυλιστεί στα Δημοτικά Τέλη ….
  • Ενώ η εκχώρηση των δημοτικών τελών έπρεπε να γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή έγινε παρατύπως από την ελεγχόμενη από την Δημοτική αρχή Οικονομική Επιτροπή
  • Είναι προανάκρουσμα νέων ιδιωτικοποιήσεων (και άρα απολύσεων) όπως στο τον τομέα της καθαριότητας που φημολογείται έντονα ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να εκχωρήσει….
Το θέμα είναι τρομακτικού μεγέθους διότι η Δημοτική αρχή Πύργου που σκανδαλωδώς παραχωρεί τον Ηλεκτροφωτισμό, παραβλέπει:
  • Υποθέσεις δημοτικών έργων ηλεκτροφωτισμού που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
  • Η τοποθέτησης LED σε διάφορους Δήμους έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο διαχρονικό σκάνδαλο.
  • Η εφημερίδα «Καθημερινή» για τους διαγωνισμούς συμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης (ΣΕΑ) είχε γράψει : « ‘‘Σκιές’’ στα έργα οδοφωτισμού σε πολλούς δήμους της χώρας» και ότι «Περισσότεροι από 30 δήμοι έχουν ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού τους και στους μισούς περίπου εξ αυτών ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ίδια κοινοπραξία.» …. «προκρίθηκαν ‘‘από κινεζικά κάτω ράφια’’ της δεσπόζουσας στην αγορά ανάδοχου εταιρείας. …. «Η κοινοπραξία αυτή φέρεται να επηρεάζει τις προδιαγραφές και τα κριτήρια στους διαγωνισμούς μέσω της προαπαιτούμενης μελέτης που διαμορφώνει τα τεύχη δημοπράτησης»
  • Δύο εταιρείες σε αγαστή συνεργασία ήδη από το 2018 έχουν κάνει την εμφάνισή τους ως ντουέτο στη μεγάλη αγορά των εξασφαλισμένων πόρων από τα τέλη οδοφωτισμού που συστηματικά πληρώνουν οι δημότες μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Ο πρώην δήμαρχος Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος κατήγγειλε ευθαρσώς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς κανείς να του απαντήσει: «Οι εργολάβοι περνάγανε από το γραφείο μου και τάζανε 15 -20%!».
  • Αντιδράσεις και καταγγελίες υπήρξαν σε Ζάκυνθο, Ρόδο, Σαρωνικό, Διόνυσο κ.α.), με αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές να εξετάζουν ακόμα και την προσφυγή στη δικαστική οδό για να μην προχωρήσουν τα έργα αυτά..
  • Υπάρχουν προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που κάνουν οι αντίπαλες εταιρείες προμηθευτών λαμπτήρων, καταγγέλλοντας τους «φωτογραφικού» τύπου όρους με τους οποίους στήνονται οι διαγωνισμοί σε δήμους ανά την επικράτεια. Και ενώ η μελετητική εταιρεία δίνει χαμηλού κόστους οικονομική προσφορά προκειμένου να εξασφαλίσει από τους δήμους την ανάθεση της μελέτης υπέρ της, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εταιρεία προμήθειας των λαμπτήρων. Εκεί παρατηρούνται κοστολογήσεις τριπλάσιες από τις τρέχουσες τιμές αγοράς και ιδιαίτερα υψηλό κόστος συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
  • Μελετητική εταιρεία οδηγεί σε συγκεκριμένο προμηθευτή λαμπτήρων.
Πολλά ..πάρα πολλά τα χρήματα, πολλά χρόνια (δεσμεύει τρεις δημοτικές αρχές), πολλά ερωτήματα, πολλές σκιές (έως σκοτάδια), μεγάλες υπερτιμολογήσεις, έντονη και δυσάρεστη οσμή (σαν σκάνδαλο μυρίζει), ακραία στροφή στο νεοφιλελευθερισμό, έντονη υλοποίηση πολιτικής της ΝΔ, πολύ θράσος από το δίδυμο της Δημοτικής αρχής Πύργου, ξεπεσμός ενός δημάρχου να καταγγέλλει ως συκοφάντες, υπονομευτές και δολιοφθορείς στην παραγωγή έργου αυτούς που αντιμάχονται το εν εξελίξει σκάνδαλο, τις ρεμούλες και την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος
Υ.Γ.
1.
  • Αυτά προ το παρόν …θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά ….
2.
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πύργου που θαρραλέα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των υπαλλήλων και το δημόσιο χαρακτήρα και ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δέχεται μόνιμα αισχρή και ανοίκεια επίθεση από τον δήμαρχο Πύργου χρειάζεται και του πρέπει η συμπαράστασή μας … Αυτό ας το δουν και δράσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα προοδευτικά κόμματα (ή θα χαλάσουν τα πολιτικά κομπρεμί και οι διορισμοί ?)
Σημείωση :
  • Παρατίθενται, οι ανακοινώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο και της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), καθώς και η συνέντευξη/δελτίο τύπου του δημάρχου Πύργου (που προφανώς τα μμε θα την παρουσιάσουν… χωρίς να έχουν παρουσιάσει την ανακοίνωση του Συλλόγου….δεικνύοντας το ελεεινό πρόσωπο της δημοσιογραφίας)
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου