Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Αρρωσταίνουν και πεθαίνουν τα πλατάνια στο Φαράγγι του Αντρωνίου Ηλείας

 Αρρωσταίνουν και πεθαίνουν τα πλατάνια στο Φαράγγι του Αντρωνίου Ηλείας


  • Πλάτανος ... ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση σε όλη την Ηλεία … διότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και εξαπλώνεται...


Μια ασθένεια  (το μεταχρωματικό έλκος ) αφανίζει ( τα ξεραίνει, τα νεκρώνει..) τα πλατάνια στο Φαράγγι του Αντρωνίου και μετατρέπουν το πανέμορφο αυτό τόπο σε  ολικά καταστερμμέμη περιοχή, κάτι σαν την λαίλαπα της φωτιάς που αυτές τι μέρες δοκιμάστηκε ο τόπος μας , η Ηλεία ..

Όπως αναφέρει ο Κώστας Παπαντονόπουλος/ Kostas Papantonopoulos  στην ομάδα «Aντρώνι - Ανδρώνι- Antroni-Androni»  και που φωτογραφίες του παρουσιάζουν  « Αντρώνι: Απελπισία…, ''Κρανίου τόπος'' ' τα ξεραμένα πλατάνια στο Παλαιοπόταμου.»

Μια απίθανης ομορφιάς περιοχή με δυο επιβλητικές και απότομες χαράδρες που τις διασχίζουν ο Ομηρικός Σελλήεις από την μία και το Παλαιοπόταμο από την άλλη, με καταρράκτες, μικρολίμνες,  το σπήλαιο με τους σταλακτίτες με οργιώδη βλάστηση  και το  φαράγγι Κενταύρων κινδυνεύει να αποψιλωθεί από τα εμβληματικά δέντρα της περιοχής , τα πλατάνια!


Ήδη έχει προσβάλει την περιοχή του Παλαιοπόταμου ( βορείως του χωριού Αντρωνίου ) και είναι ζήτημα χρόνου να μεταδοθεί και στον Σελλήεντα και στο  φαράγγι Κενταύρων

Αυτό πρέπει να αποφευχθεί … και πρέπει να δραστηριοποιηθούν το Δασαρχείο ( που έχει μείνει σε συμβουλές δια των μέσων ενημέρωσης – προσφιλής και συχνή ενασχόληση του Δασάρχη…) καθώς και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ( που δεν κάνει τίποτα) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ( που έχει επαναπαυθεί σε κάτι ημερίδες και τηλεδιασκέψεις…)

Βέβαια το ζήτημα είναι γενικότερο διότι η θανατηφόρος ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis Platani) έχει εξαπλωθεί στην στη Νέδα, μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ανδρίτσαινα, στα Διάσελλα, στην περιοχή της Φολόης, στη Νεμούτα (ότι έχει μείνει από την πυρκαγιά) , στη Νεράιδα, το Βασιλάκι… χιλιάδες πλατάνια αφανίζονται


Άρα χρειάζεται ένα ευρύ σχέδιο  διότι ο Πλάτανος είναι  ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής  Π. Τσόπελας (Τακτικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων-ΙΜΔΟ, «Το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου προκαλεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη με σύμμαχο κυρίως την αδράνεια πολιτών και υπηρεσιών»


  • Χρειάζονται άμεσες δράσεις, έρευνας και εντοπισμού των ασθενών πλατανιών,  έγκαιρη διάγνωση και η άμεση λήψη μέτρων και αυτό  μπορεί να σώσει τα πλατάνια της Ηλείας.
  • Χρειάζεται εκτεταμένη έρευνα και δράση και βέβαια ενημέρωση των πολιτών    για τον κίνδυνο διάδοσης της από προσβεβλημένες περιοχές… διότι διασπορά  του μύκητα έχουμε και από ανθρώπινες δραστηριότητες

    με εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.), που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, με  μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε προσβεβλημένες  περιοχές, εργολαβίες σε ποτάμια …
  • Όλα αυτά απαιτούν μια επιστημονική ενημέρωση ( πχ. πως απολυμαίνονται), οριοθέτηση των προσβεβλημένων περιοχών και μέτρα καραντίνας και δράσεις

    αντιμετώπισης με ισχυρά ζιζανιοκτόνα  
  • Να αξιοποιηθεί το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα που είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διάγνωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους και έχει εφαρμόσει μεθόδους αντιμετώπισης


Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δυνατή με την εφαρμογή ζιζανιοκτόνου. Το ζιζανιοκτόνο εφαρμόζεται στα υγιή δένδρα που γειτνιάζουν με τα προσβεβλημένα αλλά και στα προσβεβλημένα που δεν έχουν νεκρωθεί από το παθογόνο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχεία νέκρωση των δένδρων αυτών κα η αποφυγή διάδοσης του μύκητα μέσω των αναστομώσεων των ριζών, επειδή το παθογόνο δε διαδίδεται στις νεκρές από το ζιζανιοκτόνο ρίζες.

Ο μύκητας C. platani προσβάλει μόνο είδη πλατάνου (Platanus) και δεν προκαλεί ασθένεια σε κανένα άλλο είδος φυτού. Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι θανατηφόρος. Εάν ένα δένδρο πλατάνου προσβληθεί από το παθογόνο είναι καταδικασμένο να νεκρωθεί και δεν υπάρχει μέθοδος «ίασης».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου