Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Οι νεράιδες … «υπάρχουν» ακόμη… στην Ηλεία …

 Οι νεράιδες … «υπάρχουν» ακόμη… στην Ηλεία …

Η  αρχή… οι πηγές  του ποταμού Ενιπέα… εκεί και η … νεράιδα… (το άγαλμα της νεράιδας τοποθετήθηκε από τους σύγχρονους εκεί κατοίκους..) …, με τα πολλά νερά, εκεί και η λίμνη με τον  καταρράκτη και την … σύγχρονη Νεράιδα, κοντά εκεί και ο παλιός  νερόμυλος-μπαρουτόμυλο (του Ψαρρού) … εκεί και το «Θεογέφυρο» (βράχοι που πλαισιώνουν την κοίτη ενώνονται και σχηματίζουν μία σήραγγα…) … πυκνή βλάστηση με τους πλάτανους και τους κισσούς, τα απόκρημνα φαράγγια με τις σπηλιές τους και τα άγρια αρωματικά βότανα που διαχέουν το άρωμά τους σε όλη την περιοχή …  ένα άγριο και επιβλητικό σκηνικό, πλούσιο σε θρύλους για Νεράιδες και Ξωτικά.

  • Ένας πανέμορφος τόπος, ένας περιβαλλοντικός θησαυρός, που χρειάζεται προστασία, φροντίδα, αξιοποίηση φιλική με την φύση, διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών , χάρτες, φυλλάδια και πινακίδες  ενημερωτικά…, έργα... αλλά εδώ είναι Ηλεία…. 

Γράφει ο Tasos Karameros (δικές του και οι πιο πολλές φωτογραφίες) :

  •  «Άβρα, πηγές Ενιπέα ,Ηλεία…. Κατηφορίζοντας από τις γειτονικές Μηλιές προς την Νεράιδα ,συναντώντας το ιστορικό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ενορίας Δούκα καθώς και τον πετρόκτιστο νερόμυλο-μπαρουτόμυλο ,σταματήσαμε να δροσιστούμε στην Άβρα, πηγές του Ενιπέα ποταμού από όπου και οι φωτογραφίες λίγα μέτρα από την Νεράιδα!»

Ο Ενιπέας ή Βαρνίχιος ή Λεστινίτσα ή Άβουρας είναι ποταμός της Ηλείας ένας από τους μεγάλους και κυριότερους παραποτάμους του Αλφειού και έχει πολλούς παραποτάμους, ρέματα και χειμάρρους, όπως ο Ομπλός, ο Αλήσιος κ.α.

Έχει τις πηγές του, γνωστές με το όνομα Άβρα, στην Φολόη κοντά στο χωριό Νεράιδα σε υψόμετρο 350 περίπου μέτρα. Το όνομα το οφείλει στην ελληνική μυθολογία και στον Ενιπέα που τον αγάπησε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά της Ήλιδας Σαλμωνέα αλλά αυτός δεν την ήθελε. Τότε ο Ποσειδώνας με την μορφή του Ενιπέα αποπλάνησε την Τυρώ.. Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους, ο Ενιπέας εμφανίζεται ακόμη και σήμερα και λούζει τα μαλλιά του στις όχθες του ποταμού.

Η Νεράιδα Ηλείας, βρίσκεται στην περιοχή της Φολόης, στην ημιορεινή Ολυμπία, 29 χιλιόμετρα από τον Πύργο και ανήκει στον  Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Σημείωση:  Οι φωτογραφίες όπως προανάφερα είναι του Tasos Karameros και έχω συμπληρώσει αυτές  με φωτογραφίες του Pavlos Theodoratos με το άγαλμα της Νεράιδας, του  Kostas Ladas (https://kostasladas.blogspot.com/) από τον Νερόμυλος -Μπαρουτομυλος και από το  el.wikiloc.com για το Θεογέφυρο …






















 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου