Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Έγγραφα της Χωροφυλακής και της Ασφάλειας Πύργου Ηλείας του 1951 για το Νίκο Μπελογιάννη και η μη συμπερίληψη του Ν. Μπελογιάννη στα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ

 Έγγραφα της Χωροφυλακής και της Ασφάλειας Πύργου Ηλείας του 1951 για το Νίκο Μπελογιάννη και η μη συμπερίληψη του Ν. Μπελογιάννη στα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ


  • «Περί του Κομμουνιστού ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ Νικολάου του Γεωργίου και της Βασιλικής, γεννηθέντος εν Αμαλιάδι το έτος 1915»
... και η μη συμπερίληψη του Ν. Μπελογιάννη στα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ στις εκλογές … αν ήταν υποψήφιος (η ΕΔΑ δεν τον έβαλε στα ψηφοδέλτιά της) ή στην Ηλεία ή στην Αθήνα θα εκλεγόταν και δεν θα εκτελούνταν….
  • «Η υποψηφιότητα του Ν. Μπελογιάννη (και του Πλουμπίδη) στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951.
  • Οι υποψηφιότητες αυτές είχαν εγκριθεί από τα αρμόδια πρωτοδικεία αλλά η ΕΔΑ δεν τους συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά της. Αν είχαν συμπεριληφθεί θα είχαν εκλεγεί και θα είχαν σωθεί. Αυτή είναι η αλήθεια.»
Μάλιστα επειδή ο Νίκος Μπελογιάννης είχε υποβάλλει υποψηφιότητα, ανακηρύχθηκε υποψήφιος ανεξάρτητος ( η ΕΔΑ δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιό της..), χωρίς να υπάρχει ούτε ψηφοδέλτιο με το όνομα του …δεν είχε τυπωθεί…
Τα έγγραφα είναι τα εξής:
ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ- ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27-8-1951….



«Περί του Κομμουνιστού ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ Νικολάου του Γεωργίου και της Βασιλικής, γεννηθέντος εν Αμαλιάδι το έτος 1915»
Το έγγραφο αναφέρει:
« ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΩΡ/ΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΩΡ/ΚΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΙΔ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αριθ. Πρωτ. 1/1014/5
Απόρρητος 1/2354
Εν Πύργω τη 27η Αυγούστου 1951
Προς
Τό Ύπουργείον Εσωτερικών
Γενική Δ/νσιν Χωρ/κης
Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας
Εις ΑΘΗΝΑΣ
‘‘Περί του Κομμουνιστού ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ Νικολάου του Γεωργίου και της Βασιλικής, γεννηθέντος εν Αμαλιάδι το έτος 1915’’
Λαμβάνω την τιμήν ν’ αναφέρω ότι του εν περιλήψει αναφερομένου Κομμουνιστού κρατούμενου εν Αθήναις υπεβλήθη αίτησις υποψηφιότητος Βουλευτού της ΕΔΑ εις το ενταύθα Πρωτοδικείον ανακηρυχθείσης δια της χθεσινής αποφάσεώς του.
Κατά της αποφάσεως ταύτης η υπηρεσία δεν είχε να παρατάξη ουδέ τι το θετικόν προς ανακοπήν της.
Δια τούτο ητησάμεθα την αποστέρησιν της Ελληνικής Ιθαγένειας δια της υπ’ αρίθ. 2/1014/2 από 10-5-50 αναφοράς μας προς Υμάς χωρίς να επιτευχθή αύτη μέχρι σήμερον
Ο ανωτέρω ευρισκόμενος εις το Εξωτερικόν και πλησίον του Ζαχαριάδη ούτινος απετέλη τον στενότερον συνεργάτην συνελήφθη εν Αθήναις κατά Δεκέμβριον 1950, ‘ενθα είχε αφιχθή εκ του εξωτερικού με ψευδώνυμον και αποστολήν του Κ.Κ.Ε.
Θέτω τ’ ανωτέρω ύπ’ όψιν Υμών προς ένημέρωσίν σας.
Ο Διοικητής της Διοικήσεως
Μαρινάτος Γεράσιμος
Αντ/ρχης».
ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1951.


Στην εν λόγω αναφορά σημειώνεται: 
«Τμήμα Γεν. Ασφάλεια Πύργου
Αριθ. Πρωτ. 1/6/311γ
316
απόρρητος επί αποδείξει
Εν Πύργω 31 Αυγούστου 1951
Προς
Την Διοίκηση Χωροφυλακής Ηλείας
Γραφείο Ειδικής Ασφάλειας
Ενταύθα
Δελτίον Πληροφοριών
Λαμβάνω την τιμήν έν συνεχεία προς την ταυτάριθμον μου|311α και από 18-8-51 ομοίαν μου,σχετικώς με τον εν περιλήψει θέμα ν’ αναφέρω Υμίν συμπληρωματικώς τα ακόλουθα:
Εις το ενταύθα Πρωτοδικείον κατετέθη δήλωσις ανακηρύξεως υποψηφιότητος του Μπελογιάννη Νικολάου του Γεωργίου καταγομένου εξ Αμαλιάδος κρατούμενου ήδη εις τα κρατητήρια της υποδ/νσεως Γεν. Ασφαλείας Αθηνών, κατερχομένου ως υποψηφίου της ΕΔΑ.
Την ανωτέρω δήλωσιν εκόμισεν ενταύθα ο Κακόγιανος Τάκης του Βασιλείου καταγόμενος εκ Πελοπίου και διαμένων εν Αθήναις, συχνάζων εις το περίπτερον του Πανόπουλου Παναγιώτου καταγομένου εξ Ηρακλείας Ηλείας, κειμένου επί της πλατείας Ομονοίας και προ του καταστήματος Μινιόν.
Ο ειρημένος Κακόγιαννος κατά την άφιξίν του ενταύθα εζήτησε να έλθη εις επαφήν μετά του Μπαρογιάννη Ιωάννου αρτοποιού, μετά του οποίου δεν επραγματοποιήθη συνάντησις καθ’ όσον του εδηλώθη ότι ο Μπαρογιάννης δεν υπακούει πλέον εις τας εντολάς του κόμματος. Ακολούθως ούτος συνηντήθη μετά του Γεωργακοπούλου Ιωάννη ή Κεφάλα υποδηματοποιού, κατοίκου ενταύθα, αριστερών αρχών όστις τον συνέδεσε μετά του Παπαδόπουλου Πάνου πιλοποιού, κατοίκου ενταύθα γνωστού κομ/στου με δράσιν όστις και ανέλαβεν την κατάθεσιν της δηλώσεως εις το ενταύθα Πρωτοδικείον γενομένης δια του δικαστικού κλητήρος Αλεξίου Μπουγά».
Ανδρέας Πούρνος
Μοίραρχος»
Πάνω σε αυτή την αναφορά με ημερομηνία 5-9-1951 αναγράφεται από τους ανώτερους του αναφέροντος αστυνομικού οργάνου: «‘‘Προς γνώσιν και άγρυπνον παρακολούθησιν των υπόπτων’’»
Αναγκαία αναφορά και σημείωση:
Στοιχεία και πληροφορίες άντλησα από δημοσίευμα του Δημοσιογράφου Γιώργος Πετρόπουλος της Εφημερίδας Συντακτών (ο οποίος που παραχώρησε και τα αντίγραφα των δύο εγγράφων που παραθέτω) και από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ του Σαββατοκύριακου 1-2/4-2017, στις ΝΗΣΙΔΕΣ (https://issuu.com/efsyn/docs/afieroma-belogiannis), που δημοσιεύτηκε ο φάκελος του Νίκου Μπελογιάννη στην Ασφάλεια. Ένα από τα κεφάλαια αυτής της δημοσίευσης αφορούσε τις υποψηφιότητες Μπελογιάννη- Πλουμπίδη στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951
Τα κείμενα ήταν των: Γιώργος Πετρόπουλος, Νικόλας Ζηργάνος Nikolas Zirganos, Νίκος Χατζηδημητράκος Νίκος Χατζηδημητράκος, Κώστας Μανιμανάκης Kostas Manimanis, Ελένη Κατσιγιάννη Ελένη Κατσιγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου