Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

«Ο ...πύργος του ΠΥΡΓΟΥ»…. Το εργοστάσιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» στον Πύργο Ηλείας.

«Ο ...πύργος του ΠΥΡΓΟΥ»…. Το εργοστάσιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» στον Πύργο Ηλείας

  • … «μέρος» της ιστορίας του Πύργου Ηλείας … που ρημάζει και παραμένει αναξιοποίητο … και που μπορούσε (μπορεί..) να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά (Πολυχώρος…Μουσείο .. Θέατρο.. Εκθεσιακός χώρος…κλπ. …. αλλά…)
  • …το πρώτο πολυώροφο κτίριο του Πύργου(ίσως και της Ηλείας) και από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο για την κατασκευή του (εισαγωγής από Ιταλία)
Το 1925 ο Αδάμης Αδαμόπουλος, ο Θεόδωρος Πάσχος και οι Αφοί Μελενίκου ιδρύουν τον τετραώροφο – αρχικά – κυλινδρόμυλο ΔΗΜΗΤΡΑ στο σημείο που υπάρχει έως σήμερα το εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Γυμνασιάρχου Δούκα, Παπαφλέσσα και Θεμιστοκλέους.
  • Το 1927 ή το 1928 ξεσπά πυρκαγιά, αλλά με δάνειο το κτίριο ξανακτίζεται άμεσα και προστίθενται στο αρχικό οικοδόμημα άλλοι δύο όροφοι. Τότε ο κυλινδρόμυλος άλεθε ως και 70 τόνους αλεύρι ημερησίως!
  • Το ίδιο έτος η εταιρεία επεκτείνεται και στην παραγωγή πάγου με ψυκτικά μηχανήματα που ήρθαν για πρώτη φορά στον Πύργο καθιστώντας την έτσι τη πρώτη βιοτεχνία πάγου στην περιοχή.
  • Τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται στην πόλη τη Μακαρονοποιία ΑΛΦΕΙΟΣ, ως θυγατρική της Δήμητρας και ξεκινά να λειτουργεί με αυτό το καθεστώς. Αργότερα, η εταιρεία θα ονομάζεται «Δήμητρα – Αλφειός» όπου περιελάμβανε τον κυλινδρόμυλο – μακαρονοποιία – ψυγεία και παγοποιείο. Όταν η εταιρεία διευρύνθηκε, τα κτίριά της κατέλαβαν όλο το οικοδομικό τετράγωνο που καταλαμβάνουν τα ερείπια ώς και σήμερα.""(1)
Η εταιρεία των αδελφών Κίκιζα ΒΕΖΑΚ(Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα) , με σημερινή ονομασία "Μέλισσα" είχαν αναθέσει στη Μακαρονοποιία "Δήμητρα" τη παρασκευή ζυμαρικών με τη φίρμα τους ήδη από το 1938 (2).
Η ίδια εταιρεία χρησιμοποιούσε και το κτήριο της οδού Υψηλάντου 12, για το οποίο έχουμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτησή μας και στο οποίο " κτίριο (πιθανόν του 1920) παρασκευάζονταν τα ζυμαρικά της εταιρείας, με τα οποία προμήθευε όλη τη Δυτική Ελλάδα ώς και την Κέρκυρα!"(1)
Αξίζει να διαβάσετε τη αναλυτική ιστορία της "Δήμητρας" στη αξιόλογη έρευνα του Διονύση Δ.Λιανού(Πηγή 1).
Σημείωση:
1. Το παρόν δημοσιεύτηκε στο Βιομηχανική Αρχαιολογία-Industrial Archaeology και στην διεύθυνση https://www.facebook.com/.../permalink/1534038043435674/

2. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες είναι του Γιώργος Αλεξίου 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου