Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Χοντρομενούδελο ! Το εθνικό φαγητό της Ηλείας το καλοκαίρι

 Χοντρομενούδελο ! Το εθνικό φαγητό της Ηλείας το καλοκαίρι

Οι Πελοποννήσιοι το ξέρουν καλά. Στην Ηλεία είναι το εθνικό μας φαγητό το καλοκαίρι.

  • …έχει την γεύση και άρωμα του καλοκαιριού !

Μεγάλωσαν γενιές και γενιές με αυτό. Και εγώ !

Ως γιός Μπακάλη στον Πύργο ( στα Κανούλια) και στην Σπιάντζα τόνους είχαμε πουλήσει από το ζυμαρικό αυτό.

… μέχρι και εξαγωγή έκανε η Ηλεία σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα γιατί ήταν ένα προϊόν που υπήρχε μόνο στην Ηλεία ή ήταν δυσεύρετο αλλού ..

Το μενουδέλι, ή χοντρομενούδελο, μπίγουλη ή χοντρομπίγουλη είναι στην ουσία μία ντοματόσουπα με χοντρό φιδέ που την ξέρουν πολύ καλά στην Αχαΐα και στα Ιόνια Νησιά ( που έλκει την προέλευση της) .

Η ονομασία «μπίγουλι» προέρχεται από το ιταλικό ζυμαρικό που ονομάζεται μπίγκολι.

Χοντρομενούδελο.. Στην περιοχή της Ηλείας μενουδέλι λένε τον φιδέ...

Χοντρομενούδελο δηλαδή είναι ο "χοντρός φιδές"...ζυμαρικό που συσκευάζεται σε "φωλιές",

Είναι ένα υπέροχο άκρως καλοκαιρινό φαγητό με φρέσκια ντοματούλα που τρώγεται χλιαρό αλλά και κρύο.. και πού πιο ζεστό το χειμώνα…

Η συνοδεία της φέτας απαραίτητη και του πιπεριού και πολύ ψωμί…

Απλοϊκό στην σύλληψη και εκτέλεση, αν συνοδευτεί με τυρί φέτα, αποτελεί πλήρες γεύμα, που γίνεται σύντομα και μεγάλωσε πλείστες γενιές παιδιών της Ηλείας.

Απίστευτο φαγητό τέλειο με μπόλικη φρέσκια ντομάτα και φέτα..

…. με μπόλικο πιπέρι, πολλοί προσθέτουν ένα ποσέ αυγό και θρυμματισμένη φέτα…

Το κόκκινο που όλοι προτιμούν ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης και ομαδικής επιλογής…













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου