Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

«Καλλιτεχνικό» κλάδεμα πλατανιών στην Ζαχάρω..

 «Καλλιτεχνικό» κλάδεμα πλατανιών στην Ζαχάρω..



  • Μάλλον πετσόκομμα και  κατακρεούργηση είναι το κλάδεμα των πλατανιών στην Ζαχάρω Ηλείας… και σε λάθος εποχή….  

Το ερώτημα είναι: είναι ευχαριστημένοι οι αρμόδιοι και η δημοτική αρχή Ζαχάρως με την ως τώρα φροντίδα και την περιποίηση των δέντρων στην πόλη;


Εφαρμόζουν δυστυχώς η πρακτική της «καταστολής». Τα κλαδεύουν όσο πιο βαθιά γίνεται, για να μην ξαναχρειαστεί ! και τις περισσότερες φορές φυσικά τα δέντρα πεθαίνουν από μυκητιάσεις.

Τα πετσοκόβουν χωρίς να εφαρμόσουν στοιχειωδώς τις οδηγίες κλαδέματος, στις οποίες επιμένουν οι επιστήμονες: όχι κλάδεμα την Άνοιξη, που τα δέντρα είναι γεμάτα χυμούς, όχι οριζόντιες τομές, αλλά διαγώνιες, επικάλυψη των τομών με το υλικό προστασίας για να μην είναι εκτεθειμένα στους μύκητες, που τα οδηγεί στον πρόωρο θάνατο.

Για τα φυλλοβόλα ειδικά η καλύτερη εποχή κλαδέματος θεωρείται το τέλος του χειμώνα. Πρέπει δε να αποφεύγεται το κλάδεμα την άνοιξη κατά την έκπτυξη των φύλλων.

Να επισημάνουμε ότι το κλάδεμα του πλατάνου γίνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο και όχι φυσικά τον Μάιο…

Οι τομές κλαδέματος με διάμετρο πάνω από 10cm πρέπει να καλύπτονται με προστατευτικά υλικά (πάστες επούλωσης πληγών), ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στα φυτά και να επιταχύνεται η επούλωση της πληγής.  Η εφαρμογή της πάστας θα γίνεται με πινέλο ή με τοπικό ψεκασμό (σπρέι).

Τώρα θα μου πείτε τι ψάχνω ?

Αυτοί έχουν το αλυσοπρίονο και κόβουν και όποιο πάρει ο «χασάπης»

Υ.Γ.!:

Αυτό είναι γενικό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο την Ζαχάρω αλλά τους περισσότερους Δήμους και ως επίσης το κλάδεμα και οι περιποιήσεις δέντρων και θάμνων είναι αφορμή για πλουσιοπάροχες αναθέσεις  από του Δήμους σε …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου